Elképesztően pörög a magyar mezőgéppiac: ezeket veszik a gazdák

agrarszektor.hu
Az előző évek mezőgép-értékesítési rekordjai után 2019 első félévében is tovább bővült a géppiac. Magyarországon a gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók 92,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket 2019 első hat hónapjában, az alkatrészekre pedig 25,4 milliárd forintot fordítottak. Az új mezőgazdasági gépek forgalma 10, az alkatrészértékesítés 8 százalékkal volt nagyobb a 2018 első félévinél.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar gazdák beruházási kedvének növekedése a támogatott hitelprogramok és az előnyös finanszírozási lehetőségek mellett a gazdálkodói szemléletváltásnak is köszönhető - derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet mezőgazdasági gépértékesítést összefoglaló, legfrissebb statisztikai jelentésből. A gépkeresletet egyre inkább a szükségletek, és nem a támogatások irányítják. A gazdálkodók alkalmazkodnak az új piaci trendekhez, az innovációs eredményekhez, a környezeti kihívásokhoz, ami a nagyobb teljesítményű, korszerű erő- és munkagépek felé irányítja a figyelmüket, elsősorban a digitális technológia befogadására alkalmas gépeket keresik.

A géppiaccal párhuzamosan a lízingpiac is tovább erősödött. A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint az agrárgép-finanszírozás az egyik legkiegyensúlyozottabb szegmens a lízingpiacon. Ezen a részpiacon pedig az NHP Fix részesedése kiemelkedő, 75 százalékos. Az első félévben a mezőgazdasági gépekhez köthető finanszírozott összeg 15 százalékkal 45,2 milliárd forintra nőtt a Magyar Lízingszövetség adatai szerint. 

A gazdálkodók továbbra is az erőgépek beszerzésére költötték a legtöbbet, ami a mezőgazdasági gépberuházások értékének 61 százalékát adta. A teljes értékesítésen belül a traktorok 36, a gabonakombájnok 15 százalékos arányt képviseltek. Míg Európa több országában csökkentek a traktoreladások 2018-ban, Magyarországon töretlennek tűnik a traktorok iránti kereslet. A 2018. évi 7 százalékos forgalomnövekedés után 2019. I. félévben 8 százalékkal nőtt a kerekes traktorok értékesítése a 2018. I. félévihez képest. A traktorok között a legnagyobb részarányt az 50-100 LE-s, könnyű, univerzális kategória képviselte, ezekből 3 százalékkal csökkent az értékesítés, ugyanakkor a magasabb teljesítménykategóriákban a 101-140 LE-s, úgynevezett "farmmindenes" kategóriában és a 191 LE feletti traktoroknál keresletnövekedés tapasztalható.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A gabonakombájn-piac 4 százalékkal nőtt, 174 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba idén júniusig, egy évvel korábban 167-et adtak el. Közülük 118 szalmarázó-ládás és 56 pedig a korszerűbb rotoros kivitelű volt. Ezek mellett 16 napraforgó-, illetve 34 kukoricabetakarító adapter is elkelt. Bálázógépekból ugyanakkor csökkent a kereslet, 23 nagy hasábbálázó mellett 302 hengeres bálázót adtak el. 

A mezőgazdasági munkagéppiac hullámzó képet mutatott. Legnagyobb darabszámban a különböző talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok. A talajművelő eszközök 2019. I. félévi forgalma 7 százalékkal maradt el a 2018. I. félévitől. Jelentősen visszaesett a gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti kereslet. Tápanyag-kijuttató gépekből 15, vetőgépekből 11 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint egy ével korábban.

A növényvédő gépek piacán 2019. I. félévben 32 százalékkal csökkent a forgalom. A mezőgazdasági célú szállító járművekből 24 százalékkal csökkent az értékesítés. Új mezőgazdasági pótkocsikból 395-öt értékesítettek, ami a szállító járművek 54 százalékát tette ki. Tartálykocsikból 15 százalékkal nőtt az eladás, 137-et értékesítettek. Idén júniusig 22 terményszárító felépítése, illetve üzembe helyezése is megkezdődhetett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?