2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Gépek

Ezen nagyok sok múlhat - Hogyan téliesítsük gépeinket?

Alig fejeződtek be az idei mezőgazdasági gépmunkák, szinte máris el kell kezdeni a felkészülést a következő szezonra. Hogy a mezőgazdasági gépek újra megfelelő állapotban kezdhessék a munkát, a karbantartás mellett egyik alapvető feltétel, hogy a termelők tökéletesen felkészítsék eszközparkjukat a téli tárolásra.
 
 

A szezon végeztével érdemes szakemberrel átnézetni a munkaeszközöket, felmérni azok állapotát, illetve időben elvégez(tet)ni a halaszthatatlan karbantartásokat. Ha mondjuk hirtelen bejön majd tavasszal a jó idő, és el lehetne kezdeni a tavaszi munkákat, akkor "nagy méreg lehet", ha a gépek nincsenek erre felkészítve. Annál is inkább, mert a mezőgazdasági termelők gépeikkel termelik profitjuk nagy részét, ezért a legnagyobb luxus, ha szezonban valamilyen hiba miatt sokáig állniuk kell.

Sok gazdaságban jól bevált gyakorlat, hogy a gépforgalmazók szervizszerelői felmérik a gépek állapotát, javaslatot tesznek a javításra és listát készítenek a szükséges alkatrészekről. Legtöbben ilyenkor kérik az év folyamán szükséges kopóalkatrészeket is.

MTI-fotó: Rosta Tibor


Ma már a gépforgalmazók téli felkészítési akciókat hirdetnek, amelyek részeként kedvezményes árakon végzik el az akciókba sorolt javítási munkákat. További költségeket lehet megtakarítani egyes alkatrész-előrendelési akciókkal vagy a kopóalkatrészek előzetes megrendelésével is.

Persze mindez költségfüggő tranzakciókat jelent, ezért e szempontból nem mellékes, hogy a termelők pénzügyi pozícióit most javította, hogy számos támogatásnál 50 százalék helyett az idén 70 százalékos előleget fizet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH).

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu