Figyelmeztet a hatóság: sok pénzt bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el

Figyelmeztet a hatóság: sok pénzt bukhat az a gazda, aki ezt nem intézi el

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívta az érintett termelők figyelmét, hogy idén is csak műszaki felülvizsgálatra bejelentett, vagy érvényes műszaki vizsgával rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkát végezni. A Nébih e követelmény teljesítését folyamatosan ellenőrzi, és azokkal szemben, akik e kötelezettségüknek nem tesznek eleget, hatósági eljárást indíthat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2009/128/EK irányelvvel összehangolt jogszabály-módosítás értelmében már Magyarországon is kötelező a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos (rendszeres időközönként történő) felülvizsgálata. A rendszer kiépítésének időszakában a felülvizsgáló állomások vezetőinek és személyzetének képzése, valamint a szabályozásnak megfelelő technológiai szintű felülvizsgáló állomások felállítása folyamatosan zajlott - olvasható a Nébih oldalán.

A hatóság korábban is jelezte már, hogy idén még nem kezdeményeznek eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy jelentkezett a felülvizsgálatra, de a túljelentkezés vagy a járványhelyzet okozta rendkívüli körülmények miatt nem került még sorra a felülvizsgáló állomáson. Abban az esetben azonban, ha a növényvédelmi gép tulajdonosa be sem jelentette a gépét a Nébih nyilvántartásában szereplő felülvizsgáló állomáshoz (tehát nem rendelkezik érvényes vizsgaidőponttal), emiatt hatósági eljárás indítható vele szemben.

A Nébih nyomatékosan felhívta a növényvédelmi gépek tulajdonosainak figyelmét arra is, hogy a vizsgaidőponttal vagy "megfelelt" vizsgaeredménnyel nem rendelkező növényvédelmi gépek továbbra sem használhatóak munkavégzésre, ezért a 2021-es ellenőrzések során a hatóság - az eljárás megindítása mellett - le fogja állítani e gépek munkavégzését. Ugyanez vonatkozik a vizsgán, a rendelkezésre álló vizsgaidőpont ellenére, meg nem jelent gépekre is, valamint a "nem megfelelt" minősítést kapott eszközökre is.

Külön figyelmet érdemel, hogy 2020-tól a Kölcsönös Megfeleltetés (KM) ellenőrzések folyamán kötelező ellenőrizni a permetezőgépeket is. Amennyiben a fent leírtak szerint továbbra sem történt meg a bejelentés a műszaki felülvizsgálatra, esetleg a termelő nem jelent meg a megadott időpontban a vizsgán, az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia a mulasztó gazdának! A felülvizsgálatot végző állomások folyamatosan frissülő listája a Nébih honlapján érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?