2023. október 5. csütörtök Aurél
Úgy veszik ezeket a gépeket a magyar gazdák, mint a cukrot: ezért népszerűek

Úgy veszik ezeket a gépeket a magyar gazdák, mint a cukrot: ezért népszerűek

Egyre nagyobb és egyre többet tudó mezőgazdasági gépeket vesznek a magyar gazdák - mondta el az Agrárszektor kérdésére Zahorán Zalán, a KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató helyettese. A szakember hozzátette, hogy ezt a trendet egyrészt a precíziós mezőgazdaság egyre jelentősebb térnyerése indokolja, másrészt pedig a szűkülő optimális technológiai időszakok minél hatékonyabb kihasználásának biztosítása, illetve a gazdaság kapacitásainak optimum fölé növelése.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Zahorán Zalán, a KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a mezőgazdasági géppiac trendjei az elmúlt években három fő erővonal mentén rajzolódnak ki. Egyik oldalról a különböző pályázatos lehetőségek (Kertészet, ÁTK) még mindig képesek egyes termékkategóriákban gyors keresletnövekedést, majd hasonló visszaesést eredményezni, ami alapvetően szembe megy a gyártók jelenlegi üzemi stratégiájával (nincs készletezés, csak megrendelésre gyártás, hosszabb szállítási határidők). Másik részről, egyre több termékkategóriánál a piac stabilizálódik és viszonylag jól tervezhető, ezáltal az ellátás és kiszolgálás is biztosabb. Harmadik jelentős trend a gépek tudás- és méretbeli növekedése. Előbbi jelentős mértékben betudható a precíziós gazdálkodás egyre jelentősebb térnyerésének, utóbbinál egyre gyakoribb érv a szűkülő optimális technológiai időszakok minél hatékonyabb kihasználásának biztosítása és a gazdaság kapacitásainak optimum fölé növelése. A szakember példaként elmondta, hogy 2020-ban a KITE Zrt. által legnagyobb darabszámban értékesített gépek az erőgépek, méghozzá a John Deere traktorok voltak. Munkagépek tekintetében a három bestseller a Rauch műtrágyaszóró és a Gaspardo középmély lazító volt.

Zahorán Zalán kifejtette, hogy a 2020-as év váratlan kihívások elé állította az egész gépforgalmazói ágazatot. A különböző intézkedések, a helyzethez illeszkedően jelentős tér- és időbeli korlátok lehetőségét vetítették előre, ami a szektorban elsősorban az áruk mozgását, a különböző gazdálkodáshoz szükséges termékek elérhetőségének csökkenését eredményezhették volna. Ennek megelőzésére szükség volt mind a saját rendszerük és munkarendjük helyzethez illeszkedő, gyors testreszabására, mind a bevezetett szabályaik következetes alkalmazására. Ennek köszönhetően változatlan formában fenn tudták a működőképességüket, növelni tudták a munkaerő-állományukat, és jelentős mértékben meg tudták valósítani az eltervezett fejlesztéseiket. Mindezek tükrében elmondható, hogy a 2020-as év a KITE Zrt. számára, bár nagyon megfeszített, de összességében eredményes volt.

A KITE Zrt. műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettesének elmondása szerint a magyar agrárium fő rendezvényét a vírus még nem érintette, így a kereskedelmi évindítás zökkenőmentes volt. 2020-ban a beszállítókkal a korábbi években már kialakult téli és kora tavaszi beszállítások zavartalanul lezajlottak, sőt az éves rendelések nagy részét a KITE le tudta fogadni az első negyedévben. A gyárleállások elsősorban Olaszországot érintették, a KITE fő beszállítóinál a koronavírus a kezdeti időszakban nem okozott ellátási zavarokat pótalkatrész fronton sem. A szakember elismerte, hogy az év későbbi szakaszában már érződött a gyárleállások, betegségek hatása, főként a szállítási határidők meghosszabbodásában. Az alkatrészellátás folyamatosságát minden gyártó próbálta fenntartani, ami kisebb-nagyobb zökkenőkkel sikerült is.

Zahorán Zalán a KITE Zrt. 2021-es kilátásait illetően elmondta, hogy a tavalyi évi termésmennyiségek és a kialakult terményárak kedvező beruházási környezetet teremtettek a gazdálkodók szemszögéből. Ezt támogatják még az elhúzódó pályázatok várható eredményhirdetései is. Árnyalhatja a képet egy esetleges további forintgyengülés, az alapanyagárak drasztikus növekedése, az ellátási láncok sérüléséből adódó szállítói csúszások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?