2020. március 30. hétfő Zalán

Hírek - Gépek

Gépvásárlás és géplízing: december végéig várják a támogatási kérelmeket!

Több száz millió forinttal támogatja az állam a mezőgépek lízingjét, de vásárláshoz is igényelhető kedvezményes kamatozású hitel. December végéig kell jelezni a támogatási igényt.
 
 

Az agrártárca újraindítja a mezőgazdasági vállalkozások által új gépek és technológiai berendezések lízingbe vételéhez kapcsolódó támogatási programját. A programra 2019. évben 600 millió forint áll rendelkezésre. A támogatás formája 50%-os mértékű kamattámogatás, amely lízing formájában megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódhat abban az esetben, ha a lízing futamideje 36 hónap és ha a futamidő végén a mezőgazdasági termelő megszerzi a lízingelt eszköz tulajdonjogát. A lízing kamatmértéke nem haladhatja meg a kamatmegállapítás időpontjában érvényes háromhavi BUBOR+ 2 százalékpontot. Az ügylethez kapcsolódó készfizető kezességvállalás mértéke legfeljebb 80% lehet.

A bankok a gépvásárláshoz is nyújthatnak kedvezményes kamatozású beruházási hitelt. Ekkor a kamattámogatás összege a kamat 50%-a, amennyiben a hitelhez legfeljebb a kamatmegállapítás időpontjában érvényes háromhavi BUBOR + 2  százalékpontnak megfelelő kamat kapcsolódik. A bankok a kamaton felül rendelkezésre tartási jutalékot, késedelmi kamatot és a követelés érvényesítésével kapcsolatos költségeket számolhatnak fel. A kamattámogatásban részesülő hitel összege: alapesetben legalább 2 millió forint,  legfeljebb 400 millió forint. A hitel futamideje a szerződéskötéstől számított legalább 5 év, de legfeljebb 7 év, ezen belül legfeljebb 1 év türelmi idő biztosításával. A futamidő alatti előtörlesztés esetén az addig igénybe vett kamattámogatás nem számít jogosulatlan támogatás igénybe vételének.

A vállalkozások támogatási kérelmeiket 2019. december 31. napjáig nyújthatják be a földművelésügyi hatáskörben eljáró megyeszékhely szerinti járási hivatalhoz.

További részletek a hatályos 114/2008. (IX. 5.) FVM rendeletben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu