Az időjárás elvette a gazdák kedvét a mezőgépvásárlástól: nehéz évet zárt a Claas

agrarszektor.hu
A digitális adatok még jobb feldolgozása, a gyártókapacitások megújítása és új piacok meghódítása is szerepel a Claas tervei között. Ám a német mezőgépgyártó erős versenyhelyzetben küzd a gazdák megcsappanó pénzeiért. Két év aszály elég volt hozzá, hogy a németek kétszer is meggondolják, vesznek-e új gépeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Thomas Böck, aki alig két hónapja vezeti a Claast, e hét kedden egy jó és egy rossz hírrel is szolgált, amikor a cég ez évi teljesítményét értékelte. A mögöttünk álló évben a mezőgazdasági gépeket gyártó konszern tartani tudta 3,9 milliárd eurós forgalmát, ami tekintve a nehéz értékesítési helyzetet, jónak mondható eredmény. A megszokott árbevétel azonban rosszabb jövedelmezőséggel párosult. Az adózás előtti eredmény 40 százalékkal 135,7 millió euróra csökkent - adta hírül a handelsblatt.com. A globális kereskedelmi háború, a régió aszályos időjárása és a romló világgazdasági környezet  hatásai alól nem vonhatta ki magát a Claas sem.

Érzékeljük, hogy romlik az üzleti hangulat. Míg Kínában az afrikai sertéspestis rontja a pénzügyi stabilitást, addig Európa egyes térségeiben az aszály vette el a termelők kedvét a gépi beruházástól“

 - mondta Böck. A gépforgalmazó konszern a növekvő bizonytalanságok ellenére 2020-ra enyhén növekvő árbevétellel és "stabil eredménnyel" kalkulál. "Visszafogott optimizmussal tekintünk a jövőbe, és őszintén reméljük, hogy 2020-ban megfelelő mennyiségű csapadék érkezik a megfelelő időben“- utalt a cégvezető az időjárás gépforgalomra gyakorolt hatására.


Thomas Böck a nehézségek ellenére nagyratörő tervekkel rendelkezik: elsősorban Észak-Amerikában és Oroszországban szeretne terjeszkedni. Az USA-ban azonban bajorországi versenytársával is meg kell küzdenie: a Fendt egyre erősebben nyomul Amerikában. A 48 éves Böck azonban ismeri a konkurenciát, hiszen a Fendtnél kezdte pályafutását, innen igazolt át 13 évvel ezelőtt a Claas vesztfáliai csapatához. A Claas vezetőségébe 2014-ben került be mint technológiai igazgató, majd innen idén októberben a vállalat élére. Ebben a minőségében a cég stratégiájának kialakításáért felel, ami egyre inkább a digitális technológiák irányába fordul. A "365 Farmnet“ platformmal a Claas is megalkotta azt a rendszert, amely márkafüggetlenül képes a standard gépadatok gyűjtésére és feldolgozására, legyen az kombájn, traktor vagy vetőgép.  "Ilyen mértékű márkafüggetlen adatfeldolgozás más szektorokban nem is létezik" - mutatott rá Böck.

A nehéz gazdasági környezet ellenére a Claas 2021-re kétszemjegyű eurómilliós kiadást tervez a harsewinkeli cégközpont modernizációjára. Jelenleg a franciaországi traktorgyártó központot újítják meg. A franciaországi kereslet idén jól alakult, 11,7 százalékos bővüléssel 756,5 millió euró árbevételt realizált a Claas ezen a piacon. Eközben hazájában, Németországban 4,1 százalékkal csökkent az árbevétele az előző gazdasági évhez mérten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?