Egyre többen vesznek ilyen traktorokat Magyarországon: mi történik itt?

Egyre többen vesznek ilyen traktorokat Magyarországon: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Továbbra sem lankad a gazdálkodók beruházási kedve, a mezőgazdasági termelők az elmúlt évben mintegy 304 milliárd forintot költöttek új mezőgazdasági gépekre és alkatrészekre. A mezőgépek értékesítése 2022-ben azonban vélhetően veszíteni fog a lendületéből, a termelőknek ugyanis a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt várhatóan hosszabb szállítási határidőkre és növekvő árakra kell számítaniuk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre korszerűbb gépparkkal dolgoznak a magyar mezőgazdasági termelők, az elmúlt években ugyanis számos gazda cserélte le régi erő- és munkagépeit újakra - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A fejlesztéseket nemcsak a versenyképesség fenntartása kényszeríti ki, hanem az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, nem beszélve a környezeti, illetve a klimatikus kihívásokról. A fejlett mezőgazdaságban óriási szerepet kap a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, ahogy az öntözésfejlesztés és a digitális technológiák alkalmazása, valamint a precíziós gazdálkodás is. Erről korábban Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója is beszélt, aki elmondta, hogy az az elmúlt 5-6 évben azt figyelték meg, hogy a magyar gazdák nem mindig az adott birtokméretnek megfelelő gépet vásárolják meg, inkább egy fokkal nagyobb gépet vesznek a termelékenység maximalizálása érdekében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fejlődés üteme jól látható az elmúlt években dinamikus növekedést mutató mezőgazdaságigép-értékesítésből is. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint az eladások 2020-ban rekordot döntöttek, a mezőgazdaságigép- és alkatrészforgalom megközelítette a 256 milliárd forintot. A múlt év számos kihívás elé állította a mezőgazdaságot, ennek ellenére további bővülés jellemezte a hazai agrárgéppiacot. Az AKI jelentéséből az is kiderült, hogy a 2021-es év biztatóan indult a gépberuházások szempontjából, majd a második negyedév végére kicsit lefékeződött a lendület, amikor a Növekedési Hitelprogram (NHP) kifutott. Az év végére azonban az eddiginél is jobb eredmények születtek mind a mezőgazdasági gépek, mind az alkatrészek piacán. Tavaly a mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalma meghaladta a 304 milliárd forintot.

A termelők beruházásait számos pályázati forrás támogatja, a jegybank hitelprogramjának lezárulását követően a múlt év őszén új támogatott hitel- és lízingkonstrukciók jelentek meg. A kedvező beruházási környezethez a minden eddiginél magasabb terményárak is hozzájárultak, így számos gazdálkodó döntött úgy, hogy eljött az ideje a géppark korszerűsítésének. Az AKI 2021-es adatai szerint az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 232,6 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket. Ez a forgalom 21%-kal haladja meg az egy évvel korábbi eladásokat. A termelők az új gépek mellett a különböző alkatrészekre is jelentős összeget fordítottak: az erre a célra elköltött 72 milliárd forint 14%-os növekedést jelent a 2020-as szinthez képest.

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 58%-át tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 35%-os, a gabonakombájnok pedig 11%-os részarányt képviseltek. A mezőgéppiac legfontosabb szegmense továbbra is a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. 2021-ben az egy évvel korábbi időszakához képest 330-cal több, azaz 3383 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 78,6 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 16%-kal nőtt az eladás, 1071 darabra volt vevő. A 141-190 LE-s úgynevezett "farmmindenes" csoportba tartozókból 13%-kal nőttek az eladások, a 191-260 LE-s traktorokból 16%-kal nőtt a kereslet. Ezzel szemben a 260 LE fölötti traktorokból jelentősen csökkent az értékesítés. Vevőre talált ezenkívül még 17 gumihevederes traktor is 2 milliárd forint értékben. A gabonakombájn-piac is bővült, 2021-ben 252 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, míg 2020-ban 242 kelt el. A különböző munkagépek iránt is nőtt a kereslet. A legtöbben a talajművelő gépeket keresték, de nőtt a gyümölcs- és szőlőápoló gépek értékesítése és több fogyott a növényvédő, a tápanyag-kijuttató és öntözőgépekből is.

Az idén sajnos több tényező is gátat szabhat a beruházásoknak, az ágazatban a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt jelentős szállítási, gyártási és alkatrészellátási nehézség jelent meg. Az alkatrészek és az új gépek beszerzési ideje lényegesen hosszabb, új gépek esetében akár 12 hónapra is elhúzódhat, így bizonyos gépek beszerzésénél a gyártók szállítási képessége jelentheti a jövőben a korlátokat.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a fent említett nehézségek miatt jelentősebb áremelkedés várható a piacon. Az alapanyag­hiány már tavaly óta probléma, vélhetően ennek köszönhető, hogy az alkatrészekre várni kell, ez pedig kihat a gépgyártásra is. Az alkatrészellátás területén folyamatos áremelkedés tapasztalható, a gépek esetében pedig még nagyobb a probléma. A Megfosz szerint a beruházásoknál nagyon előre kell gondolkodni, a gépeknél az áremelések a 3%-tól akár a 100%-ig is terjedhetnek. A szövetség ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdáknak nem érdemes várniuk a gépbeszerzésekkel, a mostani bizonytalan helyzet ugyanis vélhetően hosszabb távon sem szűnik meg. A már megrendelt gépeket is érdemes megvárni, nem tanácsos visszamondani, mert későbbi rendelés esetén még bizonytalanabb szállítási határidők és magasabb árak várhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55