Rohamosan cserélődik a magyar gazdák gépparkja

Agrárszektor
A tavaly már bő 290 milliárdos forgalmat bonyolító KITE Zrt. összárbevételének egyötödét a gépek forgalmazása, szervizelése, alkatrészekkel való ellátása és a kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások adják. A forgalom legnagyobb része azonban az input üzletághoz kapcsolódik, azaz a műtrágya, a vetőmag és a növényvédő szer kereskedelméhez. A mintegy 10 ezer partnerrel rendelkező cégóriás csaknem 2,3-2,4 millió hektárnyi területet szolgál ki Magyarországon. Ennek is köszönhető, hogy a KITE ma már mintegy 1 millió tonna terményt forgat meg a piacon, és a bevételeinek egyharmada származik ebből a szegmensből. Az Agrárszektor Szabó Leventét, a cég vezérigazgatóját kérdezte az agráriumban tapasztalható trendekről és a várakozásokról.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója szerint amíg korábban a megjelenő pályázatokhoz igazították a gazdálkodók a gépbeszerzéseiket, ma már nem ez motiválja őket. Nemcsak azért, mert jelenleg nincs ilyen lehetőség, hanem mert lényegesen megváltoztak a termelés közgazdasági és természeti feltételei. A vezérigazgató úgy látja, a gazdák ma már jóval hamarabb lecserélnek egy gépet. Fontos, hogy a traktor képes legyen a precíz helyzetmeghatározásra és az automata kormányzásra, valamint a hozzá kapcsolódó gépparknak is okosnak kell lennie. Nagy az igény a pontos, helyspecifikus anyagkijuttatásra képes vetőgépekre, műtrágyaszórókra vagy permetezőkre is.

Nem azért váltanak gépet a gazdák, mert a régi már nem működik, hanem azért, mert van jobb, ami a technológiai terveikbe jobban illeszkedik

- magyarázta Szabó Levente.

Gépcserék esetén a KITE Zrt. beszámítja a használt gépet, de elfogad terményfedezetet is, továbbá hosszú lejáratú hitelekkel és lízingkonstrukciókkal is segíti a gépvásárlást. A díjtámogatás ellenére a lízing még mindig kevésbé népszerű, mint a hitel, hiszen ma a hitelkamatok is rendkívül alacsonyak. Szabó Levente elmondta, hogy a maga részéről a nyílt végű lízinget tartja a legokosabb megoldásnak. Az ember öt évig bérel egy gépet, aztán visszaviszi a forgalmazóhoz, ahol a maradványértékkel be tud fizetni egy újabbra.

Nemcsak a gépek életkora és technikai felszereltsége javul, hanem a teljesítményük is. Ez utóbbi nem annyira a birtokkoncentráció, mint a klímaváltozás következménye, mutatott rá a szakember. Ugyanis egyre szűkebb az az időablak, ami alatt végrehajtható egy-egy művelet. Ha öt napunk van a permetezésre, de ebből kettőn esik, a harmadikon fúj a szél, a negyediken meg vizes a föld, akkor csak egy napunk marad arra, hogy lepermetezzünk több száz hektárt. És ez az időszűke gyakorlatilag minden műveletre igaz, a talajmunkáktól kezdve a vetésen át a betakarításig. Ebben a helyzetben csak a nagy területteljesítményű gépek menthetik meg a gazdálkodót.

Szabó Levente (Forrás: KITE Zrt.)

Az idei év időjárási szempontból kegyesebb volt a tavalyinál, noha most is kihirdették az aszályhelyzetet. A terményárak egészen elfogadhatóan alakultak, és a legtöbb gazdaság jó eredménnyel zárta a szezont. A forint ugyan sokáig gyengélkedett, ami drágította az importtermékeket, de legalább nem ugrált kiszámíthatatlanul, és a termelés eredményéből az árfolyamváltozást ki lehetett gazdálkodni. A gazdasági környezet általában véve stabil, alacsonyak a kamatok, így minden adott a fejlesztésekhez.

Problémát jelent azonban a modern gépekhez megfelelő munkaerőt találni. A gyors és digitális adatokra épülő munkavégzés azzal jár, hogy kevesebb, de képzettebb gépkezelőre van szükség. Szabó Levente szerint a szakképző intézmények képesek ilyen munkaerőt kibocsátani, és a duális képzés keretében a KITE-nek is sok diákkal van szoros kapcsolata. A kérdés inkább az, megtarthatóak-e ezek a gyerekek a mezőgazdaságban.

Nálunk jó arányban maradnak meg a fiatalok, de más iparágak, főként az autóipar elszívó erejét nem szabad lebecsülni. Tény, hogy a nagy gyárak vonzáskörzetében nehezen találni szabad embert

- jegyezte meg a cégvezető. A KITE saját képzési rendszerében két év alatt sajátítják el a tanulók a géptípusok egyes hibáinak elhárítását. Ahogy Szabó Levente fogalmazott, ma már csak egy laptop, valamint komoly IT- és angoltudás kell a hiba diagnosztizálásához. Nagyon sok a gépekben az elektronika, de ezek az emberek hasznára is vannak. Az okoseszközök már önmaguk figyelésére is képesek, előre jelzik, hogy az adott üzemeltetési feltételek mellett hány üzemóra múlva várható egyik vagy másik alkatrész elhasználódása. Ezekre a cserékre, javításokra így előre fel lehet készülni, és ütemezetten, lehetőleg szezonon kívül elvégezni.

Szabó Levente nem sok olyan pontot lát, ami veszélyeztetheti a KITE Zrt. sikerét, és ezt leginkább annak tudja be, hogy maguk a gazdák is egyre hatékonyabban, jövedelmezőbben gazdálkodnak. Van persze egy-két dolog, ami aggasztja. Ahogy a gazdák, úgy a cég is aggódik a szerkivonások miatt. Úgy néz ki, hogy hamarosan egyetlen hatóanyag sem áll majd a termelők rendelkezésére a napraforgó állományszárítására, ami komoly problémákat hozhat. A gombaölő szerek egy része is eltűnt, ami rontja a gazdálkodás eredményességét, hiszen emiatt sok esetben drágább vagy éppen alacsonyabb hatásfokú készítményekhez nyúlniuk a termelőknek.

Ami viszont bizakodással tölt el, az a hatékonyságnövelés, ami - válaszul a fenti trendekre - végbemegy a gazdaságokban. A termelők jelentős része megfelelő technikai színvonalon gazdálkodik, így nem hiszem, hogy romlani fog a gazdálkodás jövedelmezősége

- mondta Szabó Levente. A vezérigazgató úgy vélte, a sokszor reménytelennek beállított generációváltás miatt sem kell nagyon aggódni, a jól működő gazdaságokban a cégvezetők megtalálják az utódaikat, akik a modern eszközök nagyobb arányú használatával még versenyképesebb termelést hoznak majd a vállalkozások életébe. A cégvezető kiemelte, hogy érezhetően megnőtt az igény a döntéstámogató rendszerek használatára is. A fiatalok jobban hisznek a számoknak, mint a szemüknek. A komplex, digitális alapokon nyugvó termesztéstechnológiai modellek segítségével a termelőknek még szélesebb körű rálátásuk lesz a termelési folyamatra, pontosabb képet kaphatnak arról, hogyan gazdálkodnak. Éppen ezért a KITE is elmozdult abba az irányba, hogy létrehozzon egy olyan IT-rendszert, amely segíti a döntések meghozatalát és a precízebb gazdálkodást. Ezt tavasszal tárják majd a nagyközönség elé, mondta Szabó Levente.

A cikk nyomtatott formában az Agrárszektor "Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványában jelent meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?