Vették a mezőgépeket, mint a cukrot: ezekre költötték a legtöbbet a gazdák idén

Vették a mezőgépeket, mint a cukrot: ezekre költötték a legtöbbet a gazdák idén

agrarszektor.hu
Fokozatos fejlődés jellemzi a magyarországi mezőgéppiacot, az elmúlt években tapasztalt gépcseréknek köszönhetően is egyre korszerűbbé vált a hazai mezőgazdasági géppark. Biztatóan indult a 2021. év is a gépberuházások szempontjából, és a mezőgazdasági gép- és alkatrész-kereskedelem idei tapasztalatai alapján a kedvező tendencia éves szinten előreláthatólag tovább folytatódik. Az év első kilenc hónapjában mintegy 16 százalékkal nőtt az új mezőgazdasági gépek és alkatrészek vásárlása az előző év azonos időszakához képest

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdasági gépek értékesítésének alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat, 2020-ban is újabb rekord született, amikor a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom meghaladta a 256 milliárd forintot. Biztatóan indult a 2021. év is a gépberuházások szempontjából, majd a második negyedév végére kicsit lefékeződött a lendület, és az NHP is kifutott - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legújabb jelentésében. A mezőgazdasági gép- és alkatrész-kereskedelem idei tapasztalatai alapján a kedvező tendencia éves szinten előreláthatólag tovább folytatódik és az év végén az eddiginél is jobb eredmények születhetnek. Ebben fontos szerepet játszanak a pályázati lehetőségek. A termelők, az agrárvállalkozások a tervezett beruházásaikhoz a pályázati lehetőségek mellett előnyös hitel- és lízingfinanszírozási lehetőségekkel élhetnek, de kedvező beruházási környezetet teremtenek a kialakult terményárak is. Árnyalhatja viszont a jövőképet az esetleges forintgyengülés, az alapanyagok és alkatrészek árának jelentős növekedése.

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások, 160 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2021 első kilenc hónapjában a géppark megújítására. Ez a forgalom, a több területen történt mennyiségi visszaesés ellenére, 16%-kal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre több mint 54 milliárd forintot fordítottak, ami 16%-os növekedés a bázisidőszakhoz képest.

Az elemzésből kiderült, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdaságigép- és eszközértékesítések 71%-át a vizsgált időszakban 10 cég bonyolította le, míg a három legnagyobb vállalkozás az összes magyarországi mezőgép-eladás 55 százalékát adta 2021. január-szeptemberi időszakban. Az első tíz cég 2021 első három negyedévi részesedése 0,3, a három legnagyobb vállalkozásé pedig 1,4 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 62%-át tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34%-os, a gabonakombájnok pedig 14%-os arányt képviseltek.

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati és keleti, illetve távol-keleti márkákból 2021 első kilenc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest 330-cal több, azaz 2166 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 52,3 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s, könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 33%-kal nőtt az eladás, 627 darabra volt vevő. A 141-190 LE-s, úgynevezett "farmmindenes" csoportba tartozókból 5%-kal nőttek az eladások, a 191-260 LE-s traktorokból 32%-kal nőtt a kereslet. Ezzel szemben a 260 LE fölötti traktorokból csökkent az értékesítés. Vevőre talált ezenkívül még 17 gumihevederes traktor is.

A gabonakombájn-piac bővült, idén szeptemberig 221 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, míg 2020. január-szeptemberi időszakában 216 kelt el. Az eladások mintegy 22 milliárd forint összértéke 9%-kal haladta meg az előző időszaki eladásokat. Típusmegoszlás szerint 131 szalmarázó ládás, 90 pedig rotoros tisztítószerkezetű volt. A kombájnokhoz a tavalyinál 22%-kal, illetve 21%-kal kevesebb kukorica- és napraforgó-betakarító adapter talált vevőre.

Az önjáró rakodók értékesítése 10%-kal nőtt 2021. január-szeptemberi időszakában a bázisidőszakhoz képest, ami 420 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt volt nagyobb az igény, az értékesített 315-ből 225-öt a nagyobb, 7-9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 5%-kal, a csúszókormányos kisrakodókból 12%-kal nőtt a kereslet idén szeptemberig. A traktorra szerelhető homlokrakodókból az elmúlt év szeptember végéig eladott 409-cel szemben idén az első három negyedévben 445 talált gazdára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?