Vették a mezőgépeket, mint a cukrot: ezekre költötték a legtöbbet a gazdák idén

Vették a mezőgépeket, mint a cukrot: ezekre költötték a legtöbbet a gazdák idén

agrarszektor.hu
Fokozatos fejlődés jellemzi a magyarországi mezőgéppiacot, az elmúlt években tapasztalt gépcseréknek köszönhetően is egyre korszerűbbé vált a hazai mezőgazdasági géppark. Biztatóan indult a 2021. év is a gépberuházások szempontjából, és a mezőgazdasági gép- és alkatrész-kereskedelem idei tapasztalatai alapján a kedvező tendencia éves szinten előreláthatólag tovább folytatódik. Az év első kilenc hónapjában mintegy 16 százalékkal nőtt az új mezőgazdasági gépek és alkatrészek vásárlása az előző év azonos időszakához képest

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A mezőgazdasági gépek értékesítésének alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat, 2020-ban is újabb rekord született, amikor a mezőgazdasági gép- és alkatrészforgalom meghaladta a 256 milliárd forintot. Biztatóan indult a 2021. év is a gépberuházások szempontjából, majd a második negyedév végére kicsit lefékeződött a lendület, és az NHP is kifutott - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legújabb jelentésében. A mezőgazdasági gép- és alkatrész-kereskedelem idei tapasztalatai alapján a kedvező tendencia éves szinten előreláthatólag tovább folytatódik és az év végén az eddiginél is jobb eredmények születhetnek. Ebben fontos szerepet játszanak a pályázati lehetőségek. A termelők, az agrárvállalkozások a tervezett beruházásaikhoz a pályázati lehetőségek mellett előnyös hitel- és lízingfinanszírozási lehetőségekkel élhetnek, de kedvező beruházási környezetet teremtenek a kialakult terményárak is. Árnyalhatja viszont a jövőképet az esetleges forintgyengülés, az alapanyagok és alkatrészek árának jelentős növekedése.

Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások, 160 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2021 első kilenc hónapjában a géppark megújítására. Ez a forgalom, a több területen történt mennyiségi visszaesés ellenére, 16%-kal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre több mint 54 milliárd forintot fordítottak, ami 16%-os növekedés a bázisidőszakhoz képest.

Az elemzésből kiderült, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdaságigép- és eszközértékesítések 71%-át a vizsgált időszakban 10 cég bonyolította le, míg a három legnagyobb vállalkozás az összes magyarországi mezőgép-eladás 55 százalékát adta 2021. január-szeptemberi időszakban. Az első tíz cég 2021 első három negyedévi részesedése 0,3, a három legnagyobb vállalkozásé pedig 1,4 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 62%-át tette ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34%-os, a gabonakombájnok pedig 14%-os arányt képviseltek.

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati és keleti, illetve távol-keleti márkákból 2021 első kilenc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest 330-cal több, azaz 2166 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 52,3 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50-100 LE-s, könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 33%-kal nőtt az eladás, 627 darabra volt vevő. A 141-190 LE-s, úgynevezett "farmmindenes" csoportba tartozókból 5%-kal nőttek az eladások, a 191-260 LE-s traktorokból 32%-kal nőtt a kereslet. Ezzel szemben a 260 LE fölötti traktorokból csökkent az értékesítés. Vevőre talált ezenkívül még 17 gumihevederes traktor is.

A gabonakombájn-piac bővült, idén szeptemberig 221 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, míg 2020. január-szeptemberi időszakában 216 kelt el. Az eladások mintegy 22 milliárd forint összértéke 9%-kal haladta meg az előző időszaki eladásokat. Típusmegoszlás szerint 131 szalmarázó ládás, 90 pedig rotoros tisztítószerkezetű volt. A kombájnokhoz a tavalyinál 22%-kal, illetve 21%-kal kevesebb kukorica- és napraforgó-betakarító adapter talált vevőre.

Az önjáró rakodók értékesítése 10%-kal nőtt 2021. január-szeptemberi időszakában a bázisidőszakhoz képest, ami 420 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt volt nagyobb az igény, az értékesített 315-ből 225-öt a nagyobb, 7-9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők. A törzscsuklós homlokrakodókból 5%-kal, a csúszókormányos kisrakodókból 12%-kal nőtt a kereslet idén szeptemberig. A traktorra szerelhető homlokrakodókból az elmúlt év szeptember végéig eladott 409-cel szemben idén az első három negyedévben 445 talált gazdára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?