Igazi szenzáció ez a bivalyerős elektromos traktor (videó)

agrarszektor.hu
Elképesztő erejű elektromos traktor az idei párizsi SIMA kiállítás talán legnagyobb szenzációja. A John Deere új fejlesztésű prototípusa egy tágabb koncepcióba illeszkedik bele. A cég olyan gazdaságok létrehozásáról álmodik, amelyek energia-felhasználás szempontjából önellátóak, sőt a megtermelt áramtöbblettel további hasznot hajtanak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A John Deere nagy teljesítményű elektromos traktora különdíjban részesült a március 2-ig tartó párizsi SIMA agrárgép-kiállításon. Az elismerés ellenére továbbra is bizonytalan, hogy érdemes-e erőltetni a zéró emissziós mezőgazdasági erőgépek fejlesztését, különösen a magasabb teljesítménytartományban. Tény, hogy az akkumulátor-technológia mindezt már lehetővé teszi, és ha az energia-visszanyerő rendszerek is lépést tudnak tartani vele, akkor akár a dízelmotorok kiszorítására is esélyes lehet az újfajta megoldás.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A moline-i (illinoisi) székhelyű John Deere vállalat SESAM névre keresztelt prototípusa az ígéretesebb próbálkozások közé való. Az elnevezés a Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery, vagyis a mezőgazdasági gépek fenntartható energiaellátása kifejezés rövidítésből ered, és egy olyan nagy teljesítményű univerzális traktort takar, amely minden munkaművelet elvégzésére alkalmas lehet egy gazdaságban. Mindez egy tágabb koncepcióba illeszkedik bele, a John Deere álma ugyanis olyan farmok létrehozása, amelyek az energia-felhasználás szempontjából teljesen önellátóak, sőt a megtermelt áramfelesleget az országos hálózatba táplálják be, így további gazdasági hasznot hajtanak.

A 6R sorozat alapjaira épült SESAM lelke a két 150 kW (200 LE) teljesítményű elektromotor. Az egyik a hajtásért felel, a másik pedig a hidraulika, a TLT, vagyis a traktorhoz kapcsolható eszközök működtetéséért. Extra terhelés esetén a két erőforrás ideiglenesen össze is kapcsolható, és így már 300 kW (400 LE) áll a kezelő rendelkezésére. Az áramot 130 kWh-s, 670 voltos lítium-ion akkumulátorok biztosítják, amelyek a dízelmotor, a kipufogógáz-kezelő rendszer és a gázolajtank helyét foglalják el a géptető alatt. Jelenleg 3 óra töltéssel 4 órányi folyamatos munkára képes a traktor (vagy 50 km-es közúti szállításra), és az akkuk 3100 újratöltést is kibírnak.

A SESAM már alacsony sebességnél is nagy nyomaték leadására képes, és bizonyos munkaeszközök úgy is működtethetők, hogy a traktor közben nem jár, vagyis nem fogyaszt többletenergiát. A természeténél fogva csendes, a hangja leginkább egy trolibuszéhoz hasonlít, éjszakai munkavégzésénél tehát ideálisabb a lakott területek közelében. Fékezéskor és lejtős terepen haladva áram táplálódik vissza az akkumulátorokba. A légkondicionáló berendezés és egyéb elektromos szerkezetek a traktor beindítása nélkül is használhatók.

A párizsi SIMA kiállítást kétévente rendezik meg a francia főváros északi részén lévő expóterületen. Idén 1770 cég vesz részt az eseményen 42 országból, és öt nap alatt közel 240 ezer látogatóra számítanak a világ minden tájáról.

Így készül és így működik:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?