2021. szeptember 29. szerda Mihály

Hírek - Gépek

Már látszik egy korszak vége: így alakulhatnak át teljesen az aratás utáni munkák

Bálaszállító robotot fejleszt a Vermeer. A három körbála méretű gép hatalmas segítséget jelenthet a gazdáknak a bálák összegyűjtésében és rendezésében.
 
 

A takarmánynövényekre specializálódott amerikai mezőgazdasági gépgyártó cég, a Vermeer nemrég leleplezett négy új koncepciót, köztük az automatizált bálaszállító robotét. A bemutató videóban fel is teszik a kérdést, hogy mi lenne, ha a bálázás után az ember azt csinálhatna a fennmaradó idejében, amit csak akarna, ugyanis valaki vagy valami más elvégezné helyette a bálák begyűjtését – írta meg a Future Farming.

Az egyelőre csak „Bálasólyom” néven futó önálló bálaszállító robot koncepcióját úgy tervezték, hogy képes legyen a mezőről összegyűjteni a bálákat, és azokat a föld szélére vagy egy raktárhelyiségbe szállítani. Miután a kezelő beprogramozta a robotba, hogy hol van a munkaterület, a gép szenzorai, köztük egy Velodyne és egy Sick LiDAR (lézerlokátoros) szenzorrendszer segítenek a robotnak a bálák lokalizálásában a földeken. Ezek a lézerlokátorok, amelyek általában az önvezető és automatizált járműveknél az akadályok felismerésében segítenek, most a bálák azonosítását végzik el ezzel a funkciójukkal.

A hernyótalpakon közlekedő robot megközelítőleg 3 tonnát nyom, és jelenleg egy dízelmotor hajtja. A bálákat két szállítószalag veszi fel, azután pedig két másik szállítószalag pakolja fel a gépre. A jelenlegi prototípus legfeljebb három darab 1,2-1,5 méter átmérőjű bálát képes felvenni és elszállítani. A robot ezek után önállóan elviszi a bálákat az előre meghatározott lerakó pontra, és ott sorokba rendezi őket.

A Veermer közleménye szerint a robot nemcsak időt és munkát takarít meg a gazdáknak, de csökkenti a talaj tömörödését is. A gépgyártó ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a bálaszállító robot egyelőre még csak egy koncepció, és jelenleg kereskedelmi forgalomban nem kapható.

(A cikkben szereplő képek és videók a Vermeer tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu