Már nem kell sokat várni, és szőlészrobotok veszik át a hatalmat az ültetvényeken

Már nem kell sokat várni, és szőlészrobotok veszik át a hatalmat az ültetvényeken

Napokon belül piacra dobja a Naio Technologies a Ted nevű robotjának új verzióját. A gyártó szőlészetek számára kifejlesztett robotjának új változata a középső részén immáron egy szerszámtartóval is rendelkezik, és megnövelték a motorja teljesítményét is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Piacra dobta a Naio Technologies a Ted nevű, szőlészetek számára kifejlesztett robotjának új verzióját. A robot külseje is megváltozott, de számos techológiai és mechanikai változtatásra is sor került a szőlősgazdák visszajelzései alapján, írta meg a Future Farming. Az új Ted robotot 2020. július 1-je óta tesztelik, egyebek mellett a Naio Technologies két partnere is, a Maison Hennessy és a Bernard Margez vállalatok is. Az új változat létrehozásában nagy segítséget nyújtott az a körülbelül húsz szőlősgazda is, akik az elmúlt 3 évben használták a Ted robotot. A gép végső változata az ő igényeik és visszajelzéseik alapján készült el, és most elkezdődhet a tömeggyártása is.

A Ted végleges változatában már helyet kapott egy szerszámtartó is a robot középső részén, amely egy párhuzamos emelőn található. Mechanikai szerszámok széles választéka, egyszerre akár két eszköz is csatlakoztatható egy többfunkciós rúdra. A Naio elmondta, hogy a masszív váznak, a megnövelt motorteljesítménynek és az akár 4,5 km/h-s sebességnek köszönhetően nagyot nőtt a robot vontatási kapacitása a lejtősebb területeken. De még így is sokkal könnyebb, mint az átlagos traktorok és más, magas hasmagasságú gépek. A robot új, modulárisan állítható ívelt alakjának és magasságának köszönhetően képes lesz alkalmazkodni a különféle elrendezésű szőlészetekhez, nem okoznak neki gondot a magasabb tőkék és a keskenyebb sorközök se.

A Ted új verziójában eszközölt módosítások nagyobb megbízhatóságot tesznek lehetővé, emiatt a robot immáron valóban önjáró eszközként lesz alkalmazható a szőlészetekben

- jelentette ki Marie-Luce Fournié, a Naio Technologies operatív igazgatója.

A cég elmondása szerint a robot koncepcióját és tervezését jól átgondolták, és a megalkotás közben a biztonsági szempontokat maximálisan figyelembe vették. A robotba biztonsági rendszereket is beépítettek, így a lelassít, ha valami az útjába kerül, és azonnal megáll, ha hozzáérnek, valamint egy távoli megfigyelő rendszerrel is felszerelték. Az új Ted robotot október közepén, egy Franciaországot átszelő roadshow keretén belül mutatják be, amely számos szőlészetet érint majd. A robot 2021-től lesz kapható kereskedelmi forgalomban.

A Naio Technologies elmondta, hogy a 2023-ig további funkciókat fognak még fejleszteni a robothoz. A gép ára 175 ezer euró (közel 69 millió forint) lesz, de ez még csökkenhet, a cég ugyanis már gondolkodik egy 30%-os kedvezményen. A gyártó augusztus óta 4 robotot már leszállított, és idén még további 3 gép kiszállítására vállalkoztak. Már vesznek fel rendeléseket 2021-re, amely év során 15 robotot terveznek legyártani.

(Címlapkép forrása: Naio Technologies)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?