Néhány év, és a magyar földeken is megjelennek a robottraktorok

agrarszektor.hu
Néhány éven belül a hazai szántóföldeken is megjelenhetnek a vezető nélkül működő robottraktorok - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének(MEGFOSZ) elnöke, illetve a géppiacon meghatározó szerepet játszó bajai Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője. A magyar mezőgéppiac - főként az amortizálódott munkagépek lecserélése miatt - 5-8 százalékkal bővült 2018-ban, és idén tovább élénkülhet a kereslet. Az Axiál 4-5 százalékos forgalomnövekedést tervez 2019-ben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tavaly a hazai gazdaságok 166 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, amely kézzel fogható növekedést jelentett az előző évhez képest. Összességében hogyan alakult az elmúlt év a géppiacon?

Habár 2018 utolsó negyedévében kissé lassult a mezőgazdasági gépek értékesítése, a teljes évre vonatkoztatva így is 5-8 százalékos növekedés volt tapasztalható. A lassulásnak egyrészt az volt az oka, hogy ősszel komoly szárazság volt az egész országban, és ez a gépbeszerzéseket is befolyásolta. Másrészt a gazdák inkább kivártak a gépvásárlásokkal, amíg újra indul a növekedési hitelprogram.

Közeleg a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia, az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye. A konferencián többek között szó lesz arról is, milyen géppiaci trendekre számíthatnak 2019-ben a termelők, illetve milyen új hitel- és lízinglehetőségeket vehetnek igénybe  gépvásárlásai könnyítés érdekében?  Jöjjön el a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián, hogy ne maradjon le a legfrissebb gépfinanszírozási információkról!

A gazdálkodók amortizálódott gépeiket cserélik újabbakra, vagy beszélhetünk jelentősebb technikai bővülésről is?

A növekedés hátterében minimális bővülés is áll, egyértelmű azonban, hogy inkább a régi, amortizálódott gépek, elsősorban a munkagépek cseréje gyorsult fel. Mindenki igyekszik egyre korszerűbb gépeket üzemben tartani, hogy később a precíziós gazdálkodás elemeire felkészülve tudjon vásárolni. Másrészt a gazdák hatékonyabbá akarják tenni a berendezéseiket azért, hogy kevesebb géppel és gépkezelővel nagyobb területeket tudjanak megművelni. Ugyanakkor egyre kevesebb a jó gépkezelő, így nekik sokkal rövidebb idő alatt kell elvégezniük a szükséges munkákat. Természetesen sokkal jobb lenne, ha a gépértékesítések növekedési üteme gyorsabb és nagyobb lenne, de a gazdálkodók csak annyit fejlesztenek, amennyire lehetőségük van. Ettől függetlenül a mezőgazdaság gépesítése jó irányba halad, így a mezőgazdaság egyre korszerűbbé válhat, ha e tendencia a jövőben is fennmarad.

A várakozások szerint idén folytatódhat a mezőgéppiaci növekedés. Mi befolyásolhatja leginkább a gépvásárlásokat?

A géppiaci forgalmat számos tényező befolyásolja. Ilyen például a megfelelő mennyiségű csapadék, de fontosak lehetnek a rendelkezésre álló támogatások is. A munkagépek frontján, illetve a traktoroknál és a kombájnoknál is egyértelműen növekedésre számítok idén. Emellett valószínűleg a szarvasmarhatartóknál is komoly beruházások lesznek majd, mivel az elmúlt évek visszafogott fejlesztései után szükség van az állattartó telepek korszerűsítésére is.

A Magyar Nemzeti Bank januártól indította újra a növekedési hitelprogramot (NHP). Ennek milyen hatása lehet a termelők gépbeszerzéseire?

Az NHP újraindítása mindenképpen pozitív lépésnek tekinthető. A gazdálkodók közül biztosan sokan igénybe fogják venni a növekedési hitelprogramot, ez pedig valószínűleg a gépbeszerzéseken is lendíteni fog majd. Ha valakinek van finanszírozási célja, akkor általában talál rá pénzt, hogy megvalósítsa, de ettől függetlenül minden lehetőség jól jön a mezőgazdaságnak.

Az agrárium egyik kitörési pontja a precíziós gazdálkodás, illetve az agrárdigitalizáció lehet, de az új eszközöket és technológiákat sok termelő drágának tartja. Lát-e esélyt a precíziós technika gyors mezőgazdasági terjedésére?

Azt ki lehet jelenteni, hogy a precíziós gazdálkodás egyik első eleme, a középnehéz és nehéz erőgépekbe építhető automata kormányzás ma már alapfelszereltségnek számít. A következő lépés pedig valószínűleg a hozamtérképezés és a szemenkénti vetőgép elterjedése lesz. Magyarország egyáltalán nincs elmaradva a világtól az agrárdigitalizáció, illetve a precíziós gazdálkodás terén, mert a magyar gazdák tudják, hogy a korszerű gépekkel jelentősen könnyíthetik a szántóföldi munkákat, így ha új megoldások érkeznek, azokat biztosan alkalmazzák majd.

Az elképesztő technikai fejlődést a robottraktorok kifejlesztése is tükrözi. Nálunk mikor jelenhetnek meg ezek a szántóföldeken?

Azt gondolom, hogy 6-8 év múlva e rendszerek már Magyarországon is elérhetők lesznek. Biztos vagyok benne, hogy egy-egy gazda majd használni fog önvezető traktorokat, az azonban most még nem látszik, mennyire terjedhet el a vezető nélküli gépek használata a hazai szántóföldeken.

A 2017-es mérlegadatok szerint az Axiál Kft. 75 milliárd forintos árbevételt ért el 2017-ben. Hogyan alakult a cég tavalyi forgalma, és mit terveznek 2019-re?

Az elmúlt évben 81 milliárd forint volt az Axiál árbevétele, ami döntően annak köszönhető, hogy nagyon sok építőipari gépet vásároltak tőlünk, bár szinte minden szegmensben növekedni tudtunk. Idén az a célunk, hogy elérjük a 83-85 milliárd forintos bevételt. A Dunántúlon a közelmúltban kezdtük el a szegmens egyik legjelentősebb gyártójának fejéstechnikai, valamint szarvasmarha istálló- és trágyatechnológiai gépeinek forgalmazását, amitől idén komoly erősödést várunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?