2020. augusztus 11. kedd Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Gépek

Nem áll le a KITE: így működnek tovább a koronavírus-járvány alatt

Nem eredményez majd komoly ellátásbeli problémát sem az eszközök, sem pedig az alkatrészek kapcsán a koronavírus-járvány a KITE Zrt.-nél – tájékoztatta az Agrárszektort Balogh Viktor Ferenc, a cég marketingigazgatója. Hozzátette, figyelnek a kért megelőző intézkedések betartására, ezért a termelőket nem mozdítják ki otthonukból, és házhoz viszik a szükséges árukat. A marketingigazgatótól lapunk azt is megtudta, hogy a KITE területi szervize teljes erővel végzi munkáját, természetesen a járványügyi helyzet kapcsán szükséges óvintézkedések maximális betartásával.
 
 

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, a koronavírus-járvány hatására Franciaországban egyes üzemekben leállt a mezőgépgyártás, és habár az amerikai gépgyártók még tartják a frontot, ki tudja ez meddig lesz még így. Kíváncsiak voltunk, ez milyen hatással lehet a magyar mezőgéppiacra és Magyarországon mennyire megoldott jelenleg a mezőgépek, illetve az alkatrészek beszerzése a termelők számára. Balogh Viktor Ferenc, a KITE Zrt. marketingigazgatója kérdésünkre elmondta, a gépgyártók, iparágtól függetlenül, a 2008-as válságra való reagálásképpen alapvető változtatásokat hajtottak végre készletezési struktúrájukban. Ennek megfelelően kisebb állandó készletekkel dolgoznak, és a gyártás ütemezéshez igazított, folyamatos alkatrész-beszállításra tértek át. A jelenlegi helyzet így nagymértékben érinti azokat a gyártókat, akik jelentős külső erőforrásra kell, hogy támaszkodjanak, és kevésbé azokat, mint például a John Deere-t, aki saját magának gyárt szinte mindent – emelte ki.

A szakember hangsúlyozta, a KITE sokéves tapasztalatai alapján magasabb készletszintekkel dolgozik, beszállításaival pedig jóval megelőzi a szezont. Így a jelen helyzet nem eredményez majd komoly ellátásbeli problémákat a cégnél, sem az eszközök sem az alkatrészek kapcsán. Hozzátette, a cég partnereket ellátó logisztikai lánca változatlanul, teljes kapacitással üzemel, emellett figyelnek a koronavírus miatt kért megelőző intézkedések betartására: a termelőket nem mozdítják ki otthonról, és házhoz viszik a szükséges árukat. Balogh Viktor Ferenc arra is kitért, hogy a KITE területi szervize is teljes erővel végzi munkáját, természetesen a járványügyi helyzet kapcsán szükséges óvintézkedések maximális betartásával. A műhelyek személyzete pedig a cégnél kialakított rend szerinti heti rotációban dolgozik. 

Forrás: MTI Fotó: Rosta Tibor

A koronavírus egy másik hatása lehet, hogy egy bizonyos fokú műtrágya- és növényvédőszer-felvásárlási dömping indul majd a termelőknél. Ezzel kapcsolatban a marketingvezető elmondta, az agronómiai inputok szervesen kötődnek a különféle kultúrákhoz és fenológiai fázisokhoz. Az ezekből való előzetes többletbeszerzés könnyen okozhat felesleges költséget, ráadásul tárolásukat is az előírásoknak megfelelően kell tudni megoldani. 

A KITE készletezési stratégiája, hogy minden szezonban igazodik a magyar mezőgazdaság termelési struktúrájához, és ez idén sincs másképp

 – hívta fel a figyelmet a szakember. 

A koronavírus miatt az unió több országa korlátozó intézkedéseket vezetett be a határokon, amelyek az áruszállítást is érinthetik, csökkenhetnek a kapacitások, és ez fennakadásokat eredményezhet az unión belüli árumozgásban. Balogh Viktor Ferenc szerint az előre gondolkodás és tervezés jelen esetben is a kockázat csökkentésének legfontosabb eszköze.

 Fontos, hogy még határozottabban kövessük ezt a logikát mind beszállítói mind termelői oldalról, és akkor az előttünk lévő évben, partnereink eredményeségére továbbra is az időjárás lesz nagyobb hatással, mint az anyag vagy eszközellátás kérdése

– közölte a marketingvezető.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu