2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Gépek

Teljesen megváltozhat a permetezés Magyarországon: erre készülhetnek a gazdák

Rengeteg fejlődési lehetőség van a digitalizációban. Én úgy gondolom, a permetezés lesz az, amiben a következő időszakban óriási előrelépés várható - jelentette ki Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy milyen következményekkel járhat a fenntarthatóság követelménye a jövőre nézve, illetve beszámolt a vállalat legújabb raktárfejlesztéséről is.
 
 

A precíziós gazdálkodás Magyarországon már régóta ismert, az első lépés automatikus kormányzás volt, és ezt már jó ideje használják a magyar gazdák – mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember kiemelte, hogy hazánk nagyon jó helyzetben van ilyen téren, hiszen öt független korrekciós jelszolgáltató is működik az országban. Emellett a 120-150 lóerő teljesítmény feletti traktorokban és más, nagy értékű gépekben már mindenhol alapfelszereltségnek számít az automata kormányzás. Ez Nyugat-Európában még nincs így mindenütt – mutatott rá Harsányi Zsolt, hozzátéve, hogy Közép-Kelet-Európához képest pedig még jelentősebb Magyarország előnye.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A precíziós gazdálkodás emellett sok mást is hoz, a traktorok – a különböző hozamtérképek alapján – képesek ISOBUS-on keresztül vezérelni a műtrágya-kijuttatást, de a megfelelő térképek és talajadatok alapján a vetést is. Harsányi Zsolt kiemelte, hogy ezeket a feladatokat a gépek már el tudják látni. Ahogy a szakember fogalmazott, már most is nagyon sok ilyen gép van Magyarországon, és a digitalizációs pályázatnak köszönhetően ezek száma a következő két évben tovább fog növekedni.

 

Rengeteg fejlődési lehetőség van a digitalizációban. Én úgy gondolom, a permetezés lesz az, amiben a következő időszakban óriási előrelépés várható

– jelentette ki Harsányi Zsolt.

A szakember elmagyarázta, hogy a gazdák annak függvényében állíthatják majd be a fúvókákat, hogy permetszert vagy folyékony műtrágyát akarnak-e kijuttatni, illetve ezeket egyénileg is lehet majd vezérelni. Harsányi Zsolt szerint a jövőben a drónok által készített gyomtérképek és állománytérképek segítségével zajlik majd a növényvédelem a táblákon. Lehet, hogy így fele annyi vegyszert kell csak kijuttatni, mint korábban, de ahol szükség lesz rá, ott kint lesz a megfelelő mennyiségű hatóanyag – emelte ki az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Harsányi Zsolt rámutatott, hogy a fenntarthatósági előírásokból kifolyólag bizonyos vegyszereket nem lehet majd használni, az meg fogja drágítani a növényvédelmet, de a gépesítés azt a célt szolgálja, hogy ezeket a költségeket minél jobban le tudják csökkenteni.

Harsányi Zsolt beszámolt arról is, hogy a cég hogyan bővítette a tavalyi év során a bajai Alkatrész Logisztikai Központját (ALK), és hogy erre azért volt szükség, mert a gépek egyre nagyobbak, szélesebbek és bonyolultabbak lesznek, és egyre több alkatrészt kell raktározni. A kapacitásbővítés a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián elnyerte az Év agrárberuházása díját, amelyet cég ügyvezető igazgatója, Pintér Zsolt vehetett át.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben