Sosem látott forradalom előtt állunk - Ez lehet az ugródeszka?

agrarszektor.hu
Amíg a gazdatársadalom nem látja, hogy miért érdemes termelnie, addig nem számíthatunk komolyabb fejlesztésekre a mezőgazdaságban - fogalmazott Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol Zrt. vezérigazgatója a Portfolio és az agrárszektor.hu közös konferenciáján. A forradalmi technológiák és innovációk szerepe mellett olyan kérdéseket vitattak meg a rendezvényen megszólaltatott szakemberek, mint a biotechnológia jelentősége a mezőgazdaságban, vagy az egész Európát sújtó fehérjehiány megoldási lehetőségei.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ha forradalmi technológiákról beszélgetünk, nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a mezőgazdaság elsősorban az időjárástól függ, így az egyes előrejelzések szerepe kulcsfontosságú lehet a termesztésben - emelte ki Sándorffy András, a Dow AgroSciences Hungary Kft. marketing vezetője.
  
Az agráriumban használt előrejelzésekben az lehet a forradalmi, ha egy-egy tényező jelenlétét lokálisan is tudjuk mérni - mutatott rá Mátrai Zoltán, az Agrárin Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: van olyan köztes megoldás, amelyben rövidtávú előrejelzéssel elég nagy biztonsággal lehet megítélni, hogy milyen lesz a várható időjárás, ez pedig forradalminak számíthat a döntéstámogató rendszereknél.

Az előrejelzéseknek azonban nemcsak a döntéshozatalban, hanem a feldolgozóiparban is kiemelt szerepe van, hiszen az is lényeges, hogy toxinmentes alapanyagokat tudjunk termelni. Szerencsére a betegségek napjainkban már jól előrejelezhetők, és inkább a védekezés az, amely még mindig problémát okozhat -hívta fel a figyelmet Mátrai Zoltán. 

A lokális mérőállomások ezért arra is alkalmasak, hogy minél pontosabb képet kapjanak a gazdák, így időben fel tudnak készülni az esetleges kórokozókra és kártevőkre.

Egyre fontosabb lenne, hogy a valós idejű információszerzés terjedjen el az agráriumban, de szerencsére ez egy igen dinamikusan fejlődő irányzat - mondta el Farkas Róbert, az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft. agrárszakértője. Például a GPS koordináták alapján meghatározott idősorokat tudunk küldeni a munkaműveletek közben a gazdáknak, akiknek így segítünk a döntéshozatalban.

A forradalmi technológiákban vitathatatlan szerepe van a biotechnológiai eszközöknek és az úgynevezett molekuláris nemesítésnek. Sajnos a biotechnológiát gyakran keverik össze a GMO fogalmával, pedig a nemesítés tudománya már azóta létezik, hogy az első földművelő eszközeink megjelentek - véli Fári Miklós, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának egyetemi tanára.

Napjainkban egy forradalom szemtanúi lehetünk a mezőgazdaságban, és az agráriumban is használt molekuláris nemesítésben. Olyan sebességgel fejlődik ez a tudományterület, hogy aki lemarad, az komoly versenyhátránnyal nézhet majd szembe - fogalmazott Fári Miklós. A rezisztencia és a környezetkárosítás problémáját, de az egész Európában tapasztalható fehérjedeficit kérdését is megoldhatja a nemesítés - tette hozzá.

 

Az unióban és hazánkban is próbálják ösztönözni a fehérjenövény-termesztést, és a szóján kívül léteznek egyéb alternatívák is. Kevéssé ismert, hogy a kukorica feldolgozásával előállított bioetanol nem a folyamat egyetlen terméke, az üzemanyag mellett ugyanis csúcsminőségű takarmány, DDGS is készül.

Ez utóbbi egy szárított gabonatörköly, amely beltartalmi értékeit tekintve könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, hazánkban GMO- és antibiotikum-mentes takarmány alapanyag - mutatott rá Reng Zoltán.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?