2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Karrier

Arcképek: Juhász Csaba, a Glencore hazai vezetője

Az agrárszektor.hu minden évben kiadja Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban című könyvet. Idén ágazati bontásban foglaltuk össze a legfontosabb iparági szereplőket, közülük néhány érdekes személyiséget, életutat, meghatározó céget a honlapunkon keresztül is bemutatunk. Juhász Csaba a hazai növényiolaj-gyártásban játszik meghatározó szerepet.
 
 

Egy év alatt szűk tízmilliárd forinttal növelte nettó éves árbevételét a Glencore Agriculture Hungary Kft. A magyar piacon 22 éve jelen lévő, gabonafélék, olajos magvak, növényolajok és állati takarmány-alapanyagok kereskedelmével foglalkozó vállalat árbevétele 156 milliárd forintra ugrott 2017-ben. A Glencore-hoz tartozik a tavaly bő tízmilliárdos árbevételt realizáló Pannon Növényolajgyártó Kft. is. A foktői gyár Közép-Európa legnagyobb sajtoló üzemének számít. A vállalatcsoport része egy gabonatárolással és logisztikával foglalkozó cég is.

Az 1974-ben alapított svájci székhelyű Glencore a világ minden pontján jelen van, tevékenysége a bányászattól a fémiparon és a mezőgazdaságon át a marketingig terjed.
Orbán Viktor miniszterelnök a Glencore foktői Pannon Növényolajgyárának gyáravató ünnepségén. Elől középen: Ivan Glasenberg, a cég vezérigazgatója, kissé mögötte Juhász Csaba (Fotó: MTI, Ujvári Sándor)

A hazai leányvállalat magyar és szerb tagjait country menedzserként a gépészmérnök végzettséggel rendelkező Juhász Csaba vezeti. A hamarosan 51 éves szakember 1991-ben végzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. 22 évvel ezelőtt, vagyis a kezdetektől csatlakozott az akkor Glencore Grain Hungry néven futó vállalathoz, így részt vett a cég magyarországi felépítésében és hazai piaci pozícióinak stabilizálásában. A Glencore-t megelőzően a mezőgazdasági termékkereskedelemmel foglalkozó Thegra Hungary üzletkötője volt, illetve a United Technologies termelési menedzsereként dolgozott.

A cégcsoport 2010-ben Debrecenben, 2011-ben Berettyóújfalun nagy tárolókapacitású telephelyeket vásárolt és bővítette logisztikai infrastruktúráját. A Bács-Kiskun megyei Foktőn működő üzemet 2013-ban 40 milliárd forint értékű beruházással hozták létre, azzal a céllal, hogy évente 600 ezer tonna napraforgómagot dolgozzanak fel – ez a magyarországi termés körülbelül egyharmada. A gyár repcemag, szójabab, kukoricacsíra feldolgozására is alkalmas. A svájci anyavállalat eddig több mint 200 millió dollárt fektetett be Magyarországon. “A fejlesztések nem álltak meg, mert hiszünk a magyar mezőgazdaság jövőbeni fejlődésében. A beruházások célja a kereskedelem és a növényolaj-gyártás hatékonyságának növelésére irányul majd” - kommentálta a cég jövőbeni terveit Juhász Csaba.Forrás: Opten
A cikk Az 50 legbefolyásosabb személy az agráriumban évkönyvünkben jelent meg. A könyv a linkre kattintva meg is rendelhető.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu