2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Karrier

Itt a válasz: ezért dolgozik kevés nő az agráriumban

Alulreprezentáltak a nők az agráriumban Skóciában, ezért külön programot indítottak azzal a céllal, hogy több lehetőséghez juthassan a nők a gazdaságokban, akár vezetőként is. Az országban ugyanis hiába minden harmadik mezőgazdasági dolgozó nő, addig vezetőként szinte egy sincs. Skóciában a legtöbb nő egyébként a családi hagyományok, és a sztereotípiák miatt nem jut előbbre az agráriumban.
 
 

A Herald Scotland hosszas cikket szentel annak, hogy bemutasson egy női gazdálkodót, aki 20 évvel ezelőtt, apja hirtelen halála után vette át a gazdaságot. Joyce Campbellnek hirtelen kellett felnőnie a feladathoz és sikerült is neki: 830 juh legel a tanya körül, néhány marhát és tyúkot is tart, illetve fenntart pár házat, amit kibérelhetnek a turisták. Gyakorlatilag mindent ő csinál a farmon: kerítést javít, havat lapátol, állatot gondoz és gyógyít, akár szülést vezet le. Joyce Cambell egyébként a társelnöke annak a skót szervezetnek, amely a nők szerepvállalását segíti az agráriumban, ez a Women in Agriculture Taskforce (Nők a Mezőgazdaságban Akciócsoport). Az Akciócsoport szerint, dacára a beidegződéseknek és az előítéleteknek, egyre több nő vállal mezőgazdasági munkát és ül fel a traktorra. 


Nicola Sturgeon skót miniszterelnök 2017-ban indította el azt a programot, amely nyomon követi az esélyegyenlőséget és a nők karrierútját a mezőgazdaságban. A skót Királyi Bank is beszállt a programba, elindítva a #ThisIsFarming nevű kampányát. A skót közvélemény azt várja ezektől a kezdeményezésektől, hogy a női mezőgazdászokkal kapcsolatos sztereotípiák alábbhagynak, illetve több lehetőséghez jutnak a nők a gazdaságokban, akár vezetőként is. Ugyanis a statisztikák szerint míg minden harmadik mezőgazdasági dolgozó nő, addig vezetőként szinte egy sincs.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu