Még szorosabbra fűzzük a szálakat Laosszal

agrarszektor.hu
A miniszterelnökök megállapodása alapján stratégiai szintre emelik Magyarország és Laosz együttműködését - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, miután laoszi kollégájával egyeztetett. Egy mezőgazdasági és egy élelmiszer-biztonsági program már sikeresen megvalósult Laoszban a magyarok közreműködésével és anyagi támogatásával.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárcavezető kiemelte: Laosz a világ egyik leggyorsabban fejlődő térségében egyik tradicionális partnerünk, ami azért is előnyös, mert a 2000-es években Laosz végig magas gazdasági növekedést produkált, és így az együttműködésből Magyarország gazdaságilag is profitálhat. Hangsúlyozta: a kétoldalú kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza, és erős alapot jelentenek az emberek közötti kapcsolatok is, hiszen az elmúlt évtizedekben több száz laoszi fiatal tanult Magyarországon, és sokan közülük ma a helyi államigazgatásban dolgoznak magas beosztásokban. A külügyminiszter kitért arra: kötöttsegély-hitelekkel segítik a magyar vállalatok külpiaci terjeszkedését.

Laosszal két fontos programot már sikeresen véghez vittek, egy mezőgazdasági és egy élelmiszerbiztonsági programot, összesen 38,6 millió dollár értékben. Ezen sikerek nyomán tavaly megállapodtak, hogy egy harmadik, 160 millió dolláros kötöttsegély-hitelprogramot indítanak

- magyarázta Szíjjártó Péter. Mint mondta, magyar cégek jelenleg három iparágban folytatnak beruházásokat az ázsiai országban: egy új nemzeti élelmiszerbiztonsági láncot alakítanak ki, a főváros teljes szennyvízhálózatát felújítják, valamint egy elektronikus személyigazolvány-rendszert dolgoznak ki és valósítanak meg.Megjegyezte: elkezdték a tárgyalásokat egy negyedik programról is, amely az egészségügyi beruházásokra fog fókuszálni.

Szijjártó Péter közölte: a programoknak köszönhetően a kereskedelmi forgalom az elmúlt két évben hatszorosára növekedett. Arról is beszélt, hogy a folyamatosan erősödő gazdasági kapcsolatok és az egyre több Laoszba utazó miatt, valamint a Magyarországon végzettek közösségének egyben tartása érdekében úgy döntöttek, hogy konzuli képviseletet nyitnak a fővárosban, Vientiánban, ahol a magyar állampolgárok konzuli védelme mellett a gazdasági, diplomáciai kapcsolatok építése is feladat lesz. Azt is elmondta, hogy az ösztöndíjprogramban az idén már száz laoszi hallgatót fogadnak Magyarországon, továbbá folytatják a diplomata csereprogramot is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02