Befejeződtek az Európai Unió és Mexikó közötti kereskedelmi tárgyalások

Befejeződtek az Európai Unió és Mexikó közötti kereskedelmi tárgyalások

agrarszektor.hu
2020. április 28-án befejeződtek az Európai Unió és Mexikó között az új kereskedelmi megállapodással kapcsolatos egyeztetések.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A két fél 2016. májusában kezdte meg a tárgyalásokat, és elvben két évvel később megállapodásra is jutottak, ám egy fennmaradó kérdést le kellett zárniuk - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NA). Az utolsó egyeztetésen Phil Hogan uniós kereskedelmi biztos és Graciela Márquez Colín mexikói gazdasági miniszter megállapodtak a közbeszerzési piacok kölcsönös megnyitásának pontos hatályáról, valamint a közbeszerzési folyamatok magas szintű kiszámíthatóságáról és átláthatóságáról. Ezzel a két fél előmozdíthatja e megállapodás aláírását és ratifikálását saját szabályaikkal és eljárásaikkal összhangban.

Mexikó az EU első számú kereskedelmi partnere Latin-Amerikában, amelynek kétoldalú árukereskedelme 66 milliárd euró, a szolgáltatások kereskedelme pedig további 19 milliárd euró a 2019. és 2018. évi adatok alapján. Az EU áruk exportja meghaladja az évi 39 milliárd eurót. Az EU-Mexikó közötti árukereskedelem az eredeti megállapodás 2001. évi hatálybalépése óta több mint háromszorosára növekedett. A frissített kereskedelmi megállapodástól az várják, hogy hozzájárul az erőteljes növekedés fellendítéséhez.

A megállapodás értelmében az EU és Mexikó közötti árukereskedelem gyakorlatilag vámmentes. A Bizottság kijelentette, hogy az EU mezőgazdasági exportja lesz a kereskedelem egyik legnagyobb kedvezményezettje, különösen a baromfi, a sajt, a csokoládé, a tészta és a sertéshús tekintetében.

Ez a megállapodás - miután hatályba lépett - mind az EU, mind Mexikó számára elősegíti a saját gazdaságunk támogatását és a foglalkoztatás fellendítését" 

 - nyilatkozta Phil Hogan kereskedelmi biztos.

A megállapodás jogi felülvizsgálata már folyamatban van. Ezt követően a megállapodást lefordítják valamennyi EU nyelvre, és jóváhagyás céljából benyújtják a Tanácshoz és a Parlamenthez. A Bizottság reméli, hogy az év vége előtt be tudják nyújtani a megállapodást, de ezt késleltetheti a koronavírus-járvány.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03