Befejeződtek az Európai Unió és Mexikó közötti kereskedelmi tárgyalások

agrarszektor.hu
2020. április 28-án befejeződtek az Európai Unió és Mexikó között az új kereskedelmi megállapodással kapcsolatos egyeztetések.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A két fél 2016. májusában kezdte meg a tárgyalásokat, és elvben két évvel később megállapodásra is jutottak, ám egy fennmaradó kérdést le kellett zárniuk - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NA). Az utolsó egyeztetésen Phil Hogan uniós kereskedelmi biztos és Graciela Márquez Colín mexikói gazdasági miniszter megállapodtak a közbeszerzési piacok kölcsönös megnyitásának pontos hatályáról, valamint a közbeszerzési folyamatok magas szintű kiszámíthatóságáról és átláthatóságáról. Ezzel a két fél előmozdíthatja e megállapodás aláírását és ratifikálását saját szabályaikkal és eljárásaikkal összhangban.

Mexikó az EU első számú kereskedelmi partnere Latin-Amerikában, amelynek kétoldalú árukereskedelme 66 milliárd euró, a szolgáltatások kereskedelme pedig további 19 milliárd euró a 2019. és 2018. évi adatok alapján. Az EU áruk exportja meghaladja az évi 39 milliárd eurót. Az EU-Mexikó közötti árukereskedelem az eredeti megállapodás 2001. évi hatálybalépése óta több mint háromszorosára növekedett. A frissített kereskedelmi megállapodástól az várják, hogy hozzájárul az erőteljes növekedés fellendítéséhez.

A megállapodás értelmében az EU és Mexikó közötti árukereskedelem gyakorlatilag vámmentes. A Bizottság kijelentette, hogy az EU mezőgazdasági exportja lesz a kereskedelem egyik legnagyobb kedvezményezettje, különösen a baromfi, a sajt, a csokoládé, a tészta és a sertéshús tekintetében.

Ez a megállapodás - miután hatályba lépett - mind az EU, mind Mexikó számára elősegíti a saját gazdaságunk támogatását és a foglalkoztatás fellendítését" 

 - nyilatkozta Phil Hogan kereskedelmi biztos.

A megállapodás jogi felülvizsgálata már folyamatban van. Ezt követően a megállapodást lefordítják valamennyi EU nyelvre, és jóváhagyás céljából benyújtják a Tanácshoz és a Parlamenthez. A Bizottság reméli, hogy az év vége előtt be tudják nyújtani a megállapodást, de ezt késleltetheti a koronavírus-járvány.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?