Nagy István: a gépek csak a trágyahordást oldják meg, az emberi rugalmasságra szükség van

agrarszektor.hu
Hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt Nagy István agrárminiszter, aki egyebek között arról beszélt, hogy a termelésnek egyszerre kell alkalmazkodnia a klímaváltozáshoz, a globalizációhoz, a népességnövekedéshez és az erőforrások szűküléséhez is. A világ gyorsuló tempóban változik, de ezt kellő rugalmassággal le lehet követni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szakminiszter elmondta, hogy a klímavédelmet komolyan kell venni. Az éghajlatváltozás nem a jövő problémája, egyik napról a másikra 20 fokos különbségek vannak a hőmérsékletben, és szélsőséges eloszlásban érkezik a csapadék. Az idei februárban 40 százalékkal kevesebb eső esett, mint egy átlagévben, máskor viszont a belvizekkel van gondunk.

Ezt nehéz termelési technológiával követni, de nem lehetetlen. A magyar génbank a nyolcadik legnagyobb a világon, most vissza kell nyúlnunk hozzá, hátha találunk benne olyan fajtákat, amelyek alkalmasabbak a melegedő klímára. A haszonállatok és a növényi biodiverzitás megőrzése azért fontos számunkra, mert így génmanipuláció nélkül is találhatunk választ a kihívásra - mondta a szakember. Fontosnak nevezte, hogy a gazdák nyitottak legyenek az új fajokra, fajtákra és technológiákra. A fogyasztók mindenképpen készek az újdonságok befogadására, hiszen az élelmiszeripar napjaink egyik legiszeszélyesebb "divatvilága".

A termelésben a rugalmasság és a takarékosság kell hogy a legfontosabb szempont legyen a jövőben. 2050-re 9 milliárdan leszünk a Földön, 30 százalékkal kevesebb termőföld és 40 százalékkal kevesebb ivóvíz fog rendelkezésre állni. Ezért át kell állni a vízmegőrző művelésre és precízebb erőforrás-kihasználásra. Ezt segíti a digitális adatokhoz való ingyenes hozzáférés is. Ezért a kormány

az Országos Meteorológiai Szolgálat adatbázisát 2020 január elsejétől mindenki számára ingyenesen hozzáférhetővé teszi.

Amit a jövő gazdáinak tudniuk kell - és erre a képzésnek fel kell készíteni őket - az az adatgyűjtés és -elemzés, illetve döntés képessége. "A termelésben kevesebben fognak dolgozni a jövőben, de az élelmiszergazdaságban többen" - utalt a miniszter arra, hogy

a robotok csak a kétkezi munkát veszik majd el az emberektől, de a döntéshozatalban, a termékfejlesztésben, a feldolgozásban és az értékesítésben egyre több munkaerőre lesz szükség.

Az összefonódó világban egyre inkább azok a vállalatok maradnak talpon, amelyek a termelést vertikálisan integrálni tudják, tehát az élelmiszer-előállítás minden lépésében ott vannak. Az egyéni termelők csak akkor maradnak életben, ha nagyobb egységekbe tömörülnek, ismerte el a szakminiszter. Ugyanakkor vannak réspiacok, amelyek kisebb üzemekkel is megcélozhatóak, ilyen a biopiac, ezért ezt kiemelten támogatja a kormányzat.

Nagy István utalt rá, hogy a mérethatékoynság tőkekoncentrációt is feltételez. Ez egyrészt lehetőséget teremt a fejlesztésekre, arra, hogy a vállalkozás a támogatásokat ne nyereségként, hanem önerőként kezelje a további beruházásokhoz. Másrészt ügyelni kell rá, hogy erőfölényével ne éljen vissza a piacon. A szakminiszter reményét fejezte ki, hogy a mostani pályázati ciklus az építkezés éve lesz az agráriumban, és minden pályázati nyertes megteremti magának azt a hátteret, ami

energiahatékonyabb és a piaci hatásoknak kevésbé kitett termelést tesz lehetővé.

Mint utalt rá: ha a meggy érésekor lett volan elég hűtőkapacitásunk, nem követlezik be az a piaci zavar, amit a feldolgozóipar korlátai okoztak. "Aki ma nem fejeszt, az garantáltan csődbe megy. Egyszerúen túl gyorsan változik a világ."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?