Mentsd meg a kerted a pusztulástól: Locsolj okosan!

agrarszektor.hu
Itt a tavasz, egyre melegebb van, aktuálissá válnak a kerti munkák, és a napos órák számának növekedésével a kert és a növények vízigénye is megnő. Nem mindenki tudja azonban, hogy mikor és mennyi vizet érdemes kilocsolni a növényekre, rengeteg hibát követhetünk el a locsolás során. De mik lehetnek ezek a hibák, és mely eszközök segíthetnek a növények nedvesen tartásában? Hogyan lehet a leghatékonyabban tárolni az esővizet? Számtalan kérdés merülhet fel a kiskert tulajdonosokban az öntözéssel kapcsolatban, nézzük mikre érdemes odafigyelni.

Az agrárszektor.hu korábban már megírta, hogy kánikula esetén hogyan érdemes öntöznünk, és mikre kell figyelnünk, számtalan kérdés van azonban, ami a kert mindennapos locsolása során is felmerület. Nem is gondolnánk ugyanis, de sokan öntöznek nem megfelelően a kiskertekben. A legrosszabb gyakorlat a rendszeres, de kismértékű locsolás, ilyenkor ugyanis nem tud eléggé átnedvesedni a növények gyökérzónája. A gyökerek ilyenkor a talaj felszíne felé törhetnek, és ilyenkor egy esetleges öntözés kimaradása még nagyobb problémát okozhat. A locsolás során mindig áztassuk be a teljes gyökérzónát, ami gyep és évelő növények esetében 10-15 centiméter, cserjéknél 15-25 centiméter, fák esetében pedig akár több mint 50 centiméter is lehet - írja közleményében a mall.hu.

Az egyik legfontosabb, hogy nagy melegben és tűző napsütésben soha ne locsoljunk, mert ez a levélzet megperzselődéséhez vezethet. Kánikula idején a kora reggeli és esti órák a legalkalmasabbak az öntözésre, ilyenkor ugyanis kisebb a párolgás, ami azt jelenti, hogy sokkal kevésbé pazaroljuk el a locsolt vizet. Elsősorban mindig a földet áztassuk be amikor locsolunk. Ez különösen fontos a haszonnövények esetén, ahol a levélzeten a nedvesség miatt megjelenő gombák károsak, és csökkenthetik a termést. Ezzel szemben a páraigényes növények, mint az örökzöldek is, nem szeretik a légköri szárazságot, ezért náluk érdemes a teljes levélzetet benedvesíteni.

Akadnak olyan növények, mint például az árnyéki évelők, a páfrányok egy része, valamint a cserepes és dézsás növények, amelyek állandóan nyirkos talajt igényelnek, ezért ezeket érdemes naponta öntöznünk. Ugyanakkor az átlagos vízigényű, szabadföldbe ültetett növényeket elégséges 2-3 naponta locsolni, akkor viszont bőségesen tegyük ezt. 

Sokan szoktak előre öntözni, főleg ha több napra elutaznak valahova, nagy melegben azonban csupán 2-3 napnyi előnyt lehet így szerezni. Nagy segítség lehet ilyenkor az automata öntözőrendszer, amely a beállított program szerint végzi el a szükséges öntözést.

Komoly problémát szokott okozni a kertekben a túllocsolás, amelynek a legfeltűnőbb jele a sárgás, kissé lógó levélzet, ugyanakkor szinte ugyanilyen gyakran előfordul az is, hogy valaki túl kevés vízzel öntözi meg növényeit, amire a lankadó, kanalasodó levélzetből lehet következtetni. Érdemes odafigyelni, mert a túllocsolás érzékeny fajok estén gyorsan végezhet a növénnyel, a szárazság azonban a legtöbb esetben orvosolható.

Hasznos segítség lehet a kertben a csapadékmérő használata, 3-5 millimétert meghaladó eső esetén ugyanis akár ki is hagyhatunk egy locsolást. A talajtakarás (például a fenyőkéreg mulcs, a szalma, de zöldségek esetén a műanyag fólia) segít megőrizni a talajnedvességet és csökkenti a gyomosodást is, a sekélyen végzett talajmunkák pedig szintén segíthetik a locsolás optimalizálását. Érdemes hasznosítani az esővizet is, a legegyszerűbb megoldást a talajfelszínen elhelyezett hordók, dézsák, és kútgyűrűk jelenthetik, amelyek kisebb kertek kézi öntözésére a leginkább alkalmasak. Ahhoz azonban, hogy a legkevésbé pazaroljuk a vizet, és a legtakarékosabban ápoljuk kertünket érdemes automata rendszereket telepítenünk, ahol az időjárás és az évszakok változásai szerint módosíthatjuk az öntözési programot.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. augusztus 16. 18:03