Támadnak a csupasz csigák: így tartsd távol őket!

agrarszektor.hu
A legtöbb kertésznek évről-évre egyre komoly problémát okoznak a házikertben a meztelencsigák. Szinte minden dísznövényt kedvelnek, és általában a levelek megrágásával okozzák a legnagyobb károkat. A védekezés azonban egyre nehezebb ellenük, jelenleg ugyanis mindössze egyetlen hatóanyag engedélyezett Magyarországon a meztelencsigák elűzésére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A meztelencsiga szinte az egyik legkellemetlenebb kártevő a házikertekben. Széles a tápnövényköre, szinte minden dísznövényt kedvel, kedvence pedig az árnyékliliom. Általában a leveleket rágja meg, főként a levéllemezt, kártételével pedig hamar látványos pusztulást okozhat a kertekben - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a anovenydoki.hu.

A kártevő a nedves, párás, csapadékos időjárást és körülményeket kedveli, ilyenkor ugyanis felgyorsulnak az életfolyamatai. A száraz, csapadék nélküli időszakban a meztelen csigák elbújnak a nyirkos helyekre, mint például a pince, ha azonban nagyobb mennyiségű csapadék hullik, de nincs tartósan hőmérséklet csökkenés, előmerészkednek, de nem nagy mértékben. Általában azokban a házikertekben fordulnak elő, ahol van rendszeres öntözés, és párás mikroklíma tud kialakulni. 

A legnagyobb problémát talán az okozza, hogy jelenleg Magyarországon kizárólag a metaldehid hatóanyag tartalmú növényvédő szerek engedélyezettek ellenük. Ennek akad olyan formája, amelyet kis kék granulátumok formájában kell kilyuttatni a földre, ezt vannak, akik méterenként szórják ki kisebb adagokban, de van olyan kertész is, aki a növényeket szórja körbe a granulátummal.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03