Pusztító tetvek támadnak a balkonon! Így szabadulj meg tőlük

agrarszektor.hu
Egy olvasónk keresett meg minket azzal a problémával, miszerint furcsa kis kártevők jelentek meg a paprikapalántáján, és fogalma sincs mik lehetnek azok, és hogyan védekezhet ellenük. A képek és a károsítások alapján egyértelmű volt a diagnózis, miszerint levéltetvek támadták meg a paprikát. Szerencsére több rovarölő szer is engedélyezett jelenleg, amelyekkel hamar megmenthetjük a palántákat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A levéltetvek sajnos viszonylag gyakori kártevői a paprikának. Eleinte általában csak a kis zöld kártevőkre leszünk figyelmesek, majd ahogy telik az idő a levelek mintha viaszossá válnának, a levéltetvek pedig telepekben beterítik az egész levélfonákot. A viaszos levél valójában a mézharmat, amelyet táplálkozásuk során választanak ki a kártevők. A hangyák előszeretettel fogyasztják ezt a váladékot, így ha bármilyen növényen erős hangyafelvonulás figyelhető meg, akkor valószínűleg levéltetű-telepeket is találunk majd.

Védekezni már akkor érdemes, amikor a levéltetvek először megjelennek, de még nem szaporodtak fel. Több rovarölő szer is engedélyezett a kártevők ellen. Ilyenek a cipermetrin, a lambda-cihalotrin és az acetamiprid hatóanyag tartalmú szerek, valamint a paraffinolajok is. Érdemes kertészetből vagy szakboltból beszereznünk a szereket, és használat előtt minden esetben tájékozódjuk arról, hogy a választott szernek hány nap az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. A fentebb említett hatóanyagok várakozási ideje 3 és 56 nap között mozog, így permetezés előtt mindig olvassuk el a csomagolást.

Arra mindig figyeljünk, hogy mivel a levéltetvek a levelek fonákán helyezkednek el, így mindig arra a területre jutassuk ki a rovarölő szert. Lehet kapni olyan kiszerelést, amely tíz liter vízhez adagolható, nyugodtan adhatjuk azonban öt literhez is, így ugyanis sokkal erősebb lesz a hatása. A legfontosabb tehát, hogy a fonákra mindig elegendő mennyiséget jutassunk ki a választott szerből, de az oldattal nyugodtan beöntözhetjük a palánták tövét is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?