Pusztító tetvek támadnak a balkonon! Így szabadulj meg tőlük

agrarszektor.hu
Egy olvasónk keresett meg minket azzal a problémával, miszerint furcsa kis kártevők jelentek meg a paprikapalántáján, és fogalma sincs mik lehetnek azok, és hogyan védekezhet ellenük. A képek és a károsítások alapján egyértelmű volt a diagnózis, miszerint levéltetvek támadták meg a paprikát. Szerencsére több rovarölő szer is engedélyezett jelenleg, amelyekkel hamar megmenthetjük a palántákat.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A levéltetvek sajnos viszonylag gyakori kártevői a paprikának. Eleinte általában csak a kis zöld kártevőkre leszünk figyelmesek, majd ahogy telik az idő a levelek mintha viaszossá válnának, a levéltetvek pedig telepekben beterítik az egész levélfonákot. A viaszos levél valójában a mézharmat, amelyet táplálkozásuk során választanak ki a kártevők. A hangyák előszeretettel fogyasztják ezt a váladékot, így ha bármilyen növényen erős hangyafelvonulás figyelhető meg, akkor valószínűleg levéltetű-telepeket is találunk majd.

Védekezni már akkor érdemes, amikor a levéltetvek először megjelennek, de még nem szaporodtak fel. Több rovarölő szer is engedélyezett a kártevők ellen. Ilyenek a cipermetrin, a lambda-cihalotrin és az acetamiprid hatóanyag tartalmú szerek, valamint a paraffinolajok is. Érdemes kertészetből vagy szakboltból beszereznünk a szereket, és használat előtt minden esetben tájékozódjuk arról, hogy a választott szernek hány nap az élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. A fentebb említett hatóanyagok várakozási ideje 3 és 56 nap között mozog, így permetezés előtt mindig olvassuk el a csomagolást.

Arra mindig figyeljünk, hogy mivel a levéltetvek a levelek fonákán helyezkednek el, így mindig arra a területre jutassuk ki a rovarölő szert. Lehet kapni olyan kiszerelést, amely tíz liter vízhez adagolható, nyugodtan adhatjuk azonban öt literhez is, így ugyanis sokkal erősebb lesz a hatása. A legfontosabb tehát, hogy a fonákra mindig elegendő mennyiséget jutassunk ki a választott szerből, de az oldattal nyugodtan beöntözhetjük a palánták tövét is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?