Otthon könnyebb! Készíts saját paradicsom-vetőmagot

agrarszektor.hu
A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldség a kiskert tulajdonosok körében, és szinte nincs olyan kertész, aki ne ültetne legalább néhány tövet minden évben a kertbe. Nem szükséges azonban mindig vetőmagot vásárolnunk az ültetéshez, mert saját magunk is előállíthatjuk őket otthon. Így biztosan olyan paradicsomfajtáink lesznek majd, amelyeket szeretünk, és szívesen fogyasztunk. Ezt a módszert hívjuk magfogásnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bizonyára mindenkinek van kedvenc paradicsomfajtája, nem biztos azonban, hogy mindig megtaláljuk majd a vetőmagját a boltokban, ugyanakkor a folyamatos vetőmag vásárlás nem olcsó mulatság. Létezik ezzel szemben egy nagyon egyszerű módszer, amellyel megmenthetjük kedvelt fajtánk, vagy fajtáink magját. A paradicsom magfogását könnyedén elvégezhetjük otthon, és mivel a paradicsom egy öntermékenyülő zöldség, érdemes több fajtát is elültetnünk egyszerre, így biztosan lesz miből válogatnunk. A magfogás egyik legnagyobb előnye, hogy így biztosan olyan fajták lesznek majd a kertünkben, amelyek szeretik az adott terület talaját és klímáját is.

A magfogás első és legfontosabb lépése mindig a megfelelő növény és termés kiválasztása. Mindig egészséges, teljesen érett egyedeket válasszunk, torz, beteg bogyókból soha ne fogjunk magot. Ezt követően vágjuk félbe a paradicsomokat és kanalazzuk ki a magokat, amelyek a kocsonyás paradicsomhúsban vannak. A magvakat tegyük pohárba és öntsünk rájuk vizet. Természetesen minden fajtát tegyünk külön pohárba, és mindig címkézzük fel őket, hogy tudjuk melyikben mely fajták vannak. 

A poharak száját fedjük le papírszalvétával, rögzítsuk befőttes gumival, és tegyük őket meleg helyre. Így biztosíthatjuk a levegő átjárását, de a rovarokat és a port is távol tarthatjuk a pohártól. Hagyjuk így a magokat addig, amíg el nem indul az erjedés, ilyenkor ugyanis lebomlanak a csírázás gátló anyagok és különválik a paradicsom kocsonyás burka a magoktól. A magok többsége a pohár fenekére süllyed majd, míg a gyümölcshús feljön a víz tetejére. Azok a magok, amelyek feljönnek a víz felszínére, az úgynevezett léha magok, ezeket ne tartsuk meg. Amikor ez megtörtént, ne várjunk tovább, mert a magok csírázásnak indulnak. 

Lassan és óvatosan öntsük le a vizet, a gyümölcshúst, és a vízfelszínen lebegő magokat a víz aljára süllyedt magokról. Érdemes többször is leöblíteni az egészséges magokat, majd szűrőben folyóvízzel lemosni őket, és ezt addig ismételni, amíg teljesen tiszták nem lesznek. Ezután kezdődhet a szárítás, amit a legegyszerűbben úgy kivitelezhetünk ha egy rétegben papírtányérra, vagy papírtálcára tesszük a magokat. Figyeljünk arra, hogy ne használjunk papírszalvétát, mert hozzáragadhatanak a magok, a száradás közben pedig érdemes többször is megrázogatnunk a tálcát, hogy elkerüljük a magok összetapadását. 

Ha a magok megszáradtak öntsük őket papírzacskókba. Fontos, hogy mindig száraz, hűvös és sötét helyen tároljuk őket, így ugyanis sokkal tovább megőrizhetik a csíraképességüket. A papírzacskókat ne felejtsük el pontos felirattal ellátni, amin mindig szerepeljen a fajta neve, a magfogás éve, illetve azt is érdemes felírni rá, hogy determinált, vagy folytonnövő fajtáról van-e szó.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?