Zöldség- és gyümölcstárolási útmutató: mit és hogyan?

agrarszektor.hu
Ősz végén, amikor befejeződött a betakarítás, eljön a zöldségek és gyümölcsök téli betárolásának ideje. Rengeteg olyan faj van, amely akár hónapokig is eláll a hidegebb időszakban, ehhez azonban elengedhetetlenek a megfelelő tárolási körülmények. Ahhoz ugyanis is, hogy akár márciusig kitartson az eltett készlet, nem mindegy, hogy mikor takarítjuk be a terméseket, milyen a minőségük, valamint, hogy hogyan és hol tároljuk őket. Összegyűjtöttük a legfontosabb praktikákat a raktározás szerelmeseinek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Gyakran előfordulhat, hogy az ősz végi betakarítás végeztével olyan nagy mennyiségű termésünk lesz, hogy abból télire is jut. Ha megfelelően tároljuk a különböző zöldségeket és gyümölcsöket, akkor a készletünk akár márciusig is kitarthat. A hosszú tárolhatóság egyik titka a megfelelő időben végzett betakarítás, így a legjobb, ha száraz napot választunk, ilyenkor a gyökérzöldségek könnyedén kihúzhatók a földből, és a föld feletti részeken sem ül meg a pára, vagy a nedvesség. Arra mindig vigyázzunk, hogy szedéskor a hasznos részek ne nyomódjanak meg, illetve ne sérüljenek, a tárolás előtt pedig soha ne mossunk meg semmit. Mielőtt elraktározzük a terméseket, nézzük meg, hogy nincs-e rajtuk kártevő, vagy kórokozó, és a zúzódott, elszíneződött darabokat mindig válogassuk ki.

Burgonyából mindig ügyeljünk arra, hogy az elraktározott termések között ne legyen vágott, penészes, vagy rothadt, mert ezek a szomszédjukban levőket is megfertőzik. Tárolására a 10-12 fokos helység a legalkalmasabb - mint például a pince, de a fagyoktól mindig óvjuk őket. A sárgarépa, a petrezselyemgyökér, a téli retek, a torma tárolására is a pince a legalkalmasabb helyiség, és fagypont közeli hőmérsékleten tárolhatók. A vöröshagymát inkább a padláson, a kamrában, vagy a spájzban tároljuk, ugyanakkor a fagyra sem érzékeny. A fokhagyma ennél könnyebben tárolható, mivel szinte bárhol eláll, csak arra ügyeljünk, hogy ép legyen, füzérbe vagy csokorba kötve a kamrában akár hónapokig is eláll.

A zöldségtárolás során az ideális páratartalom fontos szempont, mert túl magas páratartalom esetén a zöldségek rothadásnak indulnak, túl alacsonynál pedig összezsugorodhatnak, kiszáradhatnak. Ha pincében vagy kamrában tároljuk a zöldségeket, akkor feltétlenül szükséges gondoskodni a szellőztetésről, és az egyenletes páratartalomról is, ezt általában egy kis ablak vagy ventilátor megoldja. Figyeljünk arra, hogy a burgonyát és a hagymát mindig érje levegő, és érdemesebb őket inkább sötétben tárolni. 

A gyümölcsöknél csak azt a termést ajánlott elraktározni, amely nincs megnyomódva, megütődve, sérülésmentes, féregmentes, valamint tökéletesen ép. Ha almát rakunk el télire, akkor jó ha tudjuk, hogy a közepes vagy kisebb méretűek jobban elállnak, mint a nagy, ugyanakkor a már beérett, vagy túlérett alma tárolásra nem alkalmas. Az almát - ha tehetjük - földes helyiségben, száraz, szellős pincében, vagy kamrában, rácson, vagy ládákban tároljuk. A legjobb, ha 4 fokos hőmérsékleten tartjuk, de a páratartalomra is figyeljünk oda. A ládában levő almát havonta egyszer válogassuk át, és a hibásakat vagy a túléretteket mindig távolítsuk el. Ugyanakkor ha nincs pincénk, akkor az erkély is megfelelő lehet az alma tárolására, de csak akkor, ha meg tudjuk védeni a fagytól.

A körtét a tárolás előtt ugyanúgy át kell válogatni, mint az almát, és szintén csak a hibátlan téli körte alkalmas tárolásra. A körte tárolásánál azonban a 6-8 fokos hőmérséklet is megengedett. A körtét ugyanakkor nem ládában, hanem egy vagy két sorosan polcon, vagy nyitott papír dobozban kell tárolni.

A dió, mogyoró és mandula szellősen szétterítve, vagy vászon zsákban tartható el sokáig. Arra mindig ügyeljünk, hogy ősszel a diót és a mandulát is szárítsuk meg a szedés után, különben megpenészedik. Zsákban, esetleg több helyen is kilyukasztott papírzacskóban, vagy hálóban felakasztva évekig is elállnak.

Akár zöldségről, akár gyümölcsről van szó, az elrakott terményeket mindig rendszeresen ellenőrizzük, és ha mutatkoznak rajtuk a romlás jelei, akkor dobjuk ki őket, illetve a hibás foltos darabokat is mindig távolítsuk el. A spárga, a bab, a répa, a brokkoli, a paprika, a kukorica és a borsó számára a hideg nyirkos környezet a kedvező, ezt pedig általában úgy biztosíthatjuk, ha a hűtőszekrényben, vagy a fagyasztóban tároljuk őket jól zárható tasakban. A hagyma, a paszternák, a sárgarépa és a káposzta pedig hideg, nyirkos helyen akár négy hónapig is eltartható.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?