Pokollá teszik a kertészek életét ezek a növények: így szabadulhatsz meg tőlük

Pokollá teszik a kertészek életét ezek a növények: így szabadulhatsz meg tőlük

agrarszektor.hu
A legtöbb kertész számára lehetetlen vállalkozásnak tűnik a gyomokkal és gazokkal szembeszállni, pedig nem reménytelen a helyzet. A tarackbúza az egyik legelterjedtebb gyomnövény a Kárpát-medencében, de ha résen vagyunk, akkor nem lehetetlen kiírtani.

A gyomok többség, és így a tarackbúza is, ha egyszer megtelepszenek valahol, akkor szinte lehetetlenség kiírtani őket - írja a balintgazda.hu. A tarackbúza a mérsékelten meleg éghajlaton egész Európában ismert gyomnövény. A csapadékos, párás klímát kedveli, de alapjában véve igénytelen. A talajban kemény, vékony tarackokat fejleszt, amelyeknek minden rügyéből új hajtás nőhet ki, így, ha a tarackot felássuk és nem szedjük ki elég gondosan a gyökereket, akkor az eldarabolt gyökerekből még sűrűbb állomány képződik. Érdekessége, hogy olyan toxikus anyagokat termel, amelyek egyes kultúrnövények fejlődését gátolják, a nitrogénfelvételüket. (Ezt a nem egyedülálló jelenséget allelopátiának nevezik.)

A tarackbúza nagyobb eső után kigyomlálható; ilyenkor hosszú és elágazó gyökércsomókban emelhető ki a földből. A gyomnövények, és így a tarackbúza ellen is az egyik leghatékonyabb módszer lehet a régi, de jól bevált trükk, a kapálás. Nem mindegy azonban, hogy ezt mikor tesszük. Az egynyári gyomokat ugyanis akkor érdemes kikapálni amikor még kicsik, mert ha hagyjuk őket túl nagyra megnőni, akkor elkezdenek versengeni a termesztett növényeinkkel a fényért és a különböző tápanyagokért. Arra is figyeljünk, hogy a kapálást száraz, meleg időben tegyük, mert így a földből kikerült gyomok hamar elszáradnak majd. 

A tarackbúza, és az egyéb gyomok elterjedése ellen megelőző módon is védekezhetünk: a fák, bokrok, illetve a gyep telepítése előtt kezeljük a talajt valamilyen univerzális hatású gyomirtó szerrel. Emellett a gyomnövények ellen 2021. december 31-ig egyes glifozát hatóanyag-tartalmú gyomirtó szereket, illetve bátran bevethetünk ellenük különböző paraffinolajokat is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?