Pokollá teszik a kertészek életét ezek a növények: így szabadulhatsz meg tőlük

Pokollá teszik a kertészek életét ezek a növények: így szabadulhatsz meg tőlük

agrarszektor.hu
A legtöbb kertész számára lehetetlen vállalkozásnak tűnik a gyomokkal és gazokkal szembeszállni, pedig nem reménytelen a helyzet. A tarackbúza az egyik legelterjedtebb gyomnövény a Kárpát-medencében, de ha résen vagyunk, akkor nem lehetetlen kiírtani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gyomok többség, és így a tarackbúza is, ha egyszer megtelepszenek valahol, akkor szinte lehetetlenség kiírtani őket - írja a balintgazda.hu. A tarackbúza a mérsékelten meleg éghajlaton egész Európában ismert gyomnövény. A csapadékos, párás klímát kedveli, de alapjában véve igénytelen. A talajban kemény, vékony tarackokat fejleszt, amelyeknek minden rügyéből új hajtás nőhet ki, így, ha a tarackot felássuk és nem szedjük ki elég gondosan a gyökereket, akkor az eldarabolt gyökerekből még sűrűbb állomány képződik. Érdekessége, hogy olyan toxikus anyagokat termel, amelyek egyes kultúrnövények fejlődését gátolják, a nitrogénfelvételüket. (Ezt a nem egyedülálló jelenséget allelopátiának nevezik.)

A tarackbúza nagyobb eső után kigyomlálható; ilyenkor hosszú és elágazó gyökércsomókban emelhető ki a földből. A gyomnövények, és így a tarackbúza ellen is az egyik leghatékonyabb módszer lehet a régi, de jól bevált trükk, a kapálás. Nem mindegy azonban, hogy ezt mikor tesszük. Az egynyári gyomokat ugyanis akkor érdemes kikapálni amikor még kicsik, mert ha hagyjuk őket túl nagyra megnőni, akkor elkezdenek versengeni a termesztett növényeinkkel a fényért és a különböző tápanyagokért. Arra is figyeljünk, hogy a kapálást száraz, meleg időben tegyük, mert így a földből kikerült gyomok hamar elszáradnak majd. 

A tarackbúza, és az egyéb gyomok elterjedése ellen megelőző módon is védekezhetünk: a fák, bokrok, illetve a gyep telepítése előtt kezeljük a talajt valamilyen univerzális hatású gyomirtó szerrel. Emellett a gyomnövények ellen 2021. december 31-ig egyes glifozát hatóanyag-tartalmú gyomirtó szereket, illetve bátran bevethetünk ellenük különböző paraffinolajokat is. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?