Gazként, lábaink előtt hever az igazi csodaszer: ingyen van, de ezreket fizetünk érte

Gazként, lábaink előtt hever az igazi csodaszer: ingyen van, de ezreket fizetünk érte

Tóth Enikő
Nem túlzás kijelenteni, hogy mindenkinek okozott már problémát és komoly fejtörést a gyomnövények megjelenése a termőterületeken, kertekben. Hiába az állandó gyomtalanítás, mégis folyton visszatérnek. Nem árt tudni viszont, hogy némelyik bosszantó gyomnövény bizony akár hasznunkra is válhat, hiszen egészségesek, gyógyító hatásuk van és számtalan értékes tápanyagot, vitamint tartalmaznak. Ráadásul gyakran bukkanhatunk olyan csodaszerekre a kertünkben, amelyeket amúgy több ezer forintért vásárolunk meg, érdemes tehát utánanézni a kertünkben lévő gyomoknak, hiszen lehet hasznosabbak mint gondolnánk.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Pongyola pitypang (Taraxacum officinale)

A gyermekláncfű levele vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag. Megtalálható benne az A-, B-, D- és C-vitamin, valamint vas, szilícium, magnézium, cink és mangán. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, és a vese megbetegedéseit, valamint az ízületi problémákat.

Cickafark (Achillea millefolium)

A cickafark a különösen sokat kutatott növények közé tartozik. Illatát és kesernyés ízét az illóolajok és laktonok okozzák. A cickafark illóolajában azulén, kámfor és b-pinén főbb illóolaj alkotórészek találhatók. A cickafark virágos hajtásaiban az illóolaj mellett szeszkviterpén laktonok, flavonoidok, alkaloidok, poliacetilének, triterpének, szterolok, fenolsavak, kumarinok és tanninok is találhatók. Teája gyulladáscsökkentő, görcsoldó, szélhajtó, étvágy- és emésztésjavító, epehajtó, összehúzó, vérzéscsillapító, sebgyógyító és menstruációt elősegítő. A gyulladáscsökkentő hatásért elsősorban az azulén és a proazulének, a görcsoldó hatásért pedig a flavonoidvegyületek a felelősek.

Tyúkhúr (Stellaria media)

A tyúkhúrnak számos gyógyhatása ismert már. Teája segíti az epe- és a veseműködést, kőoldó hatása is van. Csökkenti a vérben lévő koleszterinszintet. Használhatod még légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, emésztési zavarokra. Vízhajtó hatása révén reumát is lehet vele kezelni. Zsíroldó tulajdonsága teszi alkalmassá az epeműködés javítására, a vérzsír bontására, emiatt fogyókúrázóknak fogyasztó hatása miatt ajánlható. Csökkenti a tejelválasztást. Aranyérre, ekcémára, fekélyekre érösszehúzó, sebgyógyító hatása miatt alkalmas. Desztillált vízbe keverjük bele kifacsart levét, fáradt szemet borogathatunk vele. A sérülékeny, száraz bőrt ápolja a teájából készült borogatás.

Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia)

Nagyon sokan ellenzik a parlagfű jelenlétét, hiszen mindenki szerint ő felel a kialakult allergiáért, ugyanakkor egyre többen csodanövényként, gyógyító növényként is hivatkoznak rá. A parlagfűvel az allergiás jellegű védekező reakciók jelentősen csökkenthetők, sőt meg is szüntethetők, mivel felerősíti, ellenállóvá teszi a szervezetet, s annak így nem kell vészreakcióhoz folyamodnia. A parlagfű rendszeres használatával eltűnik a bő orrváladék és a túlzott nyálelválasztás, az égő-, viszkető érzés az orrban és a szemben, valamint a bőr egyéb területein. Csillapodik a szüntelen tüsszentési inger, méghozzá az elfogyasztást követő néhány percen belül. Megelőző használata bármilyen formában meg sem engedi, hogy e tünetek egyáltalán kialakulhassanak. Fogyasztásának nincs mellékhatása, még gyermekek is fogyaszthatják. Fogyasztásával csökkenteni lehet a húgysavszintet, a köszvényes tüneteket és ízületi gyulladásokat, és elősegíti a tartós fizikai terhelés könnyedebb elviselését.

Porcsin (Portulaca oleracea)

A kövér porcsin omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. Levelei sok vasat és C-vitamint tartalmaz, sokan nyersen is szeretik. Savanykás főzelékek és savanyúságok fűszere. Kitűnően bírja a fagyasztást. Az összeaprított, kipréselt leve hasmenés, szívgyengeség, húgyúti fertőzés és bőrbetegségek esetén alkalmazható. Gyökerét eltávolítva savanyúság is készíthető belőle. Magja esszenciális zsírsavat - linolénsavat - tartalmaz.

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

Egy másik igen elterjedt "gyom" a pásztortáska. Tartalmaz flavonoidokat (antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok), peptidet, mely vérzéscsillapító tulajdonsággal rendelkezik, kálium és kálciumsókat, kolint (B-vitamin származék), mely fontos szerepet játszik az idegrendszer és az agy működésében), tiramint (vérnyomást növelő), Magjai, levelei és gyökere egyaránt ehetőek.

Lándzsás útifű, vagy keskeny levelű útifű (Plantago lanceolata)

Fő hatóanyaga az aukubin glikozid, de tartalmaz még polifenolokat, nyálka-poliszacharidokat, C-vitamint, cserzőanyagot, kovasavat, káliumot és cinket. A növény jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és sebgyógyító, összezúzott levele hasznos rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén. Gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatása miatt használják légutak gyulladásos megbetegedéseiben, köhögés csillapítására és köptetőként.

Csalán (Urtica dioica)

A csalán szára, levele és gyökere is felhasználható gyógyászati célokra. A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért kiemelkedő méregtelenítő hatása miatt tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A csalánban megtalálható az A-, B-, C-, K- és az U-vitamin. Az U-vitamin ritkán fordul elő a természetben, neve az ulcus (fekély) szóból ered, mivel alkalmas a fekély gyógyítására. K-vitamint tartalma belső vérzések esetén használ. Az ásványi anyagok közül elsősorban a vas- és a klorofill tartalma magas, továbbá magnéziumot, cinket és rezet is találunk benne. Glukokinin tartalma természetes növényi inzulin. A csalánból készült tea eltávolítja a szervezetben felhalmozódott mérgeket, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, fokozottabb vízkiválasztásra serkenti a vesét. Fokozza a szervezet védekezőképességét, tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, fáradékonyság esetén érdemes csalánkúrát végezni.

Ragadós galaj (Galium aparine)

A ragadós galaj hegyoldalakon, cserjésekben, akácosokban, árokpartokban előforduló gyakori egyéves növény. A ragadós galaj glikozidákat, cseranyagot, illóolajat tartalmaz. Nagyon magas a C-vitamin tartalma. Gyógyításra a föld feletti virágos hajtását kell gyűjteni június-július hónapokban. A ragadós galaj legfontosabb feladata a mirigy rendszer védelme. Kiváló a pajzsmirigy alul- és túlműködésére is. Teája idegnyugtató, altató, vérnyomáscsökkentő hatású, de kezelheted vele a vese, a máj, a hasnyálmirigy megbetegedéseit is. Külsőleg bőrbetegségek, pattanások, mitesszerek, furunkulusok, kezelésére használják. A növényből készült pakolás a napégés és mérges csípések gyógyítására is alkalmas. A Hagyományos Kínai Gyógyászat megfázások gyógyítására és izzadás csökkentésére alkalmazza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?