Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!
Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!
Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén!
Az órom, bábilló vagy bábikó néven is ismert lórom (lósóska) a sóskafélék családjába tartozik, de nem rendelkezik a sóska jellegzetes savanykás ízével. Ez az igénytelen gyógynövény világszerte elterjedt, és egyes mediterrán országokban vadspenótként is emlegetik, mivel elkészítési módja hasonló a bébi spenótéhoz. A növény évezredek óta része a népi gyógyászatnak. Az amerikai indiánok a leveleit sebek és duzzanatok kezelésére, gyökereit pedig emésztési problémák enyhítésére használták. A középkori Angliában mágikus erőt tulajdonítottak neki, és úgy hitték, hogy levelei segítenek elűzni a boszorkányok rontását.
A lósóska számos jótékony hatással rendelkezik: enyhítheti az emésztési problémákat, gátolhatja a káros bélbaktériumok szaporodását, valamint természetes antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. Emellett kiváló méregtelenítő hatású, segít megszüntetni a székrekedést.
Különösen értékesek a növény magjai, amelyek polifenolokban és cseranyagokban gazdagok. Ezek az anyagok védőréteget képeznek a bélnyálkahártyán, csökkentik az oxidatív stresszt és hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A lósóska magjából többféle készítmény állítható elő. Gyógyteaként fogyasztva segíthet a hasmenés megszüntetésében, serkenti az epetermelést és javítja a vesék működését. A szárított magokból őrléssel különleges liszt készíthető, amely felhasználható kekszek vagy más pékáruk készítéséhez. Emellett kapszula vagy por formájában is fogyasztható.
A magok nyár végén és kora ősszel gyűjthetők a legeredményesebben, amikor teljesen barnára érnek és könnyen leválnak a növényről. A begyűjtött magokat száraz, jól szellőző helyen érdemes tárolni a frissesség és a tápanyagtartalom megőrzése érdekében.










