Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!
Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
Az órom, bábilló vagy bábikó néven is ismert lórom (lósóska) a sóskafélék családjába tartozik, de nem rendelkezik a sóska jellegzetes savanykás ízével. Ez az igénytelen gyógynövény világszerte elterjedt, és egyes mediterrán országokban vadspenótként is emlegetik, mivel elkészítési módja hasonló a bébi spenótéhoz. A növény évezredek óta része a népi gyógyászatnak. Az amerikai indiánok a leveleit sebek és duzzanatok kezelésére, gyökereit pedig emésztési problémák enyhítésére használták. A középkori Angliában mágikus erőt tulajdonítottak neki, és úgy hitték, hogy levelei segítenek elűzni a boszorkányok rontását.
A lósóska számos jótékony hatással rendelkezik: enyhítheti az emésztési problémákat, gátolhatja a káros bélbaktériumok szaporodását, valamint természetes antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. Emellett kiváló méregtelenítő hatású, segít megszüntetni a székrekedést.
Különösen értékesek a növény magjai, amelyek polifenolokban és cseranyagokban gazdagok. Ezek az anyagok védőréteget képeznek a bélnyálkahártyán, csökkentik az oxidatív stresszt és hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A lósóska magjából többféle készítmény állítható elő. Gyógyteaként fogyasztva segíthet a hasmenés megszüntetésében, serkenti az epetermelést és javítja a vesék működését. A szárított magokból őrléssel különleges liszt készíthető, amely felhasználható kekszek vagy más pékáruk készítéséhez. Emellett kapszula vagy por formájában is fogyasztható.
A magok nyár végén és kora ősszel gyűjthetők a legeredményesebben, amikor teljesen barnára érnek és könnyen leválnak a növényről. A begyűjtött magokat száraz, jól szellőző helyen érdemes tárolni a frissesség és a tápanyagtartalom megőrzése érdekében.