Ellepheti a gyom a magyar földeket: sok gazda már így védekezik ellenük

Ellepheti a gyom a magyar földeket: sok gazda már így védekezik ellenük

agrarszektor.hu
A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés eredményessége. Az egyre emelkedő átlag hőmérséklet és a szűkülő növényvédő szer kínálat miatt a gazdálkodóknak érdemes a leghatékonyabb megoldásokba fektetni, termelékenységük és jövedelmezőségük maximalizálása érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a kukoricában legnagyobb károkat okozó gyomnövények a parlagfű, kakaslábfű, fehér libatop, disznóparéj fajok, selyemmályva, muhar- és köles fajok. Nagy gondot okoz a gyomirtószer toleráns napraforgó gyomirtása, valamint egyre nagyobb területen a rezisztens évelő fenyércirok is kihívás elé állítja a gazdákat - írja közleményében a Corteva Agriscience.

A fent említett gyomfajok terjedését nagy mértékben elősegíti a légköri szén-dioxid koncentráció és a napi átlaghőmérsékletek emelkedése. Az elmúlt tél ismét melegebb volt az átlagnál, februárban és márciusban sokéves melegrekordok dőltek meg, és az előttünk álló nyárra is átlag feletti hőmérsékleteket jósolnak az előrejelzési modellek. Ezek az időjárási körülmények, még átlagos csapadék mennyiség mellett is, általában rontják a preemergens gyomirtási kezelések hatékonyságát és tartamhatását. Emiatt folytatódni látszik az elmúlt évek tendenciája, miszerint a gazdálkodók nagyobb arányban részesítik előnyben a posztemergens gyomirtási lehetőségeket. A gyomnövények kelése után a gazdák pontosabban, a terület gyomflórájához igazítva tudják kiválasztani a megfelelő gyomirtó szert, amivel akár jelentős költséget is megtakaríthatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06