Rejtélyes bogár terjed Magyarországon: a tudósok is meglepődtek, mire képes

Rejtélyes bogár terjed Magyarországon: a tudósok is meglepődtek, mire képes

agrarszektor.hu
A parlagfű természetes ellenségének számító parlagfű-olajosbogár terjedését elsősorban a domborzati viszonyok és az uralkodó szélirány határozza meg - tették közzé a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói az Agricultural and Forest Entomology szaklapban. Az is kiderült, hogy a bogár rajzása azzal az időszakkal esik egybe, amikor a parlagfű növekszik és virágzik, ami jó hírt jelenthet az allergén elleni védekezés szempontjából.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A parlagfű egy rendkívül allergén inváziós növény, amely világszerte agresszíven terjed, így milliók életét nehezíti meg. Nem véletlen, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek azok az elképzelések, amelyek a parlagfű gyors terjedését valamilyen természetes ellenség betelepítésével fognák vissza - derült ki a MATE közleményéből. Az egyik legfontosabb ilyen természetes ellenség a parlagfű-olajosbogár, ami a növényhez hasonlóan Észak-Amerikában őshonos, de részben spontán módon, részben pedig tudatos betelepítés következtében már Európában és Ázsiában is meghonosodott. A faj 2020 óta Magyarországon is jelen van, bár egyelőre még csak Budapest környékén lehet találkozni vele.

A parlagfű-olajosbogár terjedésének alapvetően lehetne örülni, hiszen a parlagfű friss növényi részeinek elfogyasztásával bizonyítottan képes csökkenteni a pollenszórás dinamikáját, azaz jelenléte nagy könnyebbséget okoz az allergiásoknak. Csakhogy az is kiderült, hogy a parlagfű mellett örömmel fogyaszt más fészkes virágzatú növényeket, így napraforgót is, így jelen pillanatban még nem egyértelmű, hogy a szándékos betelepítésével valóban jót teszünk-e, vagy csak további problémákat generálunk.

Hogy a válaszhoz közelebb kerüljünk, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének és Növényvédelmi Intézetének kutatói - Keszthelyi Sándor, Kazinczi Gabriella és Somfalvi-Tóth Katalin - egy komplex elemzés során annak jártak utána, hogy a különféle földrajzi és meteorológiai tényezők közül mi befolyásolja leginkább a bogár térhódítását és annak ütemét. A MATE kutatói a négyzetkilométeres felbontásban rendelkezésre álló meteorológiai adatok elemzésével azt is megállapították, hogy egy adott területen a bogárnak hány generációja fejlődhet ki egy éven belül.

Kiderült, hogy a domborzati viszonyok és az uralkodó szélirány befolyásolja leginkább a parlagfű-olajosbogár terjedésének irányait. Jól látszik például, hogy az Alpok vonulatánál és a Távol-Keleten is a fő domborzati elemeket követte, de követi azokat a kereskedelmi útvonalakat, országutakat, autópályákat is, ahol elsődleges tápláléka, azaz maga a parlagfű is gyakori. Az adatok alapján ráadásul azt is megállapítottuk, hogy rajzása azzal az ún. zöldtömeg képződési időszakkal esik egybe, amikor a parlagfű növekszik és virágzik, ami valamilyen szinten megnyugtató lehet a napraforgó vonatkozásában

- mutatott rá Keszthelyi Sándor egyetemi tanár, a nívós szaklapban megjelent tanulmány első szerzője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03