Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: így tisztítsd helyesen a kerti szerszámokat

Ezeket a hibákat rengetegen elkövetik: így tisztítsd helyesen a kerti szerszámokat

agrarszektor.hu
A kerti szerszámok, eszközök elengedhetetlen kellékei a kertészkedésnek. Ugyanakkor a sok használattól romolhat a minőségük, ezért nem árt megtanulni, hogyan lehet a legegyszerűbben ápolni és tisztítani ezeket a tárgyakat. Összegyűjtöttük a kerti szerszámok tisztításával kapcsolatok legfontosabb tudnivalókat, trükköket, praktikákat, amelyeket érdemes megfogadni és alkalmazni annak érdekében, hogy az eszközök hosszú ideig jó állapotban maradjanak.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A kert ápolásához elengedhetetlenek a megfelelő kerti szerszámok, eszközök, ahhoz pedig, hogy ezek a tárgyak sokáig a szolgálatunkra legyenek, folyamatosan gondoskodnunk kell a tisztításukról, ápolásukról - írja a balconygardenweb.com. A kertészek általában alábecsülik a kerti szerszámok tisztításának, olajozásának fontosságát, pedig ha néhány dologra odafigyelünk, akkor hosszú ideig jó állapotban tarthatjuk ezeket a tárgyakat. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Mire van szükség a kerti szerszámok tisztításához?

  • mosogatószer
  • szódabikarbóna
  • csiszolópapír
  • drótkefe
  • alkohol a fertőtlenítéshez
  • kókuszolaj
  • papírtörlő
  • lenolaj
  • kesztyű

1. lépés: mossuk meg az eszközöket

Tegyünk meleg vizet egy tálba, és adjunk hozzá folyékony mosogatószert, majd az így kapott oldat és egy szivacs segítségével mossuk le a kerti szerszámokat. Ha ezzel megvagyunk, töröljük át őket papírtörlővel, és hagyjuk száradni az eszközöket. Ha megszáradtak, érdemes átdörzsölni őket szódabirkabónával. Azokat az eszközöket, amelyekre ráragadt a sár, érdemes erős sugarú vízzel lemosni, és ronggyal szárazra törölni.

2. lépés: használjunk csiszolópapírt vagy drótkefét

Használjunk csiszolópapírt az olyan nagyobb szerszámoknál, mint a kasza, a fűrész, vagy a gereblye, a rozsda és az egyéb szennyeződések eltávolításohoz. Emellett a csiszolópapír hasznos lehet a nyelek sérült részeinek kiegyenlítésére is.

3. lépés: fertőtlenítés

Miután a szerszámok teljesen megszáradtak, fertőtlenítsük az eszközöket, és dörzsöljük le őket alkohollal átitatott ronggyal. Ez a lépés különös tekintettel azoknál a szerszámoknál fontos, amelyek közvetlenül érintkeznek a növényekkel, ilyenek a kések, vagy a különböző ollók.

4. lépés: olajozás

A fertőtlenítést követően kenjük át a szerszámok fa markolatait kókuszolajjal, ez ugyanis kijavítja a rendszeres használat miatt keletkezett barázdákat. A fém pengéket lenolajjal töröljük át, az olajréteg ugyanis megakadályozza a fémtárgyak rozsdásodását. 

A kerti eszközök élezése

Miután végeztünk a kerti szerszámok tisztításával, élezzük meg a lapátokat, illetve a kapákat, és minden olyan eszközt, amely ezt a lépést megkívánja. Ehhez használhatunk bármilyen élezőt, de a kések és a metszőollók élezéséhez a kerámia csiszolókő a legjobb. 

A kerti szerszámok tárolása

Az eszközök tisztítása mellett a másik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, az a megfelelő tárolás. A kerti szerszámokat mindig száraz és tiszta helyen tartsuk, lehetőleg függőleges helyzetben, így biztosítva számukra a megfelelő szellőzést. Ugyanakkor, ha a szabadban tároljuk az eszközöket, akkor mindig gondoskodjunk a vízálló borításról.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?