Sokan tartanak ilyen növényt, de rosszul gondozzák: ezek a bakik végzetesek lehetnek

Sokan tartanak ilyen növényt, de rosszul gondozzák: ezek a bakik végzetesek lehetnek

agrarszektor.hu
Rengetegen tartanak különböző pozsgás növényeket, mondván alig kell öntözni őket, és gondozást sem túlságosan igényelnek. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hiszen amennyire könnyen túlöntözhetjük, olyan egyszerűen ki is száríthatjuk ezeket a növényeket. Sokan nem tudják, de nem mindegy, hogyan és mennyit locsoljuk a beltérben, és hogyan a kültérben tartott szukkulens növényeket. Összegyűjtöttük, mik azok, amikre oda kell figyelniük a pozsgás növények szerelmeseinek, és mutatunk néhány tippet is a tartásukhoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A pozsgás növények azok a növények, amelyeket rengetegen tartanak azért, mert kevés odafigyelést, és minimális gondozást igényelnek, ráadásul akkor érzik magukat a legjobban, amikor kicsit elhanyagolják őket - írja a balconygardenweb.com. Pont emiatt sokan elkövetik azt a hibát, hogy rosszul öntözik őket, és ez okozza a pozsgások többségének a vesztét. Összegyűjtöttük, mikre kell odafigyelni a szukkulensek locsolásakor, és mutatunk néhány tippet is a gondozásukhoz. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Hogyan öntözzük a beltérben tartott pozsgás növényeket?

A beltérben tartott pozsgás növényeket mindig addig locsoljuk, amíg el nem kezd kifolyni a víz a cserépből a tálcába, ez jelzi ugyanis, hogy elegendi vizet kapott a növényünk, és teljesen átnedvesedett a földje. Legközelebb csak akkor öntözzük meg, amikor már teljesen kiszáradt a talaja, az egyik legnagyobb hiba ugyanis, amit elkövethetünk, ha hagyjuk vízben tocsogni a pozsgást.

Hogyan öntözzük a kültérben, vagy konténerben tartott pozsgás növényeket?

Sok kertész nyáron kiteszi a szabadba a pozsgást, ezek a növények ugyanis imádnak a napfényben sütkérezni. Az nem titok, hogy a szabadban tartott növények jellemzően több vizet igényelnek, mint a beltériek, a tényleges igények azonban nagyban függnek az adott régió éghajlatától és az időjárástól is. A kint tartott pozsgásoknál is az az általános szabály, hogy öntözzük be alaposan, de itt se álljon vízben a növény, ezért is érdemes tálcát rakni a lyukas aljú cserép alá. Legközelebb akkor öntözzük meg a növényt, ha már tapintásra is teljesen kiszáradt a talaja. A kültérben nevelt szukkulens földjét hetente legalább kétszer ellenőrizzük, így biztosan nem fogunk hibázni a növény öntözésekor. 

Hogyan öntözzük a szabadföldben nevelt pozsgás növényeket?

A szabadföldben nevelt pozsgásoknál az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, az a talaj megfelelő vízelvezető képessége. Akár közvetlenül a földön, akár megemelt ágyásban termesztjük őket, minden esetben elegendő a heti egyszeri öntözés. Az egyes igények azonban itt is nagyban függnek az adott régió éghajlatától és az időjárástól. A frissen ültetett pozsgások kicsit több gondozást és öntözést igényelnek a még fejletlen gyökérzetük miatt, mint a régebbiek, így ilyenkor kicsit figyeljünk oda jobban rájuk. 

Íme néhány öntözési tipp:

  • Olyan cserepet válasszunk, amelynek lyukas az alja, hogy a felesleges víz szabadon el tudjon folyni.
  • A pozsgás növények általában több vizet igényelnek tavasszal és nyáron, ilyenkor van ugyanis a növekedési időszakuk. Ősszel és télen ugyanakkor kevesebb öntözésre van szükségük.
  • Télen kizárólag akkor locsoljuk meg a pozsgás növényeket, amikor már teljesen kiszáradt a talajuk. Ebben az időszakban ez akár mindössze havi egy öntözést is jelenthet, hiszen ezek a növények ilyenkor nyugalmi állapotban vannak.
  • Fontos, hogy gondoskodjunk a cserép megfelelő vízelvezetéséről, nagyon nagy ugyanis a gyökérrothadás esélye akkor, ha a pozsgás sokáig nedves talajban, vagy vízben áll. 
  • Soha ne permetezve locsoljuk a pozsgásokat, ezeknek a növényeknek ugyanis nem a lombozatát kell öntöznünk, hanem a gyökerét.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02