Talajjavító csodaszer: így turbózzák fel a növényeket az élelmes kertészek

Szokatlan, de annál hatékonyabb talajjavítót használ egy amerikai környezetvédő, immáron harmadik éve, és saját elmondása szerint esze ágában sincs visszatérni a régi módszerekhez. Thomas Nelson szerint, amióta nyúltrágyával kezeli a kertjét, a paradicsomai brutális méretűre nőnek, és az ízük is sokkal jobb, mint korábban.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A hobbikertész mostanra már nem csak házikedvencként tart nyulat otthon, hanem fel is használja annak a trágyáját, mivel rájött, hogy ezzel a megoldással már a kisebb kertekben is hatalmas eredményeket lehet elérni, írta meg a The Garden Magazine. A nyulak ugyanis főleg füvet és zöldségeket fogyasztanak, néha csemegeként gyümölcsöt. A trágyájuk ezért nitrogénben, foszforban, káliumban gazdag, de különféle ásványi elemeket (bór, cink, mangán, kén, réz, kalcium) is tartalmaz.

Thomas Nelson elmondta, hogy nyúltrágya a hideg trágyák közé tartozik, amelyeket nem kell komposztálni a felhasználás előtt. Emiatt könnyen felhasználható, akár palántázáskor a talajba beledolgozva, akár mulcsként szétterítve. A nyúltrágya úgy működik, mint a jégkocka: idővel elolvad, a hasznos tápanyagok pedig beivódnak a talajba. Ezt a folyamatot azonban fel is lehet gyorsítani, ha az ember úgynevezett "nyúltrágya teát" készít a trágyából, ami azonnali tápanyagforrást biztosít a talaj számára.

Nyuszi ült a fűben... (Fotó: Getty Images)

A nyúltrágya tea készítése nem egy bonyolult folyamat. Az összegyűjtött trágyát vízbe kell áztatni és napos helyen kell hagyni, a többit meg már elvégzi a természet. De egy öreg vászonkendőből vagy párnahuzatból és a nyúlbogyókból akár "teazacskót" is lehet készíteni, amit aztán a nap által felmelegített vízbe be lehet áztatni. A választott eljárástól függetlenül az ember azt fogja tapasztalni, hogy a víz barnás árnyalatot fog ölteni. Ezt már fel is lehet használni a növényeknél, a leszűrt/kiszedett maradékokat pedig a komposzt közé lehet keverni. Thomas Nelson kitért arra is, hogy a nyúltrágyából igény szerint komposztot is lehet készíteni. Ez nem igényel semmiféle különleges eljárást, a trágyát a komposztra kell szórni, és vizet kell hozzáadni.

A környezetvédő beszélt arról is, hogy aki nem tart nyulakat, annak jelenthet bizonyos kihívást a nyúltrágya beszerzése. A legtöbb kertészeti boltban ugyan beszerezhető ez a talajjavító, de a szakember szerint nem árt óvatosan bánni ezekkel, hiszen nem lehet tudni, hogyan tartották és mivel etették a trágyát adó nyulakat. Thomas Nelson ezért inkább azt javasolja, hogy mindenki nézzen körül helyben, és járjon utána, hogy a környezetében vannak-e nyúltartók, akiktől viszonylag olcsón lehet trágyát szerezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?