Itt a kertészek február végi feladatlistája: ezeket a munkákat most még el lehet végezni

Itt a kertészek február végi feladatlistája: ezeket a munkákat most még el lehet végezni

agrarszektor.hu
Télen a kert pihen, ám ez nem jelenti azt, hogy a kertész tétlenül ülhet ezekben a hónapokban. Bizonyos növények ilyenkor is igénylik a figyelmet, és februárban végén, a tavasz beköszönte előtt is van bőven mit tennie azoknak, akik idén is szép, egészséges kertet szeretnének.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Noha télen lelassul a kert élete, ez nem jelenti azt, hogy a nyugodtan ülhetünk a babérjainkon. Ezekben a hónapokban is vannak olyan tennivalók, amelyeket el kell végezni, és különösen igaz ez februárra, a tavasz előtti utolsó hetekre. Nagy Szilvia, a Praktiker kategória menedzsere összegyűjtötte, melyek azok a legfontosabb feladatok, amelyeket még a melegebb idők beköszönte előtt el kell végezni.

Hogyan védhetjük meg a fagyérzékeny növényeket?

A fagyvédelem főleg rügyképződéskor, rügypattanáskor válik fontossá - ilyenkor még az egyébként tél- vagy fagyálló növényekre is komolyabb figyelmet kell fordítani. A kora tavaszi melegnek is lehetnek káros hatásai a hőingadozás miatt: a nedvkeringés a melegebb nappalokon megindul, így az éjszakai hidegben azonban megfagyhatnak a szövetek. A fagyvédelem legfontosabb eszközei a kimondottan erre a célra kapható lég- és fényáteresztő textíliák, zsákok, amelyekkel be lehet takarni egy-egy növényt. A szakember szerint nagyon fontos, hogy ne használjunk műanyag fóliát erre a célra, mert az nem szellőzik, és egyrészt berothadhat benne a növény, mésrészt pedig napközben túlságosan megnőhet alatta a hőmérséklet. Az érzékeny fák törzsét akár kartonpapírral is körbe lehet tekerni. A talajban áttelelő növények védelmét a talaj átfagyásának mérséklésével kell megoldanunk, aminek egyik legfontosabb eszköze a mulcsozás. Ehhez vastagabb mulcsot, például zúzott kérget vagy súlyosabb lombtakarót kell használni, amiből a cserjék, fák tövébe is teríthetünk bátran.

Jóllehet, ha nagyobb hóval már nem is kell számolnunk, a jégkárok megelőzése továbbra is fontos feladat marad: azt a jégkérget, ami esetleg a fák ágain képződött, óvatosan távolítsuk el

- hívta fel rá a figyelmet Nagy Szilvia.

Tervezés és felkészülés

Bár a konkrét kerti munka ilyenkor még kevesebb, annál több lehet a karbantartási és tervezési feladat. A kerti szerszámok zöme élezésre, javításra szorul, ezeket a munkákat célszerű még februárban elvégezni. Ha valamelyik szerszámunk végérvényesen elhasználódott, tönkrement, akkor most még nyugodtan beszerezhetünk belőle egy új példányt.

A tél a felkészülés ideje is a kertészek számára. Ilyenkor érdemes végig gondolni, hogy mi mindent szeretnénk majd másképp csinálni jövőre, mely ágyásokat, növényeket szeretnénk megtartani, melyeket ültetnénk újra. Készítsünk listát az elvégzendő javításokról, fenntartásokról: nézzük át a kerítést és a kert különböző épített elemeit is. A vetőmagot és műtrágyát érdemes már előre beszerezni. Ha szeretnénk konyhakertet, készítsünk ültetési tervet, hogy minél gazdagabb termést szüretelhessünk - sok zöldséget már februárban is elvethetünk, hogy tavaszra életképes palánták fejlődjenek.

Egy szép kertnek bizony az állatvilág is a része, így gondoljunk tollas barátainkra és folytassuk etetésüket egészen addig, amíg csak szükséges. A tavasz előtti időszak pedig arra is alkalmas, hogy belemerüljünk a szakirodalomba és elolvassunk néhány kertészeti könyvet vagy inspiráló kiadványt

- tette hozzá Nagy Szilvia.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?