Itt a megoldás a drága talajjavítók helyett: sokan már ezt használják a kertekben

Itt a megoldás a drága talajjavítók helyett: sokan már ezt használják a kertekben

agrarszektor.hu
Noha már a profi kertészek is régóta alkalmazzák őket, a házi talajjavító szerek még mindig nem kaptak elég figyelmet. Pedig melyek simán felveszik a versenyt bolti versenytársaikkal is, ráadásul - mivel természetes alapanyagokat tartalmaznak - egyáltalán nem károsak a növényeinkre, használatuk biztonságos, még a kezdő kertészek számára is. Aki bőséges termést szeretne, annak érdemes lehet megpróbálkozni valamelyik egyszerű, lentebb bemutatott módszerrel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Dr. Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakembere legfrissebb előrejelzésében megírta, hogy április első napjaiban visszatért a hűvös, szeles, fagyveszélyes időjárás. A gyümölcstermő növények zöme virágzik vagy virágzás előtt áll, ezért további fagykárok várhatók ezen növénykultúrában. Jelentősebb eső csupán néhány tájegységben esett, országos viszonylatban viszont csak néhány mm hullott az utóbbi napokban. Az elmúlt havi csapadék nem érte el a sokévi átlagot, ezért ütemesen fogy a talaj vízkészlete. A szakembere hozzátette, a hideg, szeles idő miatt most alig mozognak a bogarak, inkább megbújnak a növényállományban - olvasható a HelloVidék oldalán.

Itt az idő a kert felturbózására

Ha már a kártevők csendesebbek és kevésbé aktívak, a kertészeknek célszerű a talaj ápolása, védelme felé fordítani a figyelmüket, hiszen ez elengedhetetlen a növények fejlődésének érdekében. A tavasz megfelelő alkalom arra, hogy az ember kicsit besegítsen a kertjében élő növényeknek, hogy több tápanyaghoz jussanak. Vannak, akik egész évben, vannak, akik csak ebben az időszakban használnak olyan talajsegítő módszereket. Hogy melyik ezek, miért hasznosak, arról érdemes néhány szót ejteni. Ahogy arról is, hogy melyik az olcsóbb megoldás: ha az ember saját maga készíti, vagy ha megvásárolja őket?

1. Komposzt

Rengeteg cikk született már a komposztálás témakörében, röviden összefoglalva azonban elmondható, hogy a komposztálással természetes módon lehet feljavítani a kertben lévő talaj minőségét. Ezzel az eljárással két legyet lehet ütni egy csapásra: egyrészt csökkenthető a háztartási hulladék, másrészt pedig saját szerves trágyát készíthet az ember, amellyel felturbózhatja a kiskertjét.

2. Komposzt tea

Az egyszerű komposztnál egyel magasabb fokozat a komposzt-tea. A növényvédő- és tápláló csodaszer természetessége abban rejlik, hogy könnyen előállítható a növényi komposztból. Ha a megfelelő anyagokat komposztálta az ember, akkor az oldat is jó minőségű lesz. A komposzt tea talajtrágyaként és levelek permetezésére is egyaránt alkalmazható. Segíthet növények a növekedésében, fejlődésében és meg is védheti őket a különböző betegségektől.

Alkalmazása azonban attól függ, hogy milyen fázisban jár a növény. Például a növekedésben tud segíteni a komposzt-tea, ebben az esetben érdemes a fiatal hajtás földjét kezelni vele. A felnőtt virágok esetében inkább a levelekre érdemes permetezni, így sokkal hatékonyabb, ráadásul távol tartja a károkozókat és megvédi a növényeket a betegségektől is. A komposzt-teának ezen kívül számos más jó hatása is van:

  • Gazdagabb lesz tőle a talaj tápanyagtartalma.
  • Szebb és dúsabb lesz tőle a lombozat.
  • Használata után több és jobb minőségű termés várható.

3. Talajsegítő készítmények

@laszkjanos

♬ Astronomia (Jiaye Bootleg) - Jiaye

4. Mulcs

Mulcsozáshoz különböző természetes anyagokat használ fel az ember, hogy azokkal letakarja a növények közötti talajrészt. Legtöbbször fák, cserjék alatt alkalmazzák, de bármilyen kertben megállják a helyüket. A mulcs anyaga lehet fakéreg (apírítva vagy darabolva), levágott fű, lehullott levél de még akár szalma is.

Hogy ez miért jó? A mulcsozás nagy hasznára lehet minden kertésznek, mivel arra szolgál, hogy megtartsa a talaj nedvességtartalmát, elnyomja a gyomnövényeket, lehűtse a talajt, és esztétikusabbá tegye a kerti ágyásokat. Ezek az egyszerű biotakarók szintén hozzájárulnak a talaj termékenységének javításához, mivel ezek idővel lebomlanak. Ráadásul védenek a szél és a víz romboló hatása ellen, valamint csökkentik a tápanyag kimosódás esélyét is.

Mennyiért kaphatóak a boltokban?

A HelloVidék megnézte a nagyobb áruházak kínálatát, hogy ezeknél mennyiért lehet megvenni a mulcsot, és a komposzt-teát. Ennek mentén látható, hogy április első hetében a

  • a Praktiker kínálatában a mulcs ára 449-6500 Ft között mozog, a különböző tápoldatok, amiket a komposzt tea helyett lehet használni, 639-6299 Ft közötti áron kaphatók.
  • Az OBI webshopjában a mulcs ára 1199-13 990 Ft között mozog, a tápoldatok ára pedig 699-4999 Ft között alakul.
  • Az Oázis Kertészetben a mulcs ára 2390-7490 Ft között található, a tápoldatok ára 599-3990 Ft között mozog.

Az árakból jól látszik, hogy, ha egy-két cserepes növényt szeretne ápolni az ember, akkor olcsón is hozzájuthat a szükséges talajjavítóhoz. De aki egy egész kertet, udvart szeretne kezelni, annak ez már több tízezres tétel lehet. Éppen ezért érdemes lehet otthon kísérletezni és kipróbálni a házi módszereket, hiszen nagyobb mennyiségű mulcs, vagy tápoldat tényleg fillérekből is készíthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?