Itt a megoldás a drága talajjavítók helyett: sokan már ezt használják a kertekben

Itt a megoldás a drága talajjavítók helyett: sokan már ezt használják a kertekben

agrarszektor.hu
Noha már a profi kertészek is régóta alkalmazzák őket, a házi talajjavító szerek még mindig nem kaptak elég figyelmet. Pedig melyek simán felveszik a versenyt bolti versenytársaikkal is, ráadásul - mivel természetes alapanyagokat tartalmaznak - egyáltalán nem károsak a növényeinkre, használatuk biztonságos, még a kezdő kertészek számára is. Aki bőséges termést szeretne, annak érdemes lehet megpróbálkozni valamelyik egyszerű, lentebb bemutatott módszerrel.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Dr. Aponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakembere legfrissebb előrejelzésében megírta, hogy április első napjaiban visszatért a hűvös, szeles, fagyveszélyes időjárás. A gyümölcstermő növények zöme virágzik vagy virágzás előtt áll, ezért további fagykárok várhatók ezen növénykultúrában. Jelentősebb eső csupán néhány tájegységben esett, országos viszonylatban viszont csak néhány mm hullott az utóbbi napokban. Az elmúlt havi csapadék nem érte el a sokévi átlagot, ezért ütemesen fogy a talaj vízkészlete. A szakembere hozzátette, a hideg, szeles idő miatt most alig mozognak a bogarak, inkább megbújnak a növényállományban - olvasható a HelloVidék oldalán.

Itt az idő a kert felturbózására

Ha már a kártevők csendesebbek és kevésbé aktívak, a kertészeknek célszerű a talaj ápolása, védelme felé fordítani a figyelmüket, hiszen ez elengedhetetlen a növények fejlődésének érdekében. A tavasz megfelelő alkalom arra, hogy az ember kicsit besegítsen a kertjében élő növényeknek, hogy több tápanyaghoz jussanak. Vannak, akik egész évben, vannak, akik csak ebben az időszakban használnak olyan talajsegítő módszereket. Hogy melyik ezek, miért hasznosak, arról érdemes néhány szót ejteni. Ahogy arról is, hogy melyik az olcsóbb megoldás: ha az ember saját maga készíti, vagy ha megvásárolja őket?

1. Komposzt

Rengeteg cikk született már a komposztálás témakörében, röviden összefoglalva azonban elmondható, hogy a komposztálással természetes módon lehet feljavítani a kertben lévő talaj minőségét. Ezzel az eljárással két legyet lehet ütni egy csapásra: egyrészt csökkenthető a háztartási hulladék, másrészt pedig saját szerves trágyát készíthet az ember, amellyel felturbózhatja a kiskertjét.

2. Komposzt tea

Az egyszerű komposztnál egyel magasabb fokozat a komposzt-tea. A növényvédő- és tápláló csodaszer természetessége abban rejlik, hogy könnyen előállítható a növényi komposztból. Ha a megfelelő anyagokat komposztálta az ember, akkor az oldat is jó minőségű lesz. A komposzt tea talajtrágyaként és levelek permetezésére is egyaránt alkalmazható. Segíthet növények a növekedésében, fejlődésében és meg is védheti őket a különböző betegségektől.

Alkalmazása azonban attól függ, hogy milyen fázisban jár a növény. Például a növekedésben tud segíteni a komposzt-tea, ebben az esetben érdemes a fiatal hajtás földjét kezelni vele. A felnőtt virágok esetében inkább a levelekre érdemes permetezni, így sokkal hatékonyabb, ráadásul távol tartja a károkozókat és megvédi a növényeket a betegségektől is. A komposzt-teának ezen kívül számos más jó hatása is van:

  • Gazdagabb lesz tőle a talaj tápanyagtartalma.
  • Szebb és dúsabb lesz tőle a lombozat.
  • Használata után több és jobb minőségű termés várható.

3. Talajsegítő készítmények

@laszkjanos

♬ Astronomia (Jiaye Bootleg) - Jiaye

4. Mulcs

Mulcsozáshoz különböző természetes anyagokat használ fel az ember, hogy azokkal letakarja a növények közötti talajrészt. Legtöbbször fák, cserjék alatt alkalmazzák, de bármilyen kertben megállják a helyüket. A mulcs anyaga lehet fakéreg (apírítva vagy darabolva), levágott fű, lehullott levél de még akár szalma is.

Hogy ez miért jó? A mulcsozás nagy hasznára lehet minden kertésznek, mivel arra szolgál, hogy megtartsa a talaj nedvességtartalmát, elnyomja a gyomnövényeket, lehűtse a talajt, és esztétikusabbá tegye a kerti ágyásokat. Ezek az egyszerű biotakarók szintén hozzájárulnak a talaj termékenységének javításához, mivel ezek idővel lebomlanak. Ráadásul védenek a szél és a víz romboló hatása ellen, valamint csökkentik a tápanyag kimosódás esélyét is.

Mennyiért kaphatóak a boltokban?

A HelloVidék megnézte a nagyobb áruházak kínálatát, hogy ezeknél mennyiért lehet megvenni a mulcsot, és a komposzt-teát. Ennek mentén látható, hogy április első hetében a

  • a Praktiker kínálatában a mulcs ára 449-6500 Ft között mozog, a különböző tápoldatok, amiket a komposzt tea helyett lehet használni, 639-6299 Ft közötti áron kaphatók.
  • Az OBI webshopjában a mulcs ára 1199-13 990 Ft között mozog, a tápoldatok ára pedig 699-4999 Ft között alakul.
  • Az Oázis Kertészetben a mulcs ára 2390-7490 Ft között található, a tápoldatok ára 599-3990 Ft között mozog.

Az árakból jól látszik, hogy, ha egy-két cserepes növényt szeretne ápolni az ember, akkor olcsón is hozzájuthat a szükséges talajjavítóhoz. De aki egy egész kertet, udvart szeretne kezelni, annak ez már több tízezres tétel lehet. Éppen ezért érdemes lehet otthon kísérletezni és kipróbálni a házi módszereket, hiszen nagyobb mennyiségű mulcs, vagy tápoldat tényleg fillérekből is készíthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03