A csiráztatás 5 alapszabálya: ha ezeket nem tartod be, egyetlen magod sem fog kikelni

A csiráztatás 5 alapszabálya: ha ezeket nem tartod be, egyetlen magod sem fog kikelni

agrarszektor.hu
Sokan vágnak bele a kertészkedésbe előzetes utánaolvasás és információgyűjtés nélkül, aminek gyakran az az eredménye, hogy a lelkesen elültetett vetőmagok végül nem kelnek ki. A kertészkedés valójában nem nagy ördöngösség, ahhoz azonban, hogy sikerrel járjunk, már a magok elültetésekor érdemes néhány dologra odafigyelnünk. Összegyűjtöttük az öt legfontosabb szabályt, amelyet ha betartunk, biztosan kicsíráznak majd a vetőmagjaink.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kertészkedés és az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés most óriási népszerűségnek örvend, sokan vágnak azonban bele felelőtlenül, előzetes informálódás nélkül. Ennek gyakran az az eredménye, hogy az elültetett magok ki sem kelnek, pedig elegendő mindössze néhány szabályt betartanunk ahhoz, hogy sikeresen kicsírázzanak a vetőmagjaink. Összegyűjtöttük mi az az 5 dolog, amire érdemes odafigyelni. 

1. A vetőmagok minősége

Ültetés előtt minden esetben győződjünk meg arról, hogy a vetőmagok nem túl öregek - írja a balconygardenweb.com. Habár vannak olyan fajok, melyek magjai hosszú éveken keresztül megőrzik a csírázóképességüket, ez azonban nem mindenre igaz, így mindig ellenőrzik a csomagolást. Emellett szintén fontos, hogy megfelelő minőségű vetőmagot vásároljunk. Ezek a tényezők nemcsak gyorsítják a csírázás sebességét, de a kifejlett növényeink is egészségesebbek lesznek.

2. Megfelelő hőmérséklet

A vetőmagok csírázásához a legoptimálisabb talajhőmérséklet körülbelül 15-20 fok, a magok többsége azonban a 7 és 30 fok közötti tartományban általában kicsírázik. Egy dologra érdemes odafigyelni, nagyon alacsony, vagy túl magas hőmérsékleten a vetőmagok biztosan nem fognak kicsírázni.

3. Megfelelő mélység

A vetőmagokat érdemes a csomagoláson jelzett mélységben elvetni, ha erre nem figyelünk oda, akkor könnyen megeshet, hogy nem fognak kikelni a magjaink. Ha nem boltban vásárolt vetőmagokat használunk, akkor nem árt rákeresnünk a fajra, vagy akár a fajtára az interneten, és onnan tájékozódnunk a megfelelő vetési mélységről.

4. A talaj nedvességtartalma

A sikeres csírázás egyik kulcsa a talaj megfelelő nedvességtartalma. Ennek elérésért, mindig tartsuk egyenletesen nedvesen a talajt a magok számára addig, amíg azok ki nem csíráznak, és meg nem jelennek az első levélkék. Arra mindig figyeljünk oda, hogy sem a túl nedves, sem a túl száraz táptalaj nem kedvez a csírázásnak, sőt, ha nem tartjuk csupán elégségesen nedvesen a talajt, akkor bizony nagy eséllyel a vetőmagjaink sem fognak kicsírázni. 

5. Különleges bánásmód

Egyes vetőmagok a vetés előtt különleges kezelést igényelnek. A csírázás javítása érdekében van, amelyiket be kell áztatnunk, de olyan is akad, amely az előhűtést igényli. A vetés előtt tehát mindig olvassuk el alaposan a csomagoláson található információkat, vagy keressünk rá az elültetendő növényre az interneten. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33