Aranyat ér a kipusztíthatatlan gyomnövény: mindenki gyűlöli, pedig csodákra képes

agrarszektor.hu
A tarackbúza rendszeresen okoz bosszúságot a kertészeknek, hiszen a legtöbben egy kiirthatatlan gyomnövényt látnak benne. Ennél azért jóval többről van szó, ugyanis nem csak egy idegesítő gazról beszélünk, hanem egy fontos gyógynövényről is. Sokan nem is gondolnánk, de a gyöktörzse, amivel annyira kapaszkodik a földbe, többek között méregtelenítő, vízhajtó és vértisztító hatású.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tarackbúza egy jelentéktelen fűféle, se nem virágos, se nem szép, nagyon jól viseli a legmostohább körülményeket is, éppen ezért a kerttulajdonosok általában egyik legnagyobb ellenségüknek tekintik. A legtöbbeknek azonban fogalmuk sincs a gyomnövény értékeiről, a növény gyöktörzse ugyanis gyógyhatású. Nyár végén, illetve ősszel kell gyűjteni, amikor a növény kezd visszahúzódni. Gyöktörzse nem tévesztendő össze a csillagpázsit gyöktörzsével. Ugyanakkor ahol egyszer elszaporodik, ott nem a gyűjtés okozza majd a legnagyobb gondot, mert tömegével forgatható ki a földből. Ezt a műveletet leginkább boronával végzik, nedvesebb homoktalajból azonban akár kézzel is könnyedén kitéphető.

A tarackbúzának számtalan gyógyhatása van. Vértisztító és vízhajtó hatásának köszönhetően méregtelenítő hatású, vese- és hólyagbántalmak esetén, illetve vesehomoknál a vizelethajtó hatását használjuk ki. Elősegíti a húgysav kiürülését is, így köszvény esetén is érdemes alkalmazni. Vizelethajtó hatásánál fogva csökkenti a vérnyomást is, ezzel a céllal inkább teakeverékekben lehet helye. Mivel szaponint tartalmaz, így köptető hatású, ezért köhögés és légcsőhurut, hörghurut esetén is jól alkalmazható, főként keverékekben. Gégegyulladásnál gargarizáláshoz használható más növényekkel, például zsályával keverve. Hámosító hatású, így bőrsérülések, sebek esetén, de akár pattanások, kiütések kezelésére is alkalmazhatjuk, ekcémás bőrre pedig keverékben alkalmazhatjuk.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03