Elpusztíthatatlan növények kezdő kertészeknek: ezek garantáltan mindent túlélnek

Elpusztíthatatlan növények kezdő kertészeknek: ezek garantáltan mindent túlélnek

Pais-H. Szilvia
Ősidők óta kísér bennünket, szabadon, vadon is tenyészik, de az ember már az ókor elején kerítésre, háztetőre ültette. Sziklakertek, virágágyások széleinek, a temetőknek kedvelt növénydekorációja, előszeretettel nevelgetik cserépedényekben, üreges fatörzsben, de akár egy kiszolgált taligában is jól mutat. De mi a titka a kövirózsának, mit tegyünk, hogy mindig szép és üde legyen? Az Agrárszektor Retkes András szombathelyi dísznövénykertésszel beszélgetett, aki évtizedek óta “kövirózsázik", és most adott pár hasznos tanácsot ehhez a mindent túlélő növényhez.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Retkes András a szombathelyi kertészetében jelenleg 80 különböző fajta kövirózsát termeszt. A tálcákon találni haragoszöld színűt, lilát, barnásat, vöröses árnyalatot, simát és szőrözöttet. Gyűjteményének első kövirózsáit 30 éve, növénynemesítő kertészmérnök édesapjával vásárolta - mesélte lapunknak a férfi. Ausztriában járva csodálkozott el azon, hányféle színű és fajtájú kövirózsa termeszthető. 

Nálunk jobbára csak a Sempervivum tectorum néven ismert alapfajt ismerték, ezt a nagylevelű zöld növényt már a középkorban is gyógynövényként használták. Itthon jobbára csak a sírok tetejét ültették be vele, a kertészeti változatai ritkaságszámba mentek

 - mondta.

Akkoriban Magyarországon csak páran foglalkoztak a kövirózsával, egy-két nagyobb gyűjteményt lehetett mindössze találni. András és édesapja végül egy gyűjtőtől vásárolták meg az első fajtákat, egyszerre több százzal kezdtek el kísérletezni. Az idők folyamán aztán folyamatosan szelektálódott, varriálódott az állomány. Kiderült például, hogy nem minden cserépméret megfelelő az egyes fajtáknak. A kertész jelenleg 80 fajtával dolgozik, de ami igazán fontos - árulta el - az 20 különböző fajta, a többi csak kiegészítő. Tavasszal minden kövirózsa szép, élénk színű, “szinte bele lehet harapni, annyira gyönyörű az összes". Ősszel azonban kevesebb az, ami jól mutat.

Forrás: Pais-H. Szilvia

A kövirózsa számos hasznos és jó tulajdonsággal rendelkezik - tájékoztatott András. Nemcsak változatos, sokféle lehet a színe és a formája, de a termesztéséhez üvegházra sincs szükség. Akár cserépben is kibírja a hazai telet, és saját sarjairól lehet szaporítani. Szaporítóanyagot sem kell hozzá vásárolni, a sarjakból ugyanis újra és újra tovább lehet termeszteni.

A dísznövénykertészeknek a tavasz az igazi főszezon, az ősz kisebb, de nyáron sem áll le az élet. Csak télen pihennek, hiszen novembertől február végéig már senkinek sem jut eszébe kövirózsát ültetni.

Íme pár jó tanács a dísznövénykertésztől kövirózsa-termeszőknek:

1. Lehetőleg egész nap érje a napfény

Olyan helyre ültessük ki, ahol minél több a természetes fény. Ha árnyékban tartjuk, akkor azok az egyedi tulajdonságok, amik miatt a fajtákat nemesítették, eltűnhetnek, a piros árnyalatú kövirózsából is könnyen zöld lehet. Ügyeljünk rá, hogy ne magasodjon fölé se díszfű, se más növény, mert akkor szintén könnyen elveszítheti fajtajellegét.

2. Ne legyen alatta pangó víz

Ha elültetjük, akkor egy olyan talajt válasszunk, ami jól elvezeti a vizet. Szokás azt is mondani, hogy a kövirózsa szárazságkedvelő, de ez nem igaz, maximum szárazságtűrő, de ha azt akarja az ember, hogy előjöjjön a fajta szépsége, akkor a szakember szerint nemcsak megfelelő nedvességre, hanem tápanyagra is szüksége van. Az összes kövirózsa alpesi növény, eredeti élőhelyükön csapadékot is mindig kaptak, de kibírják azt is, ha nem esik az eső. Rendszeres öntözés nélkül is életben marad, de úgy lesz igazán szép, ha vizet és tápanyagot is bőven kap, akkor lesz ugyanis igazán díszítő értéke.

Forrás: Pais-H. Szilvia

3. Semmiképpen ne vigyük be lakásba

Teljesen télálló. Mégha télre cserépben is marad, nyugodtan hagyjuk kint, a leghidegebb mínuszokban is. Viszont ha bevisszük a lakásba, biztosan elindul a pusztulás útján, hiszen nem kap annyi természetes fényt, amennyire szüksége van, és pillanatok alatt elkezd tönkre menni.

4. Ne ijedjünk meg attól, ha felvirágzik, aztán elpusztul

Ez ugyanis természetes. Viszont addigra, amíg a kövirózsa felvirágzik, hoz annyi sarjat, hogy valószínűleg nem pusztul majd el.

5. Ha gyógynövényként akarjuk használni, akkor hagyományos fajtát is ültessünk

A nemesített, dísznövényárudákban kapható kövirózsákat nem érdemes gyógynövényként használni, ahhoz a hagyományos (Sempervivum tectorum) nagy és zöld, húsos levelű fajtát keressük. A népi gyógyászat egyébként ezt a kövirózsát az egyik legrégibb, sérülések, gyulladások kezelésére használt csodaszernek tartja. Középfül-üregi gyulladások enyhítésére (fülfű) különösen hasznosnak tartották, de használják égési sebekre, vágott sérülésekre, rovarcsípés okozta fájdalmak csökkentésére, sőt sikeresen tüntetik el vele a szeplőket és a szemölcsöket is.

Összességében elmondható, sok probléma nincs vele. Ha van egy déli fekvésű erkélyünk, a kövirózsánál nincs hálásabb fénykedvelő, szárazságtűrő növény, majdnem mindent kibír, még egy hosszabbra sikerült nyaralást is. Ráadásul alig van kártevője. Tavasszal, amikor a legintenzívebb a növekedése, nagyon puhák még a szövetek, akkor a levéltetvek meg tudják támadni, ami eltarthat pár hétig, de aztán se előtte se utána nem jelennek meg rajta, ugyanis amikor már kemény a növény szerkezete, akkor a kártevő sem bír vele - közölte a szakember.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?