Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Júniusban már erősen burjánzanak a növények a kertben, ezért több időt kell fordítanunk arra, hogy ne keltsen gondozatlan hatást a birtokunk. De az esztétikán túl vannak még más okok is, amelyek miatt több időt kell eltöltenünk a kertünkben. Mutatjuk a legfontosabbakat, amelyekről egy hobbikertész sem felejtkezhet meg a nyár első havában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Noha még nem köszöntött be az igazi nyár, de már itt a június. Ilyenkor még előfordulhatnak hűvösebb reggelek és esők, de már a kánikulát is megtapasztalhatjuk. Ennek megfelelően a kertünk is burjánzik, virágkavalkád fogad, és illatfelhőben úszunk, ha kilépünk a házból az udvarra - olvasható a HelloVidék oldalán. De mit is kell ilyenkor tennünk, hogy a virágok a szépsége is megmaradjon, hogy májusi-júniusi gyümölcseink is tovább teremjenek, valamint hogy megalapozzunk a valódi nyárnak? Íme, a következő időszak leginkább sürgető feladatai:

1. Az első és legfontosabb teendő a locsolás

Az a fű, ami eddig harsányzölden és rendületlenül nőtt, mostanra elkezdhetett sárgulni az esőzések elmaradása és az aszályosabb időszakok miatt. Itt az ideje rendszeresíteni a reggeli vagy esti öntözést. A szakértők úgy tartják, érdemes a kora reggeli vagy késő délutáni órákban elvégezni a kerti munkákat, mivel napközben már túl nagy lehet a hőség. Ha virágot vágnánk a vázába, azt is tegyük meg még kora reggel, mert a szárai ilyenkor még tele vannak nedvességgel, és tovább bírják odabent.

A palántákat, illetve a cserepes és ablakládába ültetett növényeket, valamint a virágágyban pompázó egynyáriakat is rendszeresen kell öntözni, mivel a nyári melegben hamar kiszáradhatnak, kiéghetnek. De az is fontos, hogy ügyeljünk a különböző növények igényeire. A szárazabb időszakokon kívül azonban fel kell készülnünk nagyobb esőzésekre is: ezek a nyáreleji melegben ugyanis kedveznek a növények gombás megbetegedéseinek. Ezek ellen viszont megfelelően védekezhetünk a kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval.

2. Itt az ideje az ültetésnek és palántázásnak

A hónap elején már bátran elvethetjük a csemegekukoricát, a babot, a retket vagy a céklát a veteményesünkbe, valamint az előnevelt paprika és paradicsom palántákat is áttelepíthetjük a kert egyik napos zugába. Érdemes azonban arra is gondolni, hogy egy kis területű kert is képes szép mennyiségű termést tud hozni, de ehhez bizony oda kell figyelni a benne lévő növények gondozására. Kiszórhatjuk a spenót, sárgarépa, fehérrépa, kelkáposzta vagy saláta magjait, ha ősszel friss, saját nevelésű zöldséget szeretnénk szüretelni.

Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk, és ültessük ki még a hónap elején a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt.

3. Ne feledkezzünk meg a virágágyások gondozásáról

A gyorsan növő egynyáriakkal még pótolhatjuk az esetlegesen kialakuló foltokat a virágoskertben, hiszen a tavaszi hagymások ilyenkorra már elvirágzottak, a rózsák azonban még javában pompáznak, de lassan a kardvirágok és liliomok is virágba borulnak. Most még van idő elvetni néhány egynyári: az estike, a porcsinrózsa, vagy a nyári ciprus ilyen. A legtöbben a petúniát vagy a muskátlit is ilyenkor teszik ki az erkélyre.

4. Van mit betakarítani és elvetni a gyümölcsös- és zöldséges kertben

  • Most lehet időszerű a szamóca és a cseresznye betakarítása. A szamócát vissza kell vágni a betakarítás után, a málna pedig a virágzása vége táján még egy második trágyázást is igényel. A cseresznyénél a lehullott gyümölcsöket azonban azonnal el kell távolítani a fa alól, hogy ezzel is megelőzzük a gombabetegségeket. A fák tányérját levágott fűvel mulcsozzuk, a talaj ezáltal jobban tárolja a nedvességet.
  • Ezzel együtt el lehet kezdeni a téli tárolásra szánt zöldségek jó részének vetését. Ezek közé tartozik a bimbóskel, a fekete retek, a karalábé és a cékla. De másodvetésben még kiszórhatunk késői borsót, cukkinit, uborkát, bokorbabot és egynyári fűszernövényeket is. A rebarbarát a hónap végéig még szedhetjük, de ezután engedni kell a tövet megerősödni, hogy könnyen átvészelje majd a telet.
  • A gyógy- és fűszernövényekkel is törődnünk kell. Már bőven lehet gyűjteni a leveles hajtásokat a száraz délelőttökön, amelyeket ezután naptól védett helyen meg is száríthatunk és üvegekben, papírzacskókban tárolhatunk.

Ha májusban elmaradt, még ez a hónap lehet a paradicsom, a karfiol, a karalábé, a brokkoli, édesburgonya vagy batása ültetésének az ideje. A kertészetben vásárolt palántákat most kell elültetni. Melegebb időben a növények szebben fejlődnek. Ezeken kívül vethető még: bokorbab, zöldborsó, édeskömény, hónapos retek, retek, cékla, uborka, karalábé, fejes saláta, sütőtök, mángold, karós bab, fűszernövények közül: zsázsa, turbolya, petrezselyem.

5. Nem szabad megspórolni a gyomlálást és a gereblyézést

Júniusban nemcsak a zöldségágyásokban, de a virágoskertekben is szükség van a szorgos kezekre. Ekkor ugyanis már megállíthatatlanul támadnak a gyomok, de ezek irtása mellett a legtöbb egy helybe vetett növényt is ilyenkor kell megritkítani. Ez leginkább a sárgarépára, petrezselyemre, paszternákra, nyári salátára, kaporra, céklára igaz. Gereblyézzünk, majd lehetőség szerint mulcsozzuk, a hajszálcsövesség megszüntetéséhez a talajt folyamatosan lazítsuk, a gyomnövényeket irtsuk!

6. Mostanra már egyre több a kártevő a kertekben, ellenük is védekezni kell

Júniusban érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk a növényvédelemre, különösen akkor, ha csapadékos marad az idő. Fontos tudnivaló például, hogy az almamoly júniustól kezdi meg a petéi lerakását. Ha még ekkor feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, azzal jelentősen csökkenthetjük a peterakást, ráadásul ekkor még az elbújt lárvákat is elcsíphetjük.

Általában elmondható, hogy a legjobb védekezés a megelőzés. Ezért célszerű alkalmaznunk a már jól bevált módszereinket, már ha vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. Néhány dologra azonban oda kell figyelnünk, hogy megelőzhessük a kártevők elszaporodását:

  • válasszunk ellenálló fajtákat;
  • tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása;
  • ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre;
  • használjunk vegyszermentes permetleveket;
  • ültessünk segítő, védő növényeket;
  • ügyeljünk az öntözésre.

7. A fűnyírást nem lehet megúszni

A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját. Ezért, aki teheti, ne gereblyézze össze a levágott füvet, inkább hagyja csak ott, az ingyen tápanyag mindig jól jön a földnek. Figyeljünk viszont arra, hogy a fűnyíró pengéi mindig legyenek jól kiélezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után.

8. Ne feledkezzünk meg a komposztálásról és a mulcsozásról sem!

Fontos a növények tápanyag-utánpótlása is, hiszen ekkorra már sok esetben kezdik felélni a tavaszi trágyázáskor kijuttatott mennyiséget. Legkönnyebben tápoldat formájában pótolhatjuk a hiányzó tápelemeket. Ilyenkor gyorsabban gyarapodik a komposzthalom is, viszont a lebomlás beindulásához elengedhetetlen a nedvesség. Éppen ezért, ha néhány napig száraz és meleg az idő, a komposztot is locsoljuk meg. A fák tányérját pedig levágott fűvel mulcsozzuk, a talaj ezáltal jobban tárolja a nedvességet.

9. Rendszeresen ápoljuk a növényeket

A néhai Bálint gazda szerint a cserepes növényeket és az ablakládák növényzetét kéthetente tápoldattal kell megöntözni ahhoz, hogy szépen fejlődjenek. Érdemes azonban odafigyelnünk a fejlett növények levelére is, mivel ezek az esetleges tápanyaghiányokat itt jelzik a legjobban. Illetve azért sem árt időről időre átvizsgálni őket, mert ilyenkor már javában aktívkodnak a kártevők. Megmenthetjük növényeinket, ha időben észleljük a problémát. Vizsgáljuk meg a növények leveleinek mind a két oldalát, mert sokszor a zöld levelek fonákán jelennek meg a lárvák és peték.

Az egynyári virágokról mindig csípjük le az elnyílott virágokat ahhoz, hogy őszig díszíthessék a kertünket. A gazdag virágzáshoz fontos, hogy figyeljünk erre mivel, így nem a terméseik és magjaik beérlelésére, hanem újabb virágok nyitására használják fel a rendelkezésükre álló, vízben oldott tápanyagokat a növények.

10. A kihelyezett növényeknek is kell az UV-védelem!

Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a növények fényigényére, és mivel ilyenkor már egyre erősebb a napsugárzás, ezért az ablakban, illetve a teraszon, erkélyen tartott növények ne érintkezzenek közvetlenül a déli órákban napfénnyel. Ezt elkerülendő lehetőleg félárnyékos helyre tegyük őket. Amire érdemes még figyelni, hogy locsoláskor ne közvetlenül a növényre öntsük a vizet, hanem a cserép alá helyezett tálkába.

+1 Magunkat is védjük a napsütéstől

A kertben töltött idő remek hatással van az emberre, ám a nyári erős UV sugárzástól jobb, ha mi is óvjuk magunkat. Fűnyíráshoz húzzunk szalmakalapot, és használjunk naptejet! Állítsunk napernyőt, napvitorlát és árnyékoljuk a kert pihenésre szánt térségeit részeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13