Hamarosan robban a kártevő-bomba! Itt az ideje, hogy hatástalanítsuk

Az idei tél szélsőséges időjárása miatt jelentősen eltolódhatnak a megszokott tavaszi kerti munkák időpontjai, nem érdemes azonban pánikba esni. Az egyik legfontosabb, amit minden évben el kell végeznünk az a fásszárú gyümölcsök tél végi lemosó permetezése, amelyet a tél végi fagyok elmúltával, még a rügypattanás előtt meg kell tennünk. Az általános megelőző és fertőtlenítő kezelés azért fontos, mert egyrészt elpusztítjuk a gyümölcsfák és termő cserjék kérgének repedéseiben, illetve a rügyek felületén megtapadt kártevők áttelelő alakjait, másrészt jelentősen megnehezíthetjük a támadásukat a szezon idején.

A lemosó permetezés több szempontból is nagyon fontos munka minden kiskertben a tél végeztével. Ezzel az eljárással ugyanis még a rügyfakadás előtt lehetőség nyílik a gyümölcsfákon megtapadó és ott telelő kórokozók, illetve a rovar- és az atkakártevők telelő alakjai egy részének elpusztítására. A tél végi lemosó permetezést nem csak a gyümölcsfák, de a szőlőtőkék, a málnatövek, valamint a köszméte-és a ribiszkebokrok esetén is mindenképp alkalmaznunk kell.

Az egyik legfontosabb szempont az időpont megválasztása, az első permetezést ugyanis minden esetben tél végén, a fagyok elmúltával, közvetlenül a rügyfakadás előtt kell elvégeznünk.

Mivel a lemosó permetezést nagy lémennyiséggel kell végezni, a közvetlen fagy nem tesz jót a növénynek, szélben pedig nagy az esélye, hogy a permet nem tapad meg megfelelően a felületen, ezért mindig szélcsendes időben végezzük a permetezést. Az időpont megválasztása azért is fontos, mert ilyenkor a kórokozók és kártevők érzékenysége már sokkal nagyobb a növényvédő szerekkel szemben, ugyanakkor a megvédeni kívánt növényekben is megindul a nedvkeringés, vagyis fogékonyabbá válnak a fertőzésekre.

A tavaszi metszéseket, a fatisztogatási és a faápolási munkákat ajánlatos mindig a permetezés előtt elvégezni. A gyümölcsfák téli metszése, illetve a mechanikai növényvédelmi munkák során mindenképpen távolítsuk el a sérült, letört vagy különféle károsítókkal erősen fertőzött, száradó vesszőket, valamint ágrészeket is. A gyümölcsfák lemosása mellett ne feledkezzünk meg a talajra hullott beteg, fertőzött levelek megsemmisítéséről sem.


De melyik kártevő és kórokozó ellen mit használjunk a lemosó permetezés során? Az atkák és tetvek ellen érdemes inkább az olajos készítményeket (paraffinolaj, vazelinolaj) használni, a lisztharmat ellen a kéntartalmú szerek a legoptimálisabbak, míg a gomba, monília és tűzhalál ellen a réztartalmú szerek a megfelelőek. Mivel a kártevők többsége még a keményebb téli fagyokat is átvészeli, a telelő alakok ellen az olajos lemosás általánosan javasolt eljárás. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján, amivel megakadályozzák azok légzését. A lemosó permetezés nem olcsó eljárás, de megéri gondosan és idejében elvégezni, így ugyanis sokkal kevesebb probléma lesz majd a tenyészidőszakban a károsítókkal.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezeket egy kerttulajdonos sem úszhatja meg.
Ezek a legfontosabb áprilisi teendők a kertben: itt a 10 pontos feladatlista