Így nyerhetsz magot a legnépszerűbb zöldségekből: olcsó és egyszerű (videó)

Nem muszáj szakboltban vetőmagot vásárolnunk, hiszen otthon is könnyedén nyerhetünk magot az áruházban megvásárolt zöldségből és gyümölcsből. Egy kis odafigyeléssel egyszerűen kiszedhetjük a magokat a legtöbb termésből, néhány nap szárítás után pedig már el is ültethetjük őket. Gond nélkül nyerhetünk magot például a görögdinnyéből, a paradicsomból, a paprikából, a szamócából, vagy akár a kígyóuborkából is.

Az egyik legegyszerűbben a görögdinnye terméséből nyerhetünk vetőmagot. Ehhez vágjuk félbe a termést, szeljük kisebb cikkekre, és fogpiszkálóval kapargassuk ki a húsból a magokat. Helyezzük őket egy edénybe fektetett papírtörlőre, és fedjük le őket egy másik törlővel. Vízzel nedvesítsük meg a magokkal teli papírtörlő réteget, fedjük le folpakkal az edényt, és szurkáljunk bele apró lyukakat. Négy nap múlva a magok elég puhák lesznek ahhoz, hogy elültessük őket, és a lehető leggyorsabban kicsírázzanak. Tegyük a magokat egy földdel teli cserépbe, és öntözzük be a talajt. Arra figyeljünk oda, hogy a görögdinnye sokkal gyorsabban nő, ha napsütéses és meleg helyre tesszük a cserepet.

Paradicsommagot
is nyerhetünk a boltban vásárolt termésből. Vágjunk félbe egy paradicsomot, és kanalazzuk ki belőle a magokat. Szűrőn nyomkodjuk át a kocsonyás réteget, hogy a mag körüli részt eltávolítsuk, 5-7 napig szárítsuk a magokat ültetés előtt. Rakjunk egy fél tojáshéjba földet, szórjunk bele néhány magot, és tegyük a magokkal teli héjakat tojástartóba. Rakjuk meleg helyre a tartónkat, kicsit nedvesítsük meg a földet, és várjuk meg míg 2-3 leveles kis növények fejlődnek. Ha ez megtörtént, akkor óvatosan törjük össze a gyökér körül a tojáshéjat, és az egészet ültessük ki a kertbe. A tojáshéjat érdemes a növénnyel együtt eltemetnünk a talajba, hiszen tökéletes természetes műtrágyaként funkcionál a föld számára.

Vegyünk egy kígyóuborkát és hosszában vágjuk ketté, majd egy kanállal kaparjuk ki belőle a magokat. A magokat az őket körülvevő kocsonyás réteggel együtt rakjuk egy pohár vízbe, ahol kavargatással a magok szétválnak majd. A jó magok azok mind le fognak ülepedni a pohár aljára, ezeket használjuk majd az ültetéshez. Az uborkának nagyon sok nedvességre van szüksége addig míg kikelnek a magok, valamint a növekedési időszakban is, így mindig figyeljünk arra, hogy a magokkal teli föld mindig elég nedves legyen.

Szamóca magokat is könnyedén nyerhetünk magából a gyümölcsből. Fogpiszkálóval óvatosan szedegessük ki a magokat a termésből, rakjuk őket papírtörlőre, majd miután megszáradtak ültessük el őket cserépbe. A növényeket tartsuk távol a közvetlen napféyntől, és figyeljünk arra, hogy nehogy túl sok vizet kapjanak. Ha már 2-3 levelesre nőtt a növényünk, akkor ütlessük ki őket a kertbe, de vigyázzunk arra, hogy a gyökér meg ne sérüljön. 

Paprikamagot is menthetünk a boltban vásárolt zöldségből. Szedjük ki a magokat a termésből, és rakjuk őket egy földdel teli tojáshéjba, akárcsak a paradicsomnál tettük. Nedvesítsük meg a talajt, és várjunk addig, amíg 2-3 leveles növények nem fejlődnek. Ezt követően kiültethetjük a növényeket a kertbe az összetört tojáshéjjal együtt.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A szódabikarbóna igazi csodaszer nemcsak a háztartásokban, de a kertben is.
Filléres trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használható a szódabikarbóna

Nem mindegy, mely növények kerülnek egymás mellé a kertben.
Végzetes hibák a kertben: ezeket a növényeket soha ne ültesd a paradicsom mellé