Itt is érezhető a koronavírus hatása: leáldozóban az eddig megszokott kertészkedésnek?

Itt is érezhető a koronavírus hatása: leáldozóban az eddig megszokott kertészkedésnek?

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány az élet minden pontján és területén hozott változásokat, amelyek a kertészkedési szokásokban is meglátszanak. Fel kell készülni tehát arra, hogy 2021-ben új trendek hódítanak majd a kertészek körében, és valószínűleg egyre többen kezdenek majd bele növénytermesztésbe függetlenül attól, hogy kertes házban vagy lakásban laknak, de komolyan fellendülhet a gyógynövények, a pozsgások, illetve a különböző ehető növények népszerűsége is. Összegyűjtöttünk 7 olyan kertészeti irányvonalat, amely az idei évet alakítani és formálni fogja.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 2020-as év a koronavírus-járvány miatt sokak számára új trendeket és változásokat hozott nemcsak az életvitelben, életmódban, de a hobbik terén is. Éppen ez lehet az oka annak, hogy 2021-ben valószínűleg több új irányvonal is elterjedhet majd a kertészkedésben, egyre többen választhatják majd különböző pozsgások, gyógynövények, illetve ehető növények termesztését, és minden bizonnyal sokan állnak majd rá a balkonkertészkedésre, vagy akár szimplán az ablakban történő növénynevelésre - írja a balconygardenweb.com. 

1. Még több beltéri növény

A koronavírus-járvány következtében rengetegen dolgoznak home officeban, így jóval több időt töltenek otthon, mint az előtt. Ez sok helyen valószínűleg abban is meglátszik, hogy nő az igény a lakások, szobák, terek zöldebbé tételére, vagyis mondhatjuk, hogy eljött a szobanövények egy újabb fénykora. Érdemes tehát kísérletezni, főleg, ha valaki többet van most otthon, hiszen számtalan fajta, faj, alak, szín és komplett megjelenés közül válaszhatunk annak érdekében, hogy feldobjuk kicsit otthonunkat. 

2. Az ehető növények térhódítása

A koronavírus-járvány miatt sokan döntöttek úgy, hogy inkább maguk termelik meg a számukra szükséges élelmiszerek egy részét, mint például a zöldségeket, gyümölcsöket és gyógynövényeket. Az ehető növények természtésével minden évszakban rendelkezésünkre áll majd friss termés, ráadásul biztosak lehetünk táplálékunk származásában, illetve abban, volt-e kezelve bármilyen kémiai szerrel.

3. A pozsgás növények népszerűségének növekedése

A pozsgások tökéletesek azoknak, akik biztosra akarnak menni szobanövény-vásárláskor, hiszen nem elég, hogy gyorsan nőnek, de nagyon minimális gondozást igényelnek. Természetük miatt valószínűleg sokan választanak majd szukkulenseket otthonukba, ráadásul számtalan színben és formában kaphatók.

4. A balkonkertészkedés utat tör magának

A balkonkertészkedés már jó ideje nagy népszerűségnek örvend, az utóbbi időszakban azonban még nagyobb figyelmet kapott, és ez valószínűleg 2021-ben csak növekedni fog. Sokan élnek kisebb lakásokban kert nélkül, mindössze egy kisebb erkéllyel, a home office miatt otthon töltött idő viszont kiváló lehetőség arra, hogy saját balkonkertet készítsünk, és az adott területünket maximálisan kihasználjuk. A balkonon, erkélyen, teraszon ugyanis kitűnően lehet különböző zöldségeket, gyümölcsöket termeszteni, de kialakíthatunk konyhakertet és virágoskertet is.

5. Új lehetőségeket nyitnak az online kertészeti szolgáltatások 

Mivel az emberek többsége a COVID-19 miatt kerüli a fizikai érintkezést, sokan váltottak az online szolgltatások használatára, és nincs ez másképp a kertészkedésben sem. Az online kertészeti szolgáltatások új lehetőségeket nyithatnak az emberek előtt, hiszen vásárolni interneten keresztül is tudunk, ráadásul sok helyen szakmai tanácsokat is kérhetünk a szakértőktől, függetlenül attól, hogy épp hol tartózkodunk. Ugyanakkor akadnak olyan vállalatok is, amelyek videóban, vagy virtuális túra keretein belül mutatják meg az egyes növényeket, illetve adnak tippeket arról, hova, mit érdemes tenni. 

6. Egyre többen kertészkednek az "ablakban"

Akkor sem kell lemondanunk a kertészkedésről és az otthon megtermelt növényekről, ha nincs kertes házunk, sem erkélyünk, hiszen számtalan olyan faj, fajta akad, akár zöldségről, gyümölcsről, gyógynövényről vagy fűszernövényről van szó, amelyet az ablakban is nevelhetünk. Az ablakban történő kertészkedés, köszönhetően a home office felfutásának, biztosan nagy népszerűségnek örvend majd 2021-ben, hiszen nem feltétlenül van szükség nagy területre ahhoz, hogy saját kiskertünk legyen.

7. A gyógynövénytermesztés fellendülése a kiskertekben

2021-ben biztosan többen vállalkoznak majd különböző gyógynövények, illetve immunerősítők termesztésére, hiszen a koronavírus-járvány is egyértelművé tette, hogy az egészség megőrzésére kiemelt figyelmet kell fordítani. Rengeteg olyan szuperélelmiszer akad, amelyet mi magunk is előállíthatunk otthonunkban, érdemes tehát kísérletezni a gyógyhatású növények nevelésével. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?