Lemosó permetezés házilag - Elkéstem vagy még időben vagyok?

Lemosó permetezés házilag - Elkéstem vagy még időben vagyok?

agrarszektor.hu
Sokan teszik fel a kérdést, hogy a lemosó permetezés mikor hatékonyabb: ősszel vagy tavasszal, a tél utolsó vagy a tavasz első napjaiban? A választ nem a dátumok adják meg. Elmondjuk, miért, mikor, hogyan érdemes végezni. Választ adunk arra is, hogy mi történik akkor, ha a lemosó permetezés 2020 tavaszán elmarad.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lemosó permetezés 2020

A lemosó permetezés 2020 folyamán talán még több eredményt hozhat, mint tavaly, és ennek oka a tél hiánya: nem volt tartósan -5 fok alatti hideg, még átmenetileg is ritkán, így a kártevők jól átteleltek. A tavaszi lemosó permetezés ilyenkor a levéltetvek, pajzstetvek és atkák kéreg alatt megbúvó alakjai ellen hatásos igazán - a permetlé olajtartalma az, ami fullasztja a kártevőt. A rezes kezelések a bakteriális és bizonyos gombás betegségek - mint az őszibarack tafrinás levélfodrosodása - ellen nyújtanak jó megelőző védelmet. A permetlé kéntartalma pedig a lisztharmat típusú gombás betegségek (ilyen a varasodás is) visszaszorításában játszik jótékony szerepet.

Tehát a bő sugárban kiszórt, a törzset és az ágakat is átmosó permetlének három fő összetevője lehet: kén a legtöbb gombabetegség ellen, réz szintén a gombás + bakteriális betegségek ellen és paraffinolaj a rovarkártevők ellen. Ezeket az alkotóelemeket külön-külön vagy bármilyen kombinációban meg lehet vásárolni. Külön-külön nagyobb töménységben juttathatóak ki, tehát hatékonyabb a védekezés, kombinációban viszont egyszer is elég lehet végigfújni a gyümölcsöskertet, vagyis időt, energiát spórolunk.

Tavaszi lemosó permetezés mikor?

Arra a kérdésre, hogy a tavaszi lemosó permetezés mikor hatásos, a válasz: közvetlenül rügyfakadás előtt. Ez rendszerint akkor következik be, amikor gyakorivá válik a 10 fok feletti csúcshőmérséklet, rendszerint március első napjaira esik ez az időpont. Ilyenkor nemcsak a rügyek kezdenek ébredezni, de a kártevők is. A helyes időpont az, amikor a rügypikkelyek még elég zártak ahhoz, hogy a tömény kén vagy réz hatását elviselje a levél- vagy virágkezdemény, ugyanakkor a rovarok már intenzíven lélegeznek.

Idén extrém meleg volt a február, de olykor vissza-visszahűlt az idő. A március első napjaiban bőségesen érkező csapadék egy pillanat alatt berobbantotta a tavaszt, még szerencse, hogy átmenetileg hűvösebbre is fordult az idő, és ezzel megadta az utolsó esélyt a késlekedők számára, hogy cselekedjenek. A rügyek pattanásig feszültek, a bokrokon már kifeslett levélkéket látunk, de a gyümölcsfák az ország nagy részén még csak most lazítgatják a rügypikkelyeiket. Ez az utolsó időpont a védekezésre. Aki mostanra nem végzett a metszéssel, már ne fogjon bele a lemosó permetezésbe.

A napi középhőmérséklet messze az átlag felett volt

Akkor most minden veszve? Korántsem, hiszen számos rovarölő és gombaölő készítménnyel védekezhetünk később is, amikor már lomb takarja a fát.

A tavaszi lemosó permetezés előnye az, hogy nagyon olcsó és környezetbarát módja a kórokozók és kártevők hatékony gyérítésének.

A később alkalmazott vegyi anyagok nagyságrendileg drágábbak és a kjuttatásuk sokkal több figyelmet igényel. Tekintettel kell lenni a szélre, az esőre, a szer elsodródására, a védendő rovarokra és a pontos időzítésre is, különben feleslegesen áldoztunk annyi pénzt a permetezésre, inkább ártunk, mint használunk vele. Egyszóval nincs vége a világnak, ha lekéstük az ideális időpontot, de jócskán megnehezítettük vele a dolgunkat.

Őszi lemosó permetezés

Nemcsak tavasszal végezhető lemosó permetezés, még ha kevesen is gondolnak rá. Az őszi kezelés ideális időpontja az, amikor a fák a lombjuk nagy részét már ledobták. Ilyenkor ők már nyugalomban vannak, miközben a meleg nappalok még aktívan tartják a telelőre vonuló kártevőket. Ez az időpont jellemzően október végén szokott bekövetkezni. Általában sok a dolgunk ilyenkor, mi magunk is az utolsó simításokat végezzük a kerten, pedig ez az időpont talán még a tavaszinál is több eredménnyel járhat: a gombás betegségeket hordozó lombot és gyümölcsmúmiákat is le tudjuk kezelni, még mielőtt azok komposztálódva megőriznék a gombaképleteket a következő szezon számára. (A lomb égetése egyre ritkább, és egyre kevésbé megengedett tevékenység, bár növényvédelmi szempontból előnyös volna.)

Arra a kérdésre tehát, hogy az őszi lemosó permetezés mikor a leghatékonyabb, a lombozat hullása adja meg a választ. És hogy mikor kell lemoso permetezes? Mindig, amikor csak el tudjuk kapni a fent említett két ideális időpontot. Olcsóbb, biztonságosabb és környezetkímélőbb megoldásnak számítanak, mint bármilyen más vegyszer, amit később a zöld lombozatra fújunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?