Mi mindenre jó a kövirózsa? A kövirózsa gondozása, a kövirózsa szaporítása, kövirózsa fajták

Mi mindenre jó a kövirózsa? A kövirózsa gondozása, a kövirózsa szaporítása, kövirózsa fajták

agrarszektor.hu
A kövirózsa gondozása és a kövirózsa szaporítása: mi mindenre jó a kövirózsa, kövirózsa csepp, mikor virágzik a kövirózsa? Kövirózsa csepp hol kapható, élő kövirózsa hol kapható?

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mi mindenre jó a kövirózsa, ez a masszív kis pozsgásféle, ami gyakorlatilag bármilyen szélsőséges, sziklás környezetben megél aprócska gyökerével? Ha egy igazán dekoratív, szárazság- és fagytűrő fajtával szeretnénk dekorálni a sziklakertet, a kövirózsa a megfelelő választás. Szinte soha nem kell gondozni, rendkívül könnyű szaporítani és átültetni, sőt, még jótékony, gyógyhatású készítményként is lehet alkalmazni, ami rendkívül hasznossá teszi ezt a növényt. Cikkünkben leírjuk, mi mindenre jó a kövirózsa csepp, amit a növény húsos leveleiből nyerhetünk ki, hogyan zajlik a kövirózsa gondozása és a kövirózsa szaporítása, hova és hogyan érdemes őket ültetnünk?

A kövirózsa

A kövirózsa egy, a varjúhájfélék családjába tartozó, húsos levelű pozsgás, amelynek Magyarországon két fajtája őshonos: mindkettő védett, emellett közkedvelt kerti növény. A kövirózsa Európában viszonylag gyakori, a sziklás hegyvidékek lakója, ezen belül is a napos, karsztsziklás környezetet kedveli leginkább. A kövirózsa elterjedt továbbá Törökország, Irán és a Himalája hegységeiben is. A kövirózsa fajták ismertetője a tőrózsában fejlődő, húsos, kerek, vagy hegyes végű levelek, színük általában zöld, kék vagy piros. A kövirózsa virága a tőlevelek közepéből emelkedik ki, annak a csúcsán bogernyővirágzat található; emellett a kövirózsa sarjakkal szaporodik, csoportosan fellelhető növénypárnát, növényszőnyeget alkotva.

A kövirózsa rendkívül jól tűri a szélsőséges körülményeket: a lehető legerősebb napfényben fejlődik igazán, emellett gyökerei nem igényelnek humuszos, magas tápanyagtartalmú talajt sem; a kövirózsa számára a sziklás, köves, jó vízáteresztő képességű talaj a legmegfelelőbb. Mindössze egy nagy ellensége van a kövirózsának, mégpedig a pangó víz, amit a kövirózsa nem tud elviselni, tövei elrothadnak tőle. A kövirózsa emellett eldeformálódik, megnyúlik, ha fényhiánnyal küszködik.

Mi mindenre jó a kövirózsa? A kövirózsa gondozása, a kövirózsa szaporítása, kövirózsa fajták

Mikor virágzik a kövirózsa?

A kövirózsa virágai a nyári hónapok során nyílnak, színükben változatosak, előfordulnak sárgán, rózsaszínűen, pirosan virágzó fajok is, ám leggyakrabban fehér virágokkal találkozhatunk. Miután a kövirózsa bogernyői elvirágoztak, azok szára elszárad. Sarjai legyökereznek, áttelelnek és a következő évben tovább szaporodnak.

A kövirózsa gondozása, ültetése

Egy rendkívül egyszerű feladatról van szó: fogjuk a kövirózsa tövet, helyezzük el a kívánt területen és egy nagyon kevés, tápanyagban szegény talajjal (nincs szükség virágföldre) alatta, körülötte, abban rögzítsük. Egy minimális mennyiségű vizet is adhatunk neki, de a későbbiekben szinte soha ne locsoljuk. A kövirózsa gondozása nem igényel figyelmet, nem kér tápoldatot sem, a növénynek csak erős napsütésre és száraz környezetre van szüksége. Gyakorlatilag bárhová elültethetjük: kedveli a sziklakerteket, a korhadt, ám dekoratív fatönköket, de akár egy fal repedéseibe is beültethetjük.

A kövirózsa szaporítása

A kövirózsa természetes úton sarjakkal szaporodik: új, apró kövirózsácskákat hoz, amelyek az anyanövényhez kapcsolódnak. Éles késsel vágjunk le ezekből néhányat vigyázva, hogy egy kevés száras-gyökeres rész is jusson a sarjnak, 2-3 napig pihentessük hűvös, száraz helyen, majd helyezzük el új környezetében egy kevés tápanyagban szegény, kavicsos földbe, ahol minden valószínűség szerint otthonra talál. Egyszer, ültetés után meglocsolhatjuk, de nem szereti a gyakori öntözést, nincs szüksége rá! A kövirózsa kártevői, természetes ellenségei nem ismertek.

Mi mindenre jó a kövirózsa? A kövirózsa gondozása, a kövirózsa szaporítása, kövirózsa fajták

Közkedvelt kövirózsa fajták

A kertészetekben a kövirózsa számos fajtája, variációja előfordul, amelyeknek megjelenésüknek, színüknek megfelelő fantázianeve van. Többek között népszerű kövirózsa fajták a következők:

  • "csokifülű" kövirózsa
  • "pókhálós gombóc" kövirózsa
  • hamvas kövirózsa
  • kokárdás kövirózsa
  • ezüst mongol kövirózsa
  • molyhos kövirózsa

Kövirózsa hol kapható?

A különböző kövirózsa fajták bármelyik virágkertészetben, kertészeti nagyáruházban beszerezhetőek, akár kövirózsa-válogatások formájában is. Alacsony áruknak köszönhetően a pozsgások közkedvelt növények akár cserépbe, akár sziklakertbe!

Természetes gyógyítás: mi mindenre jó a kövirózsa?

A kövirózsa csepp, ami a növény levelének kipréselt leve, rendkívül hasznos gyulladáscsökkentő szer, amit fülfájás, fogfájás és nyaki nyirokmirigy-duzzanat ellen használhatunk. Nem kell mást tennünk, mint kifacsarnunk a kövirózsa levét, jól átitatnunk vele egy vattát és kezelni vele a gyulladt területet (tegyük ínyünkhöz, dugjuk fülünkbe). Ha házi készítésű kövirózsa cseppel kezeljük magunkat, fontos, hogy mindig frissen készítsük azt, ne tároljuk napokig!

Kövirózsa csepp hol kapható?

A legtöbb gyógynövényszaküzletben, gyógynövénykészítményekkel foglalkozó webshopban fellelhető a kövirózsa csepp is, így nem nehéz hozzájutnunk ehhez a természetes gyógyszerhez. A legjobban azonban akkor járunk, ha élő kövirózsa palántákat vásárolunk és kiültetjük (gyakorlatilag bárhol elél, ha nem túl vizes a közeg), így állandóan hozzájuthatunk a friss kövirózsa csepphez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?