Ezzel az öt növénnyel a kezdő kertészek sem lőhetnek mellé

agrarszektor.hu
Akár egy kis ládád van a balkonon, akár több soros kertet szeretnél, mindig nehéz döntés kitalálni, hogy pontosan hova, mit érdemes ültetni. Elég azonban csak a megfelelő klimatikus viszonyokat, évszakot és helyet jól kiválasztani, a növényeink biztosan boldogok lesznek. Összegyűjtöttük azt az öt növényt, - zöldség és dísznövény egyaránt - amely a kezdő kertészeknek is tökéletes választás lehet, nem igényelnek ugyanis sok törődést, ellenben szinte bárhol elélnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mikor elhatározzuk, hogy kertet varázsolunk az elhanyagolt udvarból, vagy néhány növényt kiültetünk a teraszra, tervezzük meg azt is, hogy a lehető legmegfelelőbb helyre kerüljenek a növényeink. Mennyire éri majd őket a nap, esik-e rájuk eső, illetve mekkora hely áll a rendelkezésükre. Ezek a tényezők igencsak behatárolják, milyen növényekben érdemes gondolkodnunk, de az is meghatározó, hogy benti, vagy kinti kertet tervezünk-e: mert, ha valamelyik szobát nézzük ki magunknak, ott is más növényeket kell ültetnünk, mint kint. A Business Insider összegyűjtött néhány olyan növényt, amelyet a kezdő kertészek is bátran kipróbálhatnak, akár napos, akár árnyékos, akár benti, akár kinti kertet terveznek.

Árvácska

Ha olyan virágot szeretnél, ami rengeteg gyönyörű virágot hoz, akkor az árvácska a legjobb választás. Az árvácskát nem csak elültetni könnyű, de gondozni is: a fagyok után ültetve pár hét alatt összeszedi magát, kihajt és néhány hét után virágot is hoz, megfelelő körülmények között pedig hetekig, vagy akár egy hónapig is virítanak majd a virágok. Az árvácska előnye, hogy színes, könnyű elültetni, valamint jól nő napos és részben árnyékos helyen egyaránt. Hátránya ugyanakkor, hogy érzékeny a hidegre. 

Páfrány

A páfrányt szinte bárhová el lehet ültetni, mert mindenhol jól mutat: akár a fürdőben, akár az árnyékos hátsó udvaron, ültethetjük lelógó kaspóba, vagy közvetlenül a kertbe is. Nagyon könnyen túlél, ha néha adunk neki egy kis tápoldatot, és meglocsoljuk, amikor kiszáradt a földje. Szeret néhány órán át sütkérezni a napon, de a részben árnyékos helyeket is kedveli. A fagyokat ezzel szemben nem bírja, így télen érdemes vagy befedni valamivel, vagy pedig átültetni cserépbe, és bevinni a pincébe, vagy akár a lakásba. Előnye, hogy keveset kell vele foglalkozni, és ha bentre ültetjük, még a szoba levegőjét is tisztítja.

Kövirózsa és a pozsgás növények

Az utóbbi években egyre népszerűbbé válnak a pozsgás növények a kertészek körében. Jól néznek ki, akkor is amikor kicsik, de nagyra nőve is jól mutatnak. Gyakorlatilag bárhol megnőnek, a telet azonban nem szeretik. Néhány hetente érdemes egy kis vizet adni nekik, de mivel a nedvességet a leveleikben tárolják, nincs szükségük sok földre. Előnyük, hogy kint is és bent is elvannak, minimális törődést igényelnek, de évekig elélnek. A hátrányuk ugyanakkor, hogy rengeteg fajta tartozik ide, és sok kertész nem tudja, hogy melyiket érdemes választania.  

Sárgarépa

A sárgarépa ültetése viszonylag egyszerű: amikor a kinti átlaghőmérséklet 10 fok fölé kúszik (az ideális 15-20 körül van), 1-2 centiméter mélyre vessük el a magokat. Öntözzük meg egy kevés vízzel, pont annyival, hogy a föld nedves legyen. Olyan helyre vessük, ahol sok fényt kaphatnak a növények. Ha elkezd nőni, akkor érdemes kihúzogatni azokat a növényeket, amelyek kevésbé szépek, esetleg nem indultak be rendesen. A sárgarépa előnye, hogy könnyen termeszthető, és viszonylag könnyedén lesz sok termésünk. Hátránya, hogy oda kell figyelni arra, hogy megfelelő minőségű földben növekedjenek. 

Paradicsom

Nagyon sok paradicsomfajta létezik, viszont szinte mindegyik igényli a sok napfényt, megfelelő ízű termés ugyanis csak akkor fejlődik. Akár magról ültetjük, akár palántát veszünk, érdemes már tavasszal elkezdenünk az ültetést, amikor már elég meleg a föld a növények számára. A kertben hosszabb kaspóban, vagy nagyobb cserében is jól érzi magát. Körülbelül két hónap kell neki, hogy szüretelhető állapotú paradicsomot teremjen, de aztán folyamatosan hozza majd az újabb és újabb terméseket. A paradicsomnak jó minőségű földre és sok direkt napsütésre van szüksége, érdemes rendszeresen locsolni, illetve néha tápoldatozni sem árt. A paradicsom hátránya, hogy sok törődést igényel, és félárnyékban nem hoz termést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?