Nyakunkon a tökszezon: biztos tippek a betakarításhoz

Eljött a sütőtök szezon, sokan azonban nem tudják, mikor érdemes leszedni a termést, mikor biztos, hogy már megérett. Összegyűjtöttünk néhány trükköt, amelyek segítségével gyorsan meg lehet állapítani, hogy mikor jött el a betakarítás ideje.

A sütőtök betakarításának ideje a fajtájától is nagymértékben függ, azonban általánosságban elmondható, hogy augusztus közepétől október végéig tart a sütőtök betakarítása, amikor a növények lombozata már fokozatosan leszárad. Az ültetéstől a termés beéréséig akár 6 hónap is eltelhet. Egy tövön - átlagos körülmények között - 5-6 termés érhet be. Amikor a sütőtök növekedési szakaszának vége, a szárak fássá, és szárazzá válnak.

Ha a szár már nagyon fás, és a kocsány is elszáradt, akkor könnyedén le lehet szedni a tököt. Ha csak nagy erővel tudjuk letépni a tököt, akkor valószínűleg még nem érett meg rendesen. 

Segítség lehet még, hogy a teljesen érett tök általában már egységes és gazdag színvilágú. A hagyomány szerint akkor érdemes elkezdeni a betakarítást, amikor a dér egyszer már megcsípte a terméseket, ilyenkor ugyanis már omlósabb, ízletesebb a húsa.

Betakarítás közben figyeljünk rá, hogy a termés ne sérüljön meg, ugyanis ha ütődik, összenyomódik, vagy másképp sérül, akkor rothadási folyamat indulhat be.

A leszedés után mindig mossuk meg a terméseket, hogy a talajban található baktériumok és gombák ne tudjanak elszaporodni. Ha ez megtörtént, utána mindig száraz, fagy-és csapadékmentes, hűvös és szellős helyen tároljuk a sütőtököt. Általános szabály, hogy minél keményebb a tök héja, annál tartósabb a termés.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezért is lett őrült nagy divat a luffatök.
Ezt nagyon sokan nem tudják: fillérekből, a saját kertedben is teremhet szivacs