Sokan hibáznak a fűszernövények ültetésekor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a fűszernövények ültetésekor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
A legtöbben nem is gondolnák, mekkora szerepe van annak, hogy mely növények kerülnek egymás mellé a kertben, és nincs ez másképp a gyógy-és fűszernövényeknél sem. Ha ugyanis megfelelően párosítjuk őket, és odafigyelünk arra, hogy ültetéskor mi, hova kerül, akkor egészségesebb növekedést, jobb ízt és aromát, illetve garantáltan sokáig zöldellő növényeket kapunk. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes például a bazsalikom, a petrezselyem, a kapor, az oregánó, vagy akár a menta mellé ültetnünk a kertben.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A növénytársítások kialakítása a kertben nagyon hatékony módja annak, hogy segítsük a növények megfelelő növekedését, valamint egészségesebbé és ízesebbé, aromásabbá tegyük őket. A fűszernövényeknél is érdemes ilyen csoportokat kialakítani a kertben, nem mindegy ugyanis, hogy miket ültetünk egymás mellé. Most megmutatjuk, melyek lehetnek a legjobb fűszernövény-párosítások, és azt is, miért érdemes így elhelyezni őket a kertben - írja a balconygardenweb.com

1. Bazsalikom

A bazsalikom legjobb társai a kertben a metélőhagyma, az oregánó a kamilla és a petrezselyem. Ha ezek a növények egymás mellé kerülnek, akkor segítik növelni a másik illóolaj-tartalmát, emellett ízesebbé teszik a bazsalikomot, és a kártevők távol tartásában is támogatják őt.

2. Kapor

A kapor mellé érdemes kakukkfüvet vagy metélőhagymát ültetni, segítik ugyanis egymást a kártevők távol tartásában. Emellett sokkal ízesebbek és aromásabbak lesznek, ha így párosítjuk őket. 

3. Metélőhagyma

A metélőhagyma jól érzi magát a majoránna, a petrezselyem, a kapor és a tárkony társaságában is. Amellett, hogy finomabbak lesznek így, sokkal szebb és egészségesebb megjelenést kölcsönöznek egymásnak. 

4. Petrezselyem

A petrezselyem mellé ültessünk kaprot, levendulát, rozmaringot, zsályát, majoránnát, bazsalikom, oregánót és metélőhagymát. A petrezselymet egyébként gyakran ültetik sárgarépa, metélőhagyma, paradicsom és spárga közelébe, mert magához vonzza az olyan jótékony rovarokat, mint például a katicabogár. 

5. Oregánó

Az oregánó mellé kerüljön zsálya, rozmaring, metélőhagyma, kakukkfű és bazsalikom. Az oregánó nagyon jó társa szinte minden zöldségnek, főleg azoknak, amelyek hajlamasok arra, hogy levéltetvek jelennek meg rajtuk.

6. Majoránna

A majoránnának jó társa az oregánó, a metélőhagyma, a kakukkfű, a rozmaring, a levendula, a zsálya és a bazsalikom is. A majoránna egyébként szereti az arománs fűszernövények, zöldségek és gyümölcsök szomszédságát élvezni. 

7. Kakukkfű

A kakukkfű mellé ültessünk bazsalikomot, metélőhagymát, majoránnát, rozmaringot, petrezselymet, zsályát, kaprot, levendulát és oregánót. A kakukkfű a meleget, illetve a sok napfényt szereti a legjobban, és ha az említett fűszernövényekkel együtt termesztjük, akkor garantáltan erőteljes és aromás íze lesz.

8. Rozmaring

A rozmaringnak jó társa lesz a metélőhagyma, a majoránna, az oregánó, a zsálya, a tárkony, a bazsalikom és a petrezselyem is, ráadásul a rozmaring az egyik legkönnyebben termeszthető gyógynövény. Mindössze közvetlen napfényre, valamint jó vízelvezetésű talajra van szüksége. 

9. Tárkony

A tárkony szereti a petrezselymet, a rozmaringot, a kakukkfüvet, a metélőhagymát és a zsályát. Ez a szívós, jó szárazságtűrő gyógynövény a legalkalmasabb a melegebb éghajlatokra, és ha az említett fűszernövényeket társítjuk, akkor bőségesebb termésre és szüretre számíthatunk, valamint a kártevőket is távol tartják majd egymástól. 

10. Zsálya

A zsálya mellé ültessünk levendulát, tárkonyt, rozmaringot, oregánót és petrezselymet. A zsálya nagyon hasznos növény, számtalan olyan kártevő van ugyanis, amelyeket segít távol tartani a kerttől. 

11. Menta

A menta nagyon szereti, ha oregánó kerül mellé a kertben. Ugyanakkor mivel a menta egy erősen invazív növény, a legjobb, ha külön ágyásba, cserépbe, vagy konténerbe kerül, különben rövid időn belül belepi majd az egész kertet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?