Talajjavító csodaszer: így turbózzák fel a növényeket az élelmes kertészek

Talajjavító csodaszer: így turbózzák fel a növényeket az élelmes kertészek

Szokatlan, de annál hatékonyabb talajjavítót használ egy amerikai környezetvédő, immáron harmadik éve, és saját elmondása szerint esze ágában sincs visszatérni a régi módszerekhez. Thomas Nelson szerint, amióta nyúltrágyával kezeli a kertjét, a paradicsomai brutális méretűre nőnek, és az ízük is sokkal jobb, mint korábban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hobbikertész mostanra már nem csak házikedvencként tart nyulat otthon, hanem fel is használja annak a trágyáját, mivel rájött, hogy ezzel a megoldással már a kisebb kertekben is hatalmas eredményeket lehet elérni, írta meg a The Garden Magazine. A nyulak ugyanis főleg füvet és zöldségeket fogyasztanak, néha csemegeként gyümölcsöt. A trágyájuk ezért nitrogénben, foszforban, káliumban gazdag, de különféle ásványi elemeket (bór, cink, mangán, kén, réz, kalcium) is tartalmaz.

Thomas Nelson elmondta, hogy nyúltrágya a hideg trágyák közé tartozik, amelyeket nem kell komposztálni a felhasználás előtt. Emiatt könnyen felhasználható, akár palántázáskor a talajba beledolgozva, akár mulcsként szétterítve. A nyúltrágya úgy működik, mint a jégkocka: idővel elolvad, a hasznos tápanyagok pedig beivódnak a talajba. Ezt a folyamatot azonban fel is lehet gyorsítani, ha az ember úgynevezett "nyúltrágya teát" készít a trágyából, ami azonnali tápanyagforrást biztosít a talaj számára.

Nyuszi ült a fűben... (Fotó: Getty Images)

A nyúltrágya tea készítése nem egy bonyolult folyamat. Az összegyűjtött trágyát vízbe kell áztatni és napos helyen kell hagyni, a többit meg már elvégzi a természet. De egy öreg vászonkendőből vagy párnahuzatból és a nyúlbogyókból akár "teazacskót" is lehet készíteni, amit aztán a nap által felmelegített vízbe be lehet áztatni. A választott eljárástól függetlenül az ember azt fogja tapasztalni, hogy a víz barnás árnyalatot fog ölteni. Ezt már fel is lehet használni a növényeknél, a leszűrt/kiszedett maradékokat pedig a komposzt közé lehet keverni. Thomas Nelson kitért arra is, hogy a nyúltrágyából igény szerint komposztot is lehet készíteni. Ez nem igényel semmiféle különleges eljárást, a trágyát a komposztra kell szórni, és vizet kell hozzáadni.

A környezetvédő beszélt arról is, hogy aki nem tart nyulakat, annak jelenthet bizonyos kihívást a nyúltrágya beszerzése. A legtöbb kertészeti boltban ugyan beszerezhető ez a talajjavító, de a szakember szerint nem árt óvatosan bánni ezekkel, hiszen nem lehet tudni, hogyan tartották és mivel etették a trágyát adó nyulakat. Thomas Nelson ezért inkább azt javasolja, hogy mindenki nézzen körül helyben, és járjon utána, hogy a környezetében vannak-e nyúltartók, akiktől viszonylag olcsón lehet trágyát szerezni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13