Agrárhitelezés: kemény évet várnak a bankok

agrarszektor.hu
Az idei sem lesz felhőtlen év az élelmiszergazdaság számára - foglalták össze a hazai agárfinanszírozással foglalkozó bankok várakozásaikat a 2011-es évvel kapcsolatban. Az Agrárszektor.hu kérdései válaszoló pénzintézetek többsége szerint az állattenyésztők kerülhetnek a legnehezebb helyzetbe.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Budapest Bank - 8-10 százalékos állománybővülés

2010-ben a nehézségek ellenére - kedvezőtlen időjárás, rossz gabonaminőség - az év második felére tűrhető terméseredmények születtek, és jelenleg úgy fest, hogy az őszi gabonáknál is jók a hozamok, legalábbis ami a Budapest Bank ügyfélkörét illeti - tudtuk meg Szabó Jánostól, a BB agrárszakértőjétől. A felvásárláskori árak is jól alakultak, ennek megfelelően a korábbi várakozásnál kevesebb vállalkozás került nehéz helyzetbe. Az integrátorokon keresztül történő finanszírozásnál, legfeljebb minimális késéssel, de az ügyfelek rendben törlesztettek, ami azt jelenti, hogy az agrárfinanszírozási portfólió minőségében nem történt változás. Ami a volumeneket illeti, 2010-ben mintegy 8-10 százalékkal bővült a bank agrárvállalkozások szármára nyújtott hitelállománya, és idén sem várnak csökkenést.

Ami a banki idei várakozásait illeti, 2011 nem lesz egy felhőtlen év, a belvízzel borított területek egy részét biztosan sikerül kármentesíteni, azonban így is jelentős kiesés várható a termésben. Eközben a Brazíliát, Oroszországot, Ausztráliát sújtó természeti csapások miatt is egyre felértékelődnek a kereskedők által korábban felvásárolt termények, amely elsősorban az állattenyésztőket hozza nehéz helyzetbe - összegezte a helyzetet Szabó János. Hozzátette: a Budapest Bank agrárfinanszírozási ügyfélkörében ugyanakkor elenyésző a kizárólag állattenyésztéssel foglalkozók aránya, legtöbb esetben ugyanis bizonyos szintű növénytermesztési hátteret is megkövetelnek az ügyfelektől.

A Budapest Bank hiteleiért az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány vállal készfizető kezességet, azonban eddig nem igazán volt szükség az alapítvány közbelépésére, legfeljebb elemi csapások esetén. Szabó János reményei szerint idén is elenyésző számmal fordul majd elő a kezességvállalás lehívása.

Az agrárszektort sújtó természeti károk miatt ugyanakkor azt remélik, hogy a kormány valamilyen kompenzációban részesíti majd a termelőket, a mostani dioxinbotrány estében például nem engedi nyomott áron importálni a kétes minőségű termékeket.

Mint megtudtuk, a meglévő termékportfolión belül elsősorban a cégfinanszírozás, illetve teljes körű kiszolgálás, valamint az integrátorokon keresztüli finanszírozás terén erős a bank, azonban dolgoznak új termékek fejlesztésén is, amely várhatóan újdonságot jelent majd a piacon.

OTP Bank - nehéz helyzetben az abrakfogyasztó ágazatok

Az előző évre jellemző volt a beruházások halasztása, különösen az állattenyésztésben (sertés, tejtermelő ágazat), ami mérsékelt aktivitással járó hitelkeresletet eredményezett - közölte az OTP Bank Ingatlan, Kisvállalkozási és Agrár Divíziójának Értékesítési vezetője. Szabó István hozzátette, várhatóan ez 2011-ben sem változik, részben a magas takarmányárak miatt, amelyek nem lesznek érvényesíthetők a termékárakban. Ami a portfolióminőséget illeti, Szabó István elmondása szerint az élelmiszergazdaság megbízható hitelképességű szegmensnek bizonyult, s az ágazati támogatások a hitelezés biztonságát növelték.

Hasonlóan nehéz évet jósol a 2011-es évnek az OTP Bank is: az időjárási körülmények változása miatt a növénytermesztésben - a várható terméstől függetlenül - a piaci árakat a nemzetközi trendek befolyásolják. Nehéz helyzetbe kerülhetnek azonban az abrakfogyasztó ágazatok (sertés és baromfi) a magasabb önköltségek és a takarmányárak drasztikus emelkedése miatt - közölte Szabó István. A tejtermelésnél ez a negatív hatás várhatóan mérsékeltebb lesz.

Az OTP Bank, mint agrártermelést és az élelmiszeripart finanszírozó bank érdekelt abban, hogy a kialakult helyzet normalizálódjon. Az idei üzleti tervek ismeretében ezért az ügyfelekkel közösen át fogják tekinteni a finanszírozási igényeket és lehetőségeket. A meglévő hiteltermékek (pl. üzemviteli hitelek, támogatás-előfinanszírozási hitelek, MFB Agrár-hitelek, közraktári hitel, stb.) mellett szükség szerint pedig egyedi megoldásokat alakítanak a problémák kezelésére.

Az agrárvállalkozásoknak számos, kifejezetten számukra kialakított szolgáltatást kínál a legnagyobb magyarországi hitelintézet. Ezek közül Szabó István kiemelte az elsősorban a mikro- és kis vállalkozások részéről igénybe vehető OTP Agrár Folyószámlahitelt, a területalapú támogatások előfinanszírozását, valamint a birtokfejlesztési hitelt. Ezen kívül az OTP Bank is részt vesz az MFB Vis Maior hitelprogramban, melyet az elemi kárt szenvedett termelők igényelhetik 2011. január közepétől.

K&H Bank - magasabb finanszírozási igény a növekvő terményárak miatt

A finanszírozási igény növekedésében bízik a K&H Bank, mely a hazai agrárium hitelállományát figyelembe véve, több mint 10%-os piaci részesedésével az ágazat vezető finanszírozói közé tartozik.

A tavalyi időjárás okozta károk miatt jelentkező alacsonyabb készletszintek árfelhajtó hatásúak, mely esetenként magasabb finanszírozási igényt generálhat, de csak az év második felében - közölte a K&H Bank szenior terméktanácsadója. Erdei Andrea szerint jelenleg a támogatások kifizetése miatt az ágazat forrással ellátott.

A bank termékfejlesztései során igyekszik az ügyfelei igényeinek megfelelő megoldásokat kidolgozni, illetve az ügyfeleink forráshoz jutásának érdekében tett kormányzati intézkedésekre rövid időn belül reagálni - tette hozzá Erdei Andrea. Jelenleg minden, az ágazatot segítő kedvezményes MFB hitelprogram értékesítésében részt vesz a K&H Bank, ezen kívül forgóeszköz-finanszírozást, támogatás-megelőlegező konstrukciót, közraktári hitelt, gépberuházás finanszírozást, Zárt és nyílt végű pénzügyi lízingmegoldásokat is nyújt ügyfelei számára.

Erste Bank - nőtt a támogatások előfinanszírozási igénye

Nem történt lényeges változás tavaly mezőgazdasági hitelek állományában az Erste Banknál sem. A szezonális jellemzőkön túl a magas terményárak gyorsabb értékesítési periódusa miatt ugyanakkor a készletezésre nyújtott hiteleket alacsonyabb szinten használták ki az agrárvállalkozások - közölte az Erste Bank középvállalati értékesítési igazgatója. Eközben a támogatások előfinanszírozási igénye növekedett - tette hozzá Nemes Róbert. A portfólió minősége nem mutatott lényeges elmozdulást, ugyanakkor az ágazat finanszírozása kiszámíthatóbb jellemzőkkel bírt a válságévekben. 2010-ben és idén a belvíz okozta kár az érintett térségekben okozhat nagyobb gondokat, ennek okán átmeneti gondokkal nézhetnek szembe az érintett társaságok - véli Nemes Róbert.

A hiteltermékek terén az Erste Bank is teljes palettával áll ügyfelei rendelkezésére, a saját forrású és támogatott hitelektől kezdve a támogatás előfinanszírozó és egyéb forgóeszköz hitekig, beleértve a közraktári hitelterméket is. Mivel az Erste Banknál teljes az agrárhitelek palettája, a bank nem tervezi új termék bevezetését. A meglévőket azonban folyamatosan módosítja a szabályzók változásának függvényében - közölte kérdésünkre az Erste Bank.

UniCredit Bank - kevesebb a beruházási hitel

Az UniCredit Bank, mely az agrárszektorban elsősorban a tőkeerősebb, megfelelő kockázatú cégekre koncentrál, mértéktartó, átlagos minőségű hitelportfólióval rendelkezett a 2010-es évben is. Amint azt Dr. Tamás Gábor ügyvezető igazgatótól megtudtuk, növekszik a portfólión belül a rövid lejáratú forgóeszközhitelek aránya a beruházási hitelekhez viszonyítva.

Az UniCredit Bank tradicionálisan elsősorban a nagyobb mezőgazdasági vállalkozások hitelezésével foglalkozik, de továbbra is nyitott a mezőgazdaság szélesebb körű hitelezésére is, természetesen az eddig bevált konzervatív hitelminősítést alkalmazva - közölte a vállalati üzeltfejlesztésért felelős igazgató. Termékportfoliójukban az agrárvállalkozások számára fontos összes kedvezményes hitelkonstrukciót megtalálható, melyek közül a mezőgazdasági vállalkozások finanszírozásában az egyedi hitelkonstrukciók a legsikeresebbek. Természetesen az UniCreditnél is elérhetőek az MFB által kínált agrárhitel-konstrukciók és garanciaprogramok, valamint az MFB új Agrár Forgóeszköz Vis Maior hitelprogramja is. A hagyományos agrárfinanszírozási termékeken kívül faktoringtermékek is segítik a mezőgazdasági cégek rövid lejáratú finanszírozását.

Az UniCredit Leasing új beruházásokhoz vagy a már meglévő eszközállományok fejlesztése céljából, az erőgépektől a megmunkáló gépekig, számos egyedi kidolgozású finanszírozási konstrukciót kínál a mezőgazdasági szektor számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?